ARAD. Într-o atmosferă caldă şi senină – la fel cum este şi cartea „Adulter cu smochine şi pescăruşi” – Adrian Cioroianu şi-a lansat romanul la Arad. După 11 titluri de istorie, acesta este primul roman semnat de Adrian Cioroianu.
„«Roman» spune domnul Gheorghe Schwartz, «roman» spune doamna Lia Faur. (Cei doi scriitori au prezentat cartea, la evenimentul de lansare – n.r.). Pentru mine – a mărturisit Adrian Cioroianu – e o poveste. O poveste cu perechea fundamentală a tuturor poveştilor: un bărbat şi o femeie.”
„Adulter cu smochine şi pescăruşi” e o poveste fictivă care se adresează, deopotrivă, femeilor şi bărbaţilor. După cum precizează autorul încă de la început, e o carte „pentru toate femeile care iubesc bărbaţii care iubesc femeile. Şi marea.”
Titlul, explicat de autor
Toţi cei prezenţi la evenimentul de lansare, ce a avut loc la Librăria Cărtureşti, au aflat semnificaţia fiecăruia dintre cuvintele alese în titlul romanului.
„De ce smochine? Pentru că smochinele se pare că sunt fructul păcatului. De ce pescăruşi? Pentru că sunt un simbol al mării. De ce adulter? Cei care veţi avea răbdarea să terminaţi cartea, la sfârşit veţi fi mai puţin convinşi că e vorba de adulter, decât la început. Până la urmă, ce e adulterul? E un simbol al propriei plăceri interzise sau al oricărei greşeli plăcute pe care o facem. Adulterul poate să fie şi ciocolata pe care o mănâncă o doamnă sau o ţigară pe care un bărbat o fumează…” – a spus Adrian Cioroianu.
Atracţia poveştii
„Adulter cu smochine şi pescăruşi” este cartea care l-a plimbat cel mai mult prin ţară pe Adrian Cioroianu. Ceea ce înseamnă, în viziunea autorului, că „lumea vrea poveste, lumea e mult mai atrasă de poveste. Între istorie şi poveste, cei mai mulţi dintre noi alegem povestea. Povestea e mult mai accesibilă, mai permisivă, povestea îţi oferă o evadare. Nu e o constatare foarte fericită pentru un profesor de istorie, dar acesta e adevărul” – a punctat Adrian Cioroianu la Arad.
De ce Lia Faur?
Adrian Cioroianu a explicat „legătura” sa cu Lia Faur (aleasă în rol de prezentator al cărţii şi moderator al evenimentului de lansare) prin cartea „Cum e să fii femeie?” (un dialog între criticul literar Alex Ştefănescu şi scriitoarea arădeană). O carte despre care Cioroianu spune că i-a plăcut foarte mult şi care l-a inspirat, într-o anumită măsură, în scrierea romanului său. „Lia Faur e o puştoaică în raport cu Alex Ştefănescu, care e mai matur, dar întrebările lui sunt copilăreşti în raport cu maturitatea răspunsurilor ei” – a subliniat Cioroianu.
diana.dutu@formmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!