ARAD. Adrian Cioroianu s-a aflat, vineri după-masa, la Arad pentru a-şi lansa cartea intitulată „Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”. O carte de istorie cu poveşti reale despre oameni, fapte şi întâmplări care ne-au marcat trecutul în ultimul secol şi jumătate. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Voluntari pentru cultură” iniţiat şi coordonat de Lia Faur.
Însoţit de istoricul Victor Neumann (director al Muzeului de Artă din Timişoara), Adrian Cioroianu a poposit mai întâi la „Scienta” (partener în cadrul proiectului), declarându-se „uimit de această librărie care aproape că te invită la discuţii despre cultură, despre intelectuali, despre carte.”
Traducerea istoriei
„Am venit la Arad să discutăm de ce este nevoie de istorie, cât de mult – astăzi – tinerii sunt atraşi sau nu de istorie, ce ar trebui făcut ca să îi apropiem de această disciplină, care este una fundamentală. Ne adresăm şi publicului larg şi publicului specializat” – a explicat Victor Neumann scopul prezenţei sale şi a lui Adrian Cioroianu la Arad.
„Orice deplasare pe care o facem e menită să traducă istoria cât mai multor oameni. Noi suferim foarte mult pentru că tinerii, din păcate, se tem de istorie. Li se pare că istoria e mai dificilă decât matematica sau decât fizica. Dar, dincolo de această aparentă dificultate, e o mare frumuseţe. Acesta şi este motivul pentru care am intitulat cartea – unii ar putea spune – metaforic. Nu e nicio metaforă, eu cred că istoria e cea mai frumoasă poveste” – a punctat, hotărât, Adrian Cioroianu.
Va filma la Arad
Împreună cu TVR, Adrian Cioroianu a realizat un serial de 101 episoade din istoria noastră. Fiecare astfel de episod spune o poveste, în numai 5 minute de film. Paginile cărţii reprezintă, adaptate, scenariile propuse pentru aceste scurte documentare. Sunt poveşti reale, despre o lume reală – sau despre fantasmele românilor dintr-o epocă sau alta.
Pentru viitorul sezon al emisiunii sale de la TVR, Adrian Cioroianu a promis că va filma şi în judeţul nostru. „E foarte posibil să vin la Arad şi la Timişoara inclusiv din motivul că al doilea sezon va avea mai multe episoade despre revoluţia din decembrie. Dar aş vrea să vin să fac un episod despre echipa de fotbal UTA. Nu glumesc! Pentru mine, sportul e un capitol cultural, e un capitol de istorie. Nu poţi să înţelegi anii ’80 ai lui Ceauşescu dacă nu aminteşti de participarea României la Olimpiada din ’84 de la Los Angeles, unde un stadion de americani s-a ridicat în picioare să aplaude delegaţia României. Aia e politică! E politică şi sport. UTA Arad era politică şi sport” – a subliniat Adrian Cioroianu.
Poveşti… istorice
Cea mai interesantă şi cea mai consistentă parte a vizitei lui Adrian Cioroianu şi a lui Victor Neumann la Arad a constitutit-o, fără doar şi poate, dezbaterea care a avut loc în incinta Consiliului Judeţean. Zeci de arădeni de toate vârstele, din diverse domenii de activitate au profitat, preţ de aproximativ trei ore, de prezenţa celor doi pentru a afla răspunsuri la mai multe întrebări legate de… istorie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!