Deputatul arădean, Ciprian Luca, despre soluţii la cele mai dureroase răni ale economiei româneşti.
JURNAL ARĂDEAN: Parlamentul a adoptat recent modificările legii privind pragul maxim deţinut la SIF de la 1 la 5 procente. Apreciaţi acest pas ca pe o mică victorie personală, în condiţiile în care aţi fost unul dintre iniţiatorii acestui proiect de modificare a fostei legislaţii pe acest segment de activitate?
LUCA: Mă bucur că acest proiect de modificare a legii 297/2004 printre ai căror iniţiatori am fost şi eu, a trecut de Camera Deputaţilor. De acum, orice persoană poate dobândi cu orice titlu sau poate deţine singur ori împreună cu persoanele cu care acţionează concertat acţiuni emise de către societăţile de investiţii financiare rezultate din transformarea fondurilor proprietăţii private, dar nu mai mult de 5 procente din capitalul social al societăţilor de investiţii financiare.
Personal, m-am declarat întotdeauna pentru eliminarea acestui prag, tocmai pentru a oferi egalitate de şanse între investitori. Niciunde în lume nu se practică o asemenea masură de limitare a investiţiilor, care, în mod cert, dacă nu blochează, încetineşte dezvoltarea acestor segmente de piaţă ce ar putea conduce la o relansare a economiei naţionale. Din fericire însă, colegii mei din Cameră au înţeles fenomenul şi au votat „pentru”, fără a ţine seamă de culorile politice.
Cum vedeţi situaţia actuală a României ca om politic care aveţi tangenţă atât cu realitatea de la conducerea ţării, precum şi cu cea a oamenilor din teritoriu pe care îi reprezentaţi în Parlament?
LUCA: România se confruntă în această perioadă cu o etapă extrem de dificilă. Dificilă pe de o parte, având în vedere contextul economic deficitar înregistrat la nivel mondial, cât mai ales în plan politic. Fiecare dintre noi am avut sau avem perioade mai grele din punct de vedere financiar, însă, în mod cert, încercăm să vedem priorităţile, să avem o privire de ansamblu asupra greutăţilor din familie şi să găsim soluţiile care, treptat, ne ajută să ieşim din greutăţi. În cuvinte mai reduse, e vorba de modul în care se gospodăreşte fiecare familie în parte. Cam acelaşi lucru se întâmplă sau mai bine zis ar trebui sa se întâmple şi la nivel naţional.
Opoziţia este acuzată că nu face altceva decât să arate cu degetul spre problemele românilor, însă nu vine cu nici o soluţie concretă.
LUCA: E adevărat că USL arată spre probleme, pentru că după cum ştim primul pas spre rezolvarea unei probleme este identificarea ei. Un al doilea ar fi asumarea acesteia. Apoi vin soluţiile. USL le-a prezentat chiar Puterii, însă aceasta continuă să ignore orice măsură de redresare. Primul pas pentru asigurarea unor noi locuri de muncă este stimularea firmelor în acest sens. Reducând agenţilor economici din nivelul obligaţiilor financiare pe care aceştia le au către stat şi cărora acum nu le mai pot face faţă. În acest context, USL propune reducerea CAS cu 5 procente, măsură care ar stimula angajările. Oamenii de afaceri vor reuşi să „respire” şi să aibă posibilitatea financiară de a face angajări.
O altă etapă de redresare este văzută de USL prin reducerea TVA. Odată cu revenirea treptată la TVA-ul de 19 procente, situaţia din piaţă ar reveni la limitele normale. Iar cele două măsuri de care spuneam, coroborate, ar avea impact pozitiv atât în mediul de afaceri, cât mai ales în rândul românilor de rând, beneficiari direcţi ai acestor măsuri.
Se discută foarte mult despre schimbări ale sistemului de vot. Care este opinia dumneavoastră legată de comasarea alegerilor?
LUCA: În opinia mea, comasarea presupune îngrădirea drepturilor românilor. Atât a alegătorilor, cât şi a candidaţilor înscrişi pe liste. Dreptul la libertatea românului de a alege după ce a avut prilejul de a înţelege foarte clar pentru ce se organizează scrutinul şi cine sunt cei înscrişi pe liste. Comasând alegerile locale cu cele pentru Camera Deputaţilor şi Senat se crează un haos atât în organizare cât şi în rândul populaţiei, care nu va mai înţelege cine şi pentru ce candidează. Această situaţie va influenţa decisiv selecţia informaţiei şi calitatea dezbaterilor electorale în detrimentul informării corecte a alegătorilor. Mediatizarea în paralel a două campanii cu tematici şi mize electorale distincte va crea confuzie în rândul alegătorilor. Imaginaţi-vă ce se va întâmpla anul viitor în peisajul mediatic românesc. Dacă în campaniile anterioare, îşi disputau vizibilitatea aproximativ 3.000 de candidaţi pentru alegerile parlamentare, respectiv 4.700 pentru locale, în cazul comasării alegerilor, numărul acestora va ajunge la aproape 8.000 de candidaţi pentru intervalul de o lună. Cât timp vor putea aloca televiziunile acestor dezbateri? Cine va reuşi să participle la aceste emisiuni? Şi mai presus de toate, cum va fi perceput mesajul de către electorat având în vedere atâtea informaţii cumulate care îi vor parveni din toate direcţiile?!
„Comasarea alegerilor, un haos care să permită jocurile murdare” Ciprian Luca
Luca acuza Ministerul Sanatatii de neglijenta
Citiți principiile noastre de moderare aici!