Criza sanitară îşi arată tot mei mult efectele nefaste asupra economiei în judeţul Arad. În ultima săptămână, mii de angajaţi au rămas acasă, fie pentru că le-au fost suspendate contractele de muncă, fie pentru că au fost concediaţi.
20.000 în şomaj tehnic
Conform reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad, între 1 şi 10 aprilie, aproape 1.000 de firme din judeţ au depus acte pentru intrarea în şomaj tehnic a aproximativ 20.000 de angajaţi. Până vineri dimineaţă erau procesate deja dosarele depuse de 692 de agenţi economici, pentru 15.000 de persoane. Se va lucra şi în weekend, însă, pentru ca toate solicitările să fie prelucrate până luni.
Prognoze îngrijorătoare
Directorul AJOFM Arad ne-a declarat că cifrele ar putea fi şi mai mari luna viitoare, când vor fi depuse solicitările de şomaj tehnic pentru luna aprilie.
“Credem că în luna mai numărul persoanelor pentru care se vor depune dosare de şomaj tehnic va creşte considerabil, probabil se va dubla, având în vedere că în aprilie s-au depus dosare doar pentru sfărşitul lunii martie. Mulţi agenţi economici au considerat că nu are rost să depună acte pentru cele câteva zile lucrătoare din martie în care a fost starea de urgenţă, dar probabil aceştia se vor regăsi în statisticile următoarei luni”, a spus Henteş.
12.000 au fost concediaţi
Pe lângă cele 20.000 de contracte suspendate, pentru care se solicită şomajul tehnic, au mai fost închise în jur de 12.000 de contracte de muncă. Cu alte cuvinte, aceşti oameni au fost concediaţi şi au ajuns şomeri. Pentru 980 dintre aceştia, au fost procesate dosarele în vederea primirii indemnizaţiei de şomaj.
În total, de la 1 aprilie, în judeţul Arad au fost închise sau suspendate aproximativ 32.000 de contracte de muncă, majoritatea ale angajaţilor din fabrici de automotive, fabrici de textile, din IMM-uri, din industria hotelieră şi a serviciilor alimentare (HORECA), dar şi din cabinetele de stomatologie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!