ARAD. Taxă de înscriere, fondul clasei, fondul grădiniței, bani pentru portar, bani pentru papuci, bani pentru sport, bani pentru orele de engleză, bani pentru teatru, bani pentru covoare, bani pentru mobilier, bani pentru îngrijitoare. Foarte mulți bani pe care părinții copiiilor de la PP 14 i-au scos ani la rând din buzunar. Pentru a plăti pentru confortul și buna educație a copiilor. Fără prea multe comentarii, fără prea multe întrebări pentru că fiecare părinte vroia binele copiilor. Până într-o zi în care unul dintre părinți s-a supărat pentru că nu a mai înțeles justificare și rostul atâtor bani pe care i-a scos din buzunar și care nu păreau a se fi convertit în ceva palapabil.
„Sunt și alții la rând”
Povestea care s-a lăsat cu trimiterea în judecată a fostului director a fost declanșată de unul dintre părinții, care potrivit martorului cheie, a vrut să își reînscrie copilul la grădiniță. O practică recunoscută de către cadrele didactice, „pentru a se cunoaște dacă s-a modificat sau nu numărul copiilor rămași în grupă” și de care se ocupa „doamna director”, după cum au declarat aceleași cadre didactice în cadrul audierilor de la Judecătorie.
Numai că dosarul care conținea doar diferite acte (fără bani) nu a fost dus direct în biroul doamnei director, ci a fost lăsat la grupă. Drept pentru care, spune martorul cheie, a fost chemat în biroul doamnei director unde părintelului i s-a cerut să plătească taxa de înscriere de 50 de lei. La întrebarea ce se întâmplă dacă nu vor fi plătiți banii, înregistarea discuției pe un mp3 a păstrat replica fostului director: „Așteaptă și alții la rând”.
De data aceasta, părintele nu a mai așteptat, ci s-a dus la poliție și a revenit în biroul directoarei cu suma de 50 de lei care a fost luată fără probleme. Singura diferență este că părintele a fost blindat cu sistem de înregistrare și totul a fost depus la dosar. Nu s-a eliberat nici o chitanță, dar o evidență exista. Potrivit martorului, cei care plăteau taxa erau puși să semneze copia de pe buletin depusă în dosar. Așa era foarte simplu de verificat cine a plătit și cine nu a plătit taxa ilegală. Suma nu e exagerat de mare, dar dacă înmulțim cei 50 de lei cu cei peste 300 de copiii care învață anual aici, suma care putea fi încasată anual se ridică la 15.000 lei. Urmează ca organele de cercetare să stabilească la cât se ridica suma pe care au plătit-o părinții efectiv în anul respectiv.
Unde mergeau banii?
O întrebare la care va fi greu să se dea un răspuns răspicat. Nefiind introduși în contabilitate, nu există nici o posibilitate de fi urmărită destinația lor. Cei interogați în cadrul procesului declarau că „probabil pentru investiții în grădiniță”, iar argumentul era că „s-au făcut multe lucruri în grădiniță”. Pe de altă parte, părinții susțin că pentru orice era nevoie se adunau bani de la ei: aici e vorba de costume pentru serbare, covoare, materiale didactice, orice se stabilea în ședință că ar fi nevoie pentru anul în curs. Și tot părinții, fapt susținut și în fața instanței de o educatoare, plăteau pentru un cadru didactic în plus sau pentru o îngrijitoare. De asemenea, au fost alocate de către Consiliul Local de-a lungul anilor sume importante de bani pentru investiții mai mari.
Asociația de părinți
Singura modalitate legală de a aduna bani de la părinți sunt asociațiile de părinți unde se poate ține contabilitatea plăților și a sumelor intrate. Sau, pur și sumplu, o dare de seamă la nivelul clasei unde pot fi demonstrate cheltuielile făcute din banii adunați în fața celor care vor să ajute învățământul gratuit, dar nu vor să fie luați de fraieri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!