Majoritatea covârşitoare a arădenilor care au răspuns unui chestionar comandat de administraţia judeţeană au dezvăluit că nici măcar nu este cazul să intre într-o librărie. La nivelul judeţului Arad, potrivit datelor din sondaj, a reieşit faptul că 62,8% din respondenţi nu intră nici măcar o dată pe an într-o librărie, 24,8% intră într-o librărie de două-trei ori pe an, respectiv doar 11% fac acest lucru cel puţin o dată pe lună.
Municipiul Arad stă cel mai bine, la capitolul citit, dacă se ţine cont de faptul că doar 24,7% din respondenţi susţin că nu intră deloc în librării, în timp ce 44,5% susţin că se duc la librărie de câteva ori pe an, iar 27,6% din locuitorii din municipiu se duc lunar.
Dezastru în judeţ
Datele relevă o situaţie destul de îngrijorătoare în ceea ce priveşte consumul cultural aferent librăriilor. 75,5% dintre respondenţii din oraşele din judeţ au spus că nu au intrat niciodată în librărie, 21,9% spun că merg ocazional, respectiv doar 2,6% dintre respondenţi susţin că merg lunar la librărie. Dezastruoase sunt, însă, datele colectate de la nivel rural. 89,7% din respondenţii din sate şi comune au spus că nu au intrat niciodată într-o librărie, 9,6% au spus că merg de două-trei ori pe an, iar 0,7% din respondenţi spun că fac parte din publicul constant, mergând cel puţin o dată pe lună.
Diferenţele de până la 100% este reprezentată de non-răspunsuri.
Potrivit datelor din sondajul realizat de Institutul Intercultural Timişoara, comparativ cu datele înregistrate în anul 2002, numărul celor care nu intră în librării a scăzut, însă a scăzut şi publicul constant, adică numărul celor care intrau lunar într-o librărie. „Astfel, deşi se poate constata o uşoară scădere (cu 8%) a non-consumatorilor de la 70,9% în 2002 la 62,8% în 2009, simultan avem o scădere similară a publicului constant (de la 20,8% la 11%) fapt ce reflectă şi pentru librării o diminuare recentă a consumului specific”, se menţionează în documentaţie.
Ficţiune, în top
„În privinţa distribuţiei preferinţelor pentru genurile de cărţi, frecvenţa centrală pentru toate cele 3 medii analizate este reprezentată de ficţiune (beletristică, dragoste), înregistrând aproximativ un sfert din opţiuni (24,6% pentru Municipiul Arad, 24,1% pentru mediul urban şi 22,9% pentru mediul rural)”, se precizează în document.
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!