Consilierul local municipal Ionel Ciupe revine asupra unuia dintre subiectele pe care le consideră de maxim interes pentru urbea noastră: reabilitarea clădirilor istorice vechi din centrul Aradului. Alesul municipal precizează faptul că Aradul “începe să arate mai frumos ca urmare a investițiilor făcute de cetățenii orașului în fațadele clădirilor istorice. Din păcate, însă, mulți dintre cei care locuiesc în astfel de clădiri nu-și permit să plătească reabilitări de zeci de mii de euro, căci despre astfel de sume vorbim. Sunt sigur că locuitorii de aici își doresc să trăiască într-un imobil care să fie reabilitat, care să arate bine și care să nu pună în pericol siguranța trecătorilor. Din păcate, lipsa de informare, necesitatea de a-i convinge pe toți locatarii din imobil că trebuie să plătească pentru fațadă, fac ca reabilitările se se lase încă aşteptate. Nimănui nu îi este uşor să scoată din buzunar câte 3-4 mii de euro pentru a reface fațada imobilului. Cei direct vizați au însă și alte probleme când vine vorba de această obligație, ce vine la pachet cu amenințarea supraimpozitării. Ei sunt obligați să cunoască toate procedurile necesare pentru a putea purcede la reabilitare, iar – în cazul imobilelor monument istoric – acestea sunt extrem de stufoase, să aștepte după îndeplinirea acestor proceduri care se dovedesc birocratice, ba mai mult să încerce să se descurce printre ofertele firmelor de construcții”.
Ajutorul – rolul administraţiei
După prezentarea situației cu care se confruntă proprietarii de imobile ale căror fațade sunt degradate, Ionel Ciupe precizează: „Acești arădeni trebuie ajutați. Rolul principal al autorității locale este acela de a întinde o mână cetățenilor asupra cărora veghează. Primăria trebuie, în primul rând, să-i informeze cât poate de bine pe arădeni cu privire la facilitățile pe care chiar ea le oferă, prin intermediul hotărârilor CLM, celor care vor să-și refacă fațadele. Mai apoi, trebuie să vină în întâmpinarea lor în chestiuni legate de obținerea documentațiilor, a avizelor și a autorizațiilor. Nu în ultimul rând, Primăria ar trebui să le ofere ajutor arădenilor în privința selectării firmelor de construcții, ca arădenii să nu se mai simtă mereu păcăliţi. Mai mult, dacă vrem ca Aradul să aibă un centru reabilitat asemeni celui din Oradea, atunci nu trebuie doar să așteptăm ca arădenilor să le ajungă cuțitul la os, în acest caz impozitul majorat, pentru a-i determina să facă tot ce se poate, ba chiar să se dea peste cap și să se împrumute sau să-și vândă locuințele pentru a rezolva problema, ci Municipalitatea trebuie să vină în ajutorul lor”.
În viziunea lui Ciupe, primul pas care trebuie făcut în această chestiune, care aruncă o umbră pe obrazul Aradului, „este organizarea uneia sau mai multor întâlniri cu proprietarii de imobile în care să li se indice ajutorul pe care Primăria îl poate acorda în acest sens, ajutor care merge până la reabilitarea de către Municipalitate a imobilului şi recuperarea banilor de la proprietari în rate fără dobândă”.
Întrunire cu arădenii
În concluzie, Ionel Ciupe susţine că „informările trebuie să aibă exact acest rol, de ajutor, aşa că trebuie depuse toate eforturile ca toate datele să ajungă la arădenii vizați. Noi, toți consilierii, trebuie să punem umărul ca aceste informări să își atingă scopul dacă vrem să avem un Arad cu care se ne mândrim. Primăria însă trebuie să depună mult mai multe eforturi pe acest subiect dacă vrea să-şi atingă scopul, acela ca în 2025 toate clădirile din centru să fie reabilitate. Supraimpozitarea e doar pasul făcut de Primăria Arad fără urmă de efort”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!