De când este consilier local municipal, din 2011, Ionel Ciupe – candidatul ALDE pentru Primăria Municipiului Arad, a iniţiat 30 de proiecte de Hotărâre şi a cerut executivului Primăriei să le supună dezbaterilor publice sau să le expună pe lista şedinţelor Consiliului Local pentru a fi discutate de consilieri. Toate iniţiativele au avut în vedere rezolvarea unor probleme din cartierele oraşului, creşterea gradului de confort al arădenilor, înfrumuseţarea Aradului sau atragerea de venituri pentru bugetul local. Ciupe este cel mai activ consilier municipal, luându-şi foarte în serios rolul de reprezentant al comunităţii în forul local.
„Acesta este rolul unui consilier local, de a veni cu iniţiative care să fie analizate de către consilierii locali, apoi să fie dezbătute cu arădenii care trebuie să spună dacă propunerea făcută este bună sau nu. Intenţia mea nu a fost niciodată de a ocupa un loc în consiliul local pentru ca un partid să aibă reprezentare, ci a fost de a vedea ce nevoi au arădenii, ce idei noi pot fi aduse în discuţia publică. Adică mi-am luat foarte în serios atribuţiile de reprezentant al comunităţii”, a spus Ciupe.
Impact asupra vieţii
Dintre proiectele de Hotărâre pe care Ionel Ciupe, candidatul ALDE pentru Primăria Municipiului Arad, le-a înregistrat spre a fi aduse la cunoştinţa publicului, sunt câteva extrem de importante pentru arădeni, cu mare impact asupra vieţii. Este vorba de relocarea căii ferate din cartierul Micalaca şi reamenajarea zonei, amenajarea unor pasaje pietonale peste calea ferată în zona Piaţa Gara Aradul Nou – Strada Steagului, protejarea locuitorilor din cartierul Gai prin scoaterea traficului greu de pe strada principală din această zonă şi construirea unei şosele de centură ocolitoare, construirea unor pasaje subterane pietonale în zona Podgoria şi în alte zone din oraş.
„Sunt foarte multe cartiere şi zone în oraş în care sunt necesare intervenţii care să sporească siguranţa şi confortul arădenilor. Am mai propus şi soluţii de transport în zona industrială Arad – Vest cu tramvaiul electric, dar şi înfiinţarea unor linii de autobuz. Din păcate, indiferent de cât de bune au fost sau sunt aceste initiaţiative, pentru că ele nu au venit din partea primarului au fost ignorate complet. Nu am fost intimidat niciodată de această atitudine dictatorială şi de nepăsare. Am continuat să depun proiecte ori de câte ori am considerat că pot face ceva în folosul arădenilor”, a precizat Ionel Ciupe despre ce s-a întâmplat cu proiectele sale de hotărâre.
Cultură şi sport
Chiar dacă are experienţă în domeniul tehnic, fiind inginer în domeniul instalaţiilor de gaz, Ciupe a acordat mare atenţie şi domeniul cultural şi sportiv. O serie de iniţiative pe care le-a avut în mandatele de consilier local au încercat să propună soluţii pentru ca arădenii să aibă mai multe spaţii pentru petrecerea timpului liber, acces la evenimente culturale sau să fie încurajaţi să facă sport. Un mare proiect adus la cunoştinţa celor din Primărie este Castelul Mocioni – Bulci – Centrul Cultural-Educativ-Sportiv şi introducerea acestuia în regimul turistic al Municipiului Arad. Realizarea acestuia este posibilă prin accesarea de fonduri de la autorităţile naţionale din România, dar şi prin accesarea de bani europeni nerambursabili. Tot un proiect din domeniul cultural şi turistic a propus identificarea obiectivelor din Arad care pot fi de interes pentru a atrage vizitatori. O dată cu aceştia s-ar dezvolta şi mai mult serviciile, iar pentru bugetul local s-ar genera mai multe venituri.
„Cultura, sportul sunt domenii care reprezintă mijloace de dezvoltare economică. Ne putem uita la cum au folosit acest tip de activitate oraşe precum Sibiu, Cluj, Oradea, Timişoara, localităţi mult mai dinamice şi atractive. De ce să nu învăţăm de la alţii? Din păcate nu am văzut niciodată un interes real pentru acest tip de dezvoltare. Măsura ignoranţei cred că poate fi bine observată doar prin faptul că mi-a fost respinsă iniţiativa privind renovarea intrărilor în oraş, pentru că sunt degradate şi încă sub eticheta comunistă. Ce impresie să-şi facă cei care vin în Arad când văd cum arată oraşul la intrare? Ar fi necesare investiţii mici, am putea implica arhitecţi şi peisagişti din oraş, să fie parte a deciziei locale. Dar, chiar dacă ideea este bună, ea a fost ignorată complet şi refuzată”, spune cu regret Ionel Ciupe, pentru că deşi intenţiile sale au fost bune şi ar fi de folos oraşului, nu a găsit deschidere spre colaborare.
Grădina botanică
Ultimul proiect pe care consilierul local din partea ALDE l-a înregistrat la sfârşitul lunii trecute este pentru înfiinţarea unei Grădini Botanice la Arad. “Avem spaţiu pentru asta. Fiind un oraş universitar, vine în întâmpinarea tinerilor. Suntem pe locul 7 în topul oraşelor motorizate din România, deci am rezolva parţial şi problema noxelor. Un astfel de parc ar atrage vizitatori şi putem discuta de integrarea lui într-un circuit turistic. Toate proiectele mele sunt pentru arădeni. Sunt iniţiative şi cred că oamenii ar trebui să ştie de ele şi să spună dacă vor să le facă Primăria sau nu. Acest tip de comunicare din partea administraţiei, însă, nu există. Sper ca oamenii să fie sătui de un tip de administrare dominant şi cu idei unidirecţionale şi să îşi dorească schimbarea”, a adăugat Ciupe.
„Indiferent cât de bune au fost iniţiativele, pentru că nu veneau din partea primarului au fost ignorate” Ionel Ciupe
Patru direcţii
Candidatul ALDE pentru Arad a anunţat că sunt patru mari direcţii pe care doreşte să le abordeze în calitate de primar: o comunicare mai bună şi mai transparentă cu arădenii, infrastructură mai bună şi soluţii de transport, investiţii în sănătate şi pentru dezvoltare turistică, revenirea Ştrandului Neptun la statutul de cel mai mare ştrand pe apă curgătoare din Europa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!