14 elevi de la Liceul „Ioan Buteanu” Gurahonţ, care fac parte din Ansamblului folcloric „Laurii Zarandului”, au participat, recent, la Concursul interjudeţean al cântecului, dansului şi obiceiurilor tradiţionale, „Istorie şi tradiţii”, ediţia a VIII-a, organizat de Asociaţia Profesorilor de Istorie din România – filiala Bistriţa cu susţinerea Centrului Cultural Bistriţa şi înscris în C.A.E.R.I. al M.E.C.S. pentru anul 2015.
„La a doua participare, după 2013, când am luat locul I cu programul „Albitul pânzelor de la Zimbru” – ne-a spus director prof. Teodor Păiuşan – echipajul gurahonţean a prezentat de data aceasta un scenariul artistic care a cuprins Biografia învăţătorului şi scriitorului Petre Ugliş de la Pecica, descrierea şi desfăşurarea scenică a obiceiului „Ciuralexa”, încheiat prin demonstrarea concretă a reţetei unui produs local – patăşti cu mnere – (paste făinoase cu magiun de prune) şi cu un dans tradiţional de pe valea Crişului Alb, acompaniat instrumental de interpreţii grupului de saxofon şi dubă”.
Programul a fost pregătit de către profesoarele Tulea Corina şi Brînda Nicoleta la care s-a adăugat prof. Nicula Simina, consilier educativ.
Cu acest program, elevii liceului din Gurahonţ au obţinut locul I şi numeroase felicitări din partea juriului.
„Ciuralexa”
Obiceiul „Ciuralexa”, termen din grecescul „kyrie eleison” (Doamne miluieşte!) reflectă încheierea sărbătorilor de iarnă la Bobotează şi desfăşurarea ritualurilor de renaştere şi rodnicie în gospodăria ţărănească tradiţională prin colacul Cinar şi Păpuşa Luminilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!