Domnule Bibarţ, va reîntâlnesc după câţiva ani din nou la Lipova…
Călin Bibarţ:Da, este adevărat, am lipsit din oraş în perioada cât am exercitat funcţia de prefect. Dar, a doua zi după încetarea mandatului, odată cu schimbarea guvernului, m-am reîntors în Lipova, unde sunt şi astăzi.
Cum aţi regăsit oraşul după câţiva ani?
Călin Bibarţ: Din păcate, situaţia Lipovei este mai proastă decât în urmă cu câţiva ani, deşi nici atunci nu putem spune ca era într-o situaţie fericită. Puteţi constata şi dumneavoastră, dacă încercaţi să mergeţi pe jos prin oraş, că cizmele de cauciuc sunt „la modă” aici la noi.
Aţi fost prefect mai bine de trei ani, de ce nu aţi ajutat Lipova să scape de „moda” cizmelor de cauciuc?
Călin Bibarţ: După cum bine ştiţi, discutăm de două niveluri de administraţie: administraţia centrală- guvernul, al cărei reprezentant am fost- şi administraţia locală, cunoscută de oameni sub titulatura de primărie. Eu, ca om ataşat de acest oraş, sunt cu inima împăcată: ca reprezentant al guvernului am asigurat o finanţare de 2,5 milioane de lei pentru Spitalul din Lipova şi o finanţare de opt milioane de euro pentru refacerea drumurilor din oraş. Administraţia locală, adică primăria oraşului, având finanţarea asigurată, trebuia să realizeze cele două obiective majore.
Din păcate, banii pentru spital au rămas în conturi necheltuiţi şi au fost returnaţi bugetului de stat, fără ca, în noul exerciţiu bugetar, actualul guvern să mai aloce alte fonduri, iar din cele opt milioane de euro pentru străzi, după cum se vede, s-a cheltuit doar o mică sumă pentru începerea lucrărilor, care în acest moment au fost oprite, iar banii aşteaptă să fie folosiţi.
Reamintesc că în aceeaşi zi, în prezenţa mea şi a ministrului Dezvoltării Regionale din acel moment, s-a semnat finanţarea pentru două oraşe: Pecica şi Lipova. Vă invit să vedeţi străzile din Pecica şi să le comparaţi cu cele din Lipova. De asemenea, un proiect major, în care a fost inclus şi oraşul Lipova, este Masterplanul pe apă-canal, în valoare de 139 de milioane de euro. În acest moment se derulează procedurile de licitaţie, iar în anul 2014 vor începe efectiv lucrările de introducere a canalizării.
Să înţelegem că vina aparţine primăriei?
Călin Bibarţ: Eu nu caut vinovaţi şi nici nu acuz pe nimeni. Lipova are de un an de zile o administraţie nouă în care oamenii au investit încredere şi ca orice administraţie locală are posibilitatea să confirme. După cum am explicat, finanţare există! Prin urmare, ne mai trebuie organizare şi oameni gospodari. Ca orice om de bună credinţă, aştept să se vadă rezultate şi sper să schimbăm „moda” cizmelor de cauciuc cât mai repede şi la Lipova.
Citiți principiile noastre de moderare aici!