ARAD. Întârzierea cu care se lucrează la Bucureşti i-a făcut pe cei de la Consiliul Judeţean Arad să „ia taurul de coarne” şi să înceapă lucrările de modernizare a trei drumuri care au fost selectate pentru finanţare în cadrul Programului Naţional „Anghel Saligny”. Cu toate că proiectele selectate pentru finanţare au fost făcute publice de Guvern încă din luna iulie a anului trecut, contractele de finanţare nu au fost semnate nici până în ziua de azi. Între timp, Consiliul Judeţean Arad a lansat licitaţiile pentru execuţia lucrărilor de modernizare a drumurilor Dieci-Dezna (11,3 kilometri), Lipova-Şiştarovăţ-limită de judeţ Timiş (26 de kilometri) şi Mâsca-Măderat-Arăneag (11,5 kilometri). Investiţia se ridică la aproximativ 100 de milioane de lei. Numai că, nici după ce licitaţiile au fost încheiate, Guvernul nu s-a grăbit să semneze contractele de finanţare. Drept urmare, Consiliul Judeţean Arad a decis să demareze lucrările şi să folosească bani din excedentul bugetar pentru a plăti facturile, urmând ca sumele să se reîntoarcă în conturile instituţiei judeţene după ce vor fi semnate finanţările.
„Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – care gestionează programul «Anghel Saligny» – a aprobat finanțarea acestor trei investiții. Dar, până la semnarea efectivă a contractelor, plățile în curs vor fi realizate de Consiliul Județean, din excedentul bugetar. Astfel, în ședința extraordinară de marţi, 21 februarie, s-a aprobat utilizarea a 14 milioane de lei, pentru plăți curente la cele trei lucrări”, au anunţat reprezentanţii CJA, după şedinţa în care aleşii judeţeni şi-au dat votul pentru alocarea sumelor necesare pentru plata primelor facturi.
„Am atras peste 100 de milioane de lei, bani guvernamentali, pentru modernizarea celor trei drumuri. Avem confirmarea finanțării prin Programul «Anghel Saligny», mai rămâne să semnăm efectiv contractele. Până atunci, pentru plățile curente, pentru a nu sista lucrările pe cele trei șantiere, vom folosi 14 milioane de lei din excedentul bugetar, urmând să recuperăm banii după semnarea contractelor. Aceste facturi intermediare trebuie achitate, pentru a da posibilitate constructorilor să-și continue activitatea, să plătească mâna de lucru, furnizorii și celelalte cheltuieli și astfel lucrările să nu stagneze”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!