ARAD. Serviciul Constatare Nereguli și Antifraudă din cadrul Direcției Generale Programul Operațional Regional a constatat nereguli la unul dintre drumurile judeţene modernizate cu fonduri europene, prin POR 2014-2020, şi a decis să aplice o corecţie financiară Consiliului Judeţean Arad, instituţie care a depus proiectul şi care a accesat banii nerambursabili.
„Judeţul Arad a implementat Contractul de finanțare cu titlul <Modernizare DJ 709 Pîncota-Seleuş şi Reabilitare DJ 792 Nădab-Seleuş>, POR 2014-2020, beneficiar UAT Județul Arad. Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Direcția Generală Programul Operațional Regional – Serviciul Constatare Nereguli și Antifraudă a transmis actul de control nr. 9259/26.01.2021– Notă de constatare a neregulilor și de stabilire a corecţiilor financiare cu privire la proiectul <Modernizare DJ 709 Pîncota-Seleuş şi Reabilitare DJ 792 Nădab-Seleuş>, prin care a aplicat corecţia financiară reprezentând 5 % din valoarea contractului de lucrări <Modernizare DJ 709 Pîncota-Seleuş>. Cuantumul creanței bugetare este 279.640,59 lei, TVA inclus”, se arată în documentele CJA.
Practic, controlul de la Ministerul Dezvoltării a stabilit faptul că procedurile nu au fost respectate în ceea ce priveşte licitaţia pentru modernizarea drumului Pîncota-Seleuş.
„Autoritatea contractantă (n.r. Consiliul Judeţean Arad) a restricționat accesul operatorilor economici la procedura de atribuire a contractului de lucrări, prin: solicitarea de recomandări din partea beneficiarilor pentru contractele de lucrări prezentate ca fiind lucrări similare, fără să permită prezentarea altor documente relevante prin care se face dovada îndeplinirii cerinței solicitate”, au stabilit cei de la Constatare Nereguli şi Antifraudă.
Vot pentru „amendă”
Alocarea fondurilor pentru plata acestei corecţii financiare se face numai în urma votului pe care îl vor da consilierii judeţeni. Astfel, CJA a întocmit un proiect de hotărâre care va fi supus votului aleşilor în viitoarea şedinţă ordinară care va avea loc la sfârşitul acestei luni. Consiliul Judeţean nu trebuie să plătească întreaga sumă de aproape 280.000 de lei, ci doar aproximativ 125.000 de lei. Şi asta pentru că Ministerul Dezvoltării a reţinut deja o sumă de bani din cei destinaţi acestui proiect.
„Din cererea de rambursare nr. 11/2021 s-a reținut în contul creanței bugetare suma de 153.770,11 lei. Suma rămasă de plată din creanța bugetară este de 125.870,48 lei. Având în vedere că pentru acest proiect nu mai sunt preconizate sume de rambursat care să acopere valoarea creanței bugetare, se impune achitarea diferenței de 125.870,48 lei”, se mai arată în rapoartele Consiliului Judeţean.
La judecată
Totuşi, instituţia judeţeană nu este de acord cu această corecţie financiară. „Împotriva Notei de constatare nr. 9259/26.01.2021 au fost demarate procedurile legale de contestare”, spun cei de la CJA.
Trimite articolul
XNici la drumuri judetene n-avem noroc!!! Falcismul face inca ravagii!!!! Municipiul si judetul ARAD par a fi a nimanui!!!
Cine sa facut vinovat sa plateasca din buzunarul propriu
-
Pana nu va fi asa nimanui nu ii pasa. Banul se invarte de la institutii la alte institutii si inapoi. Functionarii nu patesc nimic si raman pe aceleasi posturi in continuare sau le e oferit alt post de bugetar.
Dacă licitația a fost cu dedicație, pentru firme de casa, de calitatea lucrării nici nu s-a mai interesat UE.Ciudat.
pe scurt: lucrare data cu dedicatie – prietenii stiu de ce ! nu vor fi mereu in functii, acu se face plinul.
Discriminările prin contracte de tip mănușă sapa la temelia egalității de șanse și a fair playului în afaceri. La rubrica referințe de la beneficiari (primaria),se dau calificative.Oare ce calificativ se poate da când asfaltul se dezintegrează imediat după turnare?
Puneti l pe Ungur dorel sa va faca,va face el drumuri forestiere😁😁😁