ARAD. Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad (ADISIGD) a susținut marți, o conferință de presă la care au participat Simona Stan, managerul instituției, Răzvan Cadar, vicepreședintele Consiliului Județean Arad și președinte al ADISIGD și Radu Onofrei, în calitate de consultant pentru sistemul de colectare a deșeurilor în cadrul agenției.
Pe lângă un scurt bilanț al agenției, s-a făcut o trecere în revistă a principalelor direcții de lucru pentru anul în curs și s-a vorbit despre problemele în colectarea deșeurilor, întâmpinate, în special, pe zonele de colectare 3 și 5.
Zona I – prioritară
Potrivit vicepreședintelui CJA, principalul obiectiv al agenției pentru perioada următoare este realizarea documentației pentru scoaterea la licitație a activității de colectare a deșeurilor pe zona I, unde contractul cu actualul operator de salubritate expiră în aprilie 2023.
„Am luat legătura cu toate administrațiile locale cuprinse în zona I, din care face parte și municipiul Arad, pentru a vedea care sunt cerințele. Pentru că zona I este și cea mai vizibilă, alocăm o atenție sporită, ne-am aplecat din timp asupra acestui lucru și se muncește la pregătirea documentației pentru atribuirea noului contract.”
La rândul său, Simona Stan, managerul agenției, a explicat:
„Vechile contracte sunt atribuite pe legislația din 2017, prin urmare trebuie aliniate schimbărilor legislative care au avut loc între timp. Avansăm cu documentația, se efectuează studiul de oportunitate pentru planul tarifar, urmând ca procedura de achiziție pentru toate zonele să fie lansată în timp util, astfel ca la data expirării contractului actual, să existe deja un nou operator.”
Potrivit lui Radu Onofrei, consultant tocmai pe această temă la ADISIGD, documentația trebuie să reflecte evoluția populației, cantitățile real colectate, ajustarea prețului în funcție de evoluția tarifelor la combustibil, de exemplu.
Operatori pe stare de urgență
Colectarea deșeurilor nu se desfășoară, însă, fără probleme. Patru dintre cele cinci zone în care este împărțit județul, au operatori de salubritate desemnați pe stare de urgență, după ce firmele care au câștigat inițial contractele au renunțat la ele după un an. În toamnă, operatorul de salubritate de pe zona 3 a județului – zona Ineu – a fost amendat în repetate rânduri de către Garda de mediu, iar activitatea stației de sortare de la Mocrea a fost suspendată din cauza lipsei autorizației de mediu. A fost anunțată atunci declanșarea procedurii de reziliere a contractului, proces care a fost abandonat din lipsă de alte soluții. În continuare, primarii din zona 3 sunt nemulțumiți de modul de colectare, care se face cu întârzieri, fără a se respecta întocmai procedura de colectare selectivă.
Întrebați despre această situație, oficialii au recunoscut că încă sunt probleme pe unele zone, unul dintre motive fiind și tarifele mici practicate, care fac activitatea de colectare neatractivă pentru firmele de profil.
“Nu suntem mulțumiți întru totul de modul în care se face colectarea deșeurilor. Dar, de exemplu, în momentul în care am organizat licitația pentru zonele 2 și 5, nu s-a prezentat nimeni. Prețul pe care-l cerem noi nu este ofertant pentru operatori. Trebuie să facem documentații în prețul anului 2022, pentru a atrage firmele să vină la licitații. Eu îmi doresc ca în viitorul apropiat să existe peste tot unde este necesar platforme securizate, unde sunt amplasate containerele în care se colectează deșeurile, în special în mediul urban, în zonele de blocuri, ca deșeurile să nu mai fie deranjante pentru nimeni și colectarea lor să se realizeze civilizat în toate orașele județului”, a precizat Cadar.
La rândul său, Simona Stan a subliniat că operatorul stației de colectare de la Mocrea a depus toată documentația pentru autorizarea ei, astfel că lucrurile ar putea intra în normal, în perioada următoare.
„Proiectul continuă, toate zonele sunt funcționale și deservite de către operatori. Încă din luna decembrie 2021 am început elaborarea documentațiilor care vor sta la baza viitoarelor contracte de salubrizare pentru noul ciclu contractual care începe în anul 2023”, a mai punctat managerul ADISIGD.
Bilanț pe deșeuri
380.000 de tone de deșeuri au fost colectate în ultimii trei ani, în județul Arad. Din anul 2018, colectarea în județul Arad se face pe deșeuri reziduale, deșeuri reciclabile și biodegradabile. Consiliul Județean Arad a cumpărat 154.500 de pubele și compostoare și 8.500 de containere, pe care le-a distribuit în întregul județ. Județul a fost împărțit în cinci zone, fiecare deservită de câte un operator privat care colectează deșeurile și le transportă la una dintre cele trei stații de transfer, de unde ajung la stațiile de sortare (în județ funcționează două, la Ineu și la Arad) sau direct la depozitul din municipiul Arad. Deșeurile biodegradabile sunt colectate din orașele județului și din municipiul Arad și transportate la stațiile de compostare. În comune au fost distribuite compostoare individuale.
Trimite articolul
XCe ștreangul mami lor fac cu gheenele de pe platoul din fata aeroportului?Toata lumea civilizata se cutremura cind sin în trecere prin Arad și arunca o privire spre aeroport. Orașe, comune în judet unde lipsesc pubelele galbene iar în Arad coc la soare.
adica mariti pretul la gunoi?? dar nu va este rusine obrazului sa votati sumpiri.
dar din ce sa platim ca a venit curentul 1000 lei si gazul 1500 de lei si avem numai 2500 de lei pe luna de la jpoyson de la banda, de tine sclavi!!!