Focar de infecție plin de gunoaie și mirosuri insuportabile generate de 40 de cerșetori și boschetari agresivi și gălăgioși. Toate aceste ingrediente chiar în buricul orașului! Dacă ieși la o plimbare pe Bulevardul Revoluției și vrei să treci dintr-o lume în alta este posibil…La numerele 26 – 38. Ce trebuie să faci? Este simplu! Părăsești civilizația de pe Bulevard, iar în 5 secunde te întorci în timp dacă treci printr-un pasaj. Nu trebuie plătit niciun bilet, dar trebuie să ai mult curaj! Este vorba de fosta clădire a Gospodăririi Comunale situată în curtea din spatele bulevardului, din vecinătatea Lacului Pădurice. De când societatea a părăsit această locație – de câțiva ani -, imobilul care a devenit proprietatea unui cetățean plecat în Germania a fost lăsat în paragină. Cum boschetarilor nu le scapă astfel de ocazii, de ani buni, aceștia au pus stăpânire pe curtea generoasă în ceea ce privește spațiul, pe camerele clădirii, dar și pe întreaga zonă dintre blocuri. De atunci, toți arădenii care locuiesc în blocurile ce înconjoară fosta clădire a GCA, și nu sunt puțini deloc, sunt terorizați de tot ce se întâmplă sub geamurile lor. Copiii nu se mai joacă de frică… Teama a pus stăpânire chiar și pe unii adulți care tremură cu cheile apartamentelor în mână în drumul lor spre casă noaptea când dau față în față cu boschetarii ce mișună mai ales noaptea, deoarece ziua dorm. Situația, care durează de un an de zile, pare momentan fără ieșire, apărătorii legii ocolesc această locație centrală din cauza legislaţiei care nu le permite să intre pe proprietate privată.
Boschetari evacuați după un an
În materialul „Atac asupra boschetarilor”, prezentat de Jurnal arădean/Aradon, în data de 23 martie, minunea s-a produs, însă doar pentru o zi. „Polițiștii locali au intrat în fosta clădire a GCA și i-au scos afară pe boschetari. În momentul raidului au fost vreo 10-15 persoane, dar din spusele «locatarilor» seara se adună câte 40, 50. Și sunt reprezentate toate categoriile: cerșetori de pe stradă, cei care caută în gunoaie după pet-uri, probabil și niște hoți, familii întregi cu copii, persoane singure…Ani de zile au așteptat ca autoritățile să intervină, au depus plângeri, au făcut sesizări și, în cele din urmă, pe 23 martie au scăpat de boschetari. Câte zile va ţine minunea?”, ne întrebam atunci. O zi mai târziu, pe 24 martie, în urma unei sesizări primite de la un arădean ce locuiește în zonă am aflat că boschetarii s-au întors nestingheriți. Astfel în acea zi a fost publicat în Jurnal arădean/Aradon materialul „Boschetarii s-au întors acasă”, în care vă spuneam „Minunea n-a ținut nici măcar o zi. Locatarii blocurilor de pe Bulevardul Revoluției nr. 26-38 s-au trezit dis-de-dimineață cu aceeași imagine: boschetarii de care crezuseră că au scăpat stăteau liniștiți în curtea fostei clădiri a Gospodăririi Comunale. Chiar sub geamurile lor, acolo unde de ani buni își duc traiul. Acțiunea Poliției Locale de ieri, când au fost evacuați, adunați și trimiși din județele de unde provin nu pare să fi impresionat prea tare. Boschetarii s-au întors înapoi, chiar după câteva ore de la raidul polițiștilor. Cât va mai dura situația aceasta? Este greu de crezut că Poliția, Poliția Locală, Jandarmeria, cu toate efectivele lor, nu sunt în stare să facă ceva pentru a aduce liniștea în zonă”.
Polițiștii, sesizați din nou
Pentru a primi răspunsuri concrete pentru zecile de familii arădene ce conviețuiesc obligat – forțat cu acești boschetari i-am contactat pe reprezentanții Poliției Locale Arad, întrebându-i totodată dacă acțiunea realizată cu o lună înainte se mai poate repeta, însă cu protejarea obiectivului de această dată, şi care este soluția pentru a aduce liniștea în această zonă?
„Pe bună dreptate locuitorii din zonă sunt nemulțumiți. Noi nu avem competență pentru ce se întâmplă în această locație. Practic noi nu avem voie să intrăm pe proprietăți private. Prin acțiunea pe care am demarat-o în urmă cu o lună de zile am vrut să îi ajutăm pe arădenii din zonă, dar nu am reușit. Am făcut o adresă prin care am semnalat această situație Poliției Municipiului Arad și Inspectoratului Județean de Jandarmi. Instituțiile amintite mai sus cunosc această situație. Proprietarul e cel care poate rezolva problema însă el nu este în țară și nu a împuternicit pe nimeni”, ne spune Viorica Graur, director general al Poliției Locale Arad.
Soluții pentru locatari
Reprezentanții Poliției Locale Arad susțin că „cei de la Poliția Municipiului Arad și de la Inspectoratul de Județean de Jandarmi pot să acționeze și în acest moment dacă vor pentru a-i trimite de acolo pe cei care au ocupat abuziv locația. În ceea ce privește competențele Poliției Locale Arad „singura soluție pentru situații de acest fel în care noi am reușit în alte două locații și în care am primit și suportul proprietarilor ar fi ca proprietarul să își închidă proprietatea pentru ca ei să nu mai aibă acces. Ulterior să își facă curățenie, să scoată toate gunoaiele și după aceea să închidă porțile proprietății. Altfel ei se întorc de fiecare dată. Printr-un cabinet de avocatură proprietarul chiar dacă nu poate veni în țară poate împuternici pe cineva să ia măsuri în acest sens”, a concluzionat Viorica Graur. Așadar la sugestia reprezentanților Poliției Locale Arad, o singură soluție ar fi plauzibilă. Atât polițiștii cât și jandarmii s-ar putea mobiliza pentru a pregăti o evacuare și astfel să întindă o mână de ajutor sutelor de arădeni ce trăiesc în această zonă centrală a orașului de ani buni de zile.
Timpul trece, problemele rămân!
A trecut mai bine de un an de zile și toate încercările de evacuare a boschetarilor au dat greș. În acest moment toată lumea ridică din umeri. Cei în măsură nu se sesizează. Zilele trec iar acești oameni care nu lucrează, nu plătesc impozite, caută prin gunoaie și întind mâna cerșind pot fi văzuți în continuare din metru în metru pe Bulevardul Revoluției. Un grup de oameni privilegiați ai societății cărora contribuabilii le plătesc ajutoarele sociale oferindu-le postura de paraziți ai societății, căci de muncă în folosul comunității nu poate fi vorba, munca nu le place. Am vizitat și noi locația cu pricina. Boschetarii erau tot acolo. De la momentul în care am intrat în curte am fost întrebați pe un ton agresiv: De ce intrăm? Care e scopul nostru acolo? De ce facem poze? Ca și cum acea proprietate este deja sub stăpânirea lor. Ce locatar întreg la minte are curajul să se aventureze în acestă curte să își facă dreptate singur? L-am întrebat pe unul dintre acești pseudolocatari dacă au dreptul să stea acolo, răspunsul a venit foarte ferm „proprietarul clădirii ne-a spus că putem să stăm aici până când clădirea va fi vândută sau demolată”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!