ARAD. Noua clădire a Spitalului Orășenesc din Lipova va putea primi 30 de pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, în zilele care urmează. Clădirea va fi operaționalizată începând cu data de 30 octombrie, după ce Consiliul Local Lipova a aprobat proiectul de hotărâre privind darea în folosință gratuită, către Spitalul Orășenesc Lipova a clădirii noi, construită din fondurile Companiei Naționale de Investiții, până la data de 30 ianuarie, cu posibilitate de prelungire în funcție de situația epidemiologică.
Decizia vine în baza hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care s-a întrunit joi, pentru a lua în discuție propunerea Direcției de Sănătate Publică, de a mări capacitatea de internare pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2, la nivelul județului, prin transformarea Spitalului de la Lipova în spital suport Covid, fapt confirmat și de către Toth Csaba, prefectul Județului Arad.
„Credem că este o decizie extrem de bună, având în vedere situația epidemiologică cu care ne confruntăm la ora actuală, la nivelul județului. Avem deschiderea și din partea conducerii spitalului din Lipova și, după efectuarea tuturor formalităților, vor fi transferați și primii pacienți cu forme medii. Condițiile pentru aceștia vor fi infinit mai bune, pentru că alternativa este așteptarea în containerele de la Județean, eliberarea unui loc pe secții”, a explicat prefectul.
Hotărârea CJSU prevede mărirea capacității de intervenție a județului cu 30 de paturi pentru spitalizare continuă, prevăzute cu oxigen, în clădirea nouă a spitalului de la Lipova.
Unanimitate
Operaționalizarea clădirii a fost anunțată și pe pagina de socializare a primarului din Lipova, Florin Pera:
„Toate deficiențele au fost identificate și remediate. Pe această cale, echipa Pera-Jichici mulțumește tuturor factorilor locali și județeni direct implicați în aceste demersuri, în mod special directorului DSP, doctor Horea Timiș, profesorului universitar doctor Dorel Săndesc și domnului Csaba TOTH, prefectul județului Arad.”
Proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate în cadrul ședinței Consiliului Local Lipova, urmând să se pună la punct partea de hârtii.
Un spital în 5 zile
Horea Timiș, directorul DSP Arad, și inițiatorul acestui demers, ne-a declarat:
“Este o întreagă provocare să faci un spital care nu a existat niciodată ca structură, în cinci zile. Totul a pornit de la faptul că avem o stație de oxigen care, cu sprijinul autorităților locale, a fost pusă în funcțiune și care poate să asigure un debit de 12 l pe minut, ceea ce înseamnă vieți salvate. Clădirea a trecut în administrarea Spitalului Orășenesc Lipova și va fi integrat în structura de paturi. O parte din personalul detașat de la Lipova în județ se va întoarce, iar o parte din personalul care lucrează pe secții va fi concentrat pe zona de Covid. Vom interna aici pacienți cu forme medii și ușoare; fiind un spital TBC, avem medici pneumologi, ceea ce este un avantaj. Decât să ținem pacienții în containere, cu flux de oxigen de la butelie, putem să avem saloane noi, elegante, într-un spital încălzit, cu flux de oxigen constant. Este, în orice caz, mai mult decât ce avem acum. Chiar dacă mai sunt multe hârtii birocratice de făcut, noi considerăm că sâmbătă vom avea primii pacienții.”
Predat în decembrie
Clădirea nouă a Spitalului Orășenesc Lipova a fost predată către autoritatea publică locală din Lipova în data de 3 decembrie a anului trecut, în prezența directorului de investiții al Companiei Naționale de Investiții (CNI), Adrian Cefălan. Investiția în extindere și dotarea Spitalului Orășenesc Lipova este în valoare de 21.631.896 lei cu TVA.
Clădirea are următoarea structură: sector spitalizare: – secţia recuperare medicală fizică și balneologie–15 paturi; compartiment pediatrie– 20 paturi; compartiment chirurgie generală – 6 paturi; compartiment obstetrică- ginecologie- 6 paturi; compartiment ATI– 3 paturi; camera de gardă; însoţitori– 3 paturi; unitate de spitalizare de o zi– 5 paturi. Sector ambulatoriu (pentru pacienţi neinternaţi): – cabinete de consultaţii şi tratamente; cabinet medicină internă; cabinet pneumologie; cabinet obstetrică ginecologie; cabinet pediatrie; cabinet chirurgie. Servicii tehnico – medicale de diagnostic și tratament: bloc operator; serviciu de anestezie şi terapie intensivă (ATI); bloc de naşteri; sector de investigaţii – explorări funcţionale; laborator de analize medicale; laborator de radiologie si imagistică medicală; sector de terapie (pentru bolnavi spitalizaţi şi de pe ambulatoriu); serviciu de urgenţe; serviciu de recuperare medicală; servicii tehnico – medicale auxiliare; serviciu de sterilizare centrală; farmacie; prosectură (morgă).
Soluția salvatoare
După predarea clădirii, acolo nu s-a mai întâmplat nimic. Lipsa personalului, pandemia, dar și problemele legate de construcție, lucrări finalizate parțial, au ținut spitalul nou închis. Încă mai sunt lucruri de remediat, dar cel puțin s-a găsit o soluție pentru operaționalizarea unei clădiri în care s-au investit mulți bani, fără ca arădenii să beneficieze în vreun fel de ei.
Trimite articolul
XDa Doamne sa functioneze ișpitarul , chiar de preturile ‘dotarilor’ vor fi duble fata de real!.., personal-infimiere gaaraantez ca e si mai mult decit e nevoie.. Sa speram ca primaryl, citymanagerul etc sa puna osul, nu cosanostra…