În viziunea lui Claudiu Cristea, președintele Mișcării Arădene problema este că „Aradul de altădată un oraș prosper, a ajuns să fie ocolit de investitori. Multe din investițiile deja prezente au migrat spre alte orașe ducând la o scădere a locurilor de muncă. Populația, tot mai sărăcită și mediul de afaceri tot mai fragil trebuie să suporte un nou șoc în 2012, o nouă majorare a taxelor locale”.
Impozitul la maxim
Liderul Mișcării Arădene susține că impozitul pe clădiri plătit de persoanele fizice, rămâne la plafonul maxim stabilit anul trecut, adică la 20%, iar bonificația pentru plata anticipată a impozitului (până pe 31 martie), este de 5% la Arad, față de 10% cât este maximul prevăzut în codul fiscal. Când vine vorba de persoanele juridice, Cristea spune că „deși cota de impozit este cuprinsă între 0,25% și 1,50%, domnul Falcă a hotărât maximul în Arad, asta în timp ce Timișoara are 0,75%, Germania 1,22%, Italia are între 0,4 – 0,7% și Elveția între 0,3 – 0,5%”.
Reevaluarea imobilelor
O altă problemă ridicată de Cristea este cea legată de societățile care nu și-au reevaluat imobilele în ultimii trei sau cinci ani. În Codul Fiscal, cota impozitului pe clădiri este stabilită de consiliul local între 10 – 20% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii trei ani anterior anului fiscal de referință și între 30 – 40% pentru clădirile care nu au fost reevaluate în ultimii cinci ani. „La Arad domnul Falcă a decis din nou maxim și anume 20% pentru clădirile reevaluate la 3 ani și 40% pentru cele la cinci ani. În concluzie, dacă ai un imobil și ai uitat să-l reevaluezi în ultimii cinci ani, vei plăti în doi ani succesivi un impozit de 80% din valoarea imobilului, Adică municipalitatea îți ia în doi ani ca impozit cât valorează proprietatea ta cu totul ceea ce este aberant”, încheie Claudiu Cristea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!