Arad. Dacă până anul trecut, prioritatea Consiliului Județean Arad părea să fie achiziționarea de aparatură medicală pentru secțiile Spitalului Clinic Județean Arad, președintele CJA, Iustin Cionca, declară că, de anul acesta, pe primul loc se vor situa investițiile în imobilele unității sanitare care deservește județul.
„Avem un masterplan făcut de specialiști, pe care, încet-încet, în limita posibilităților, îl vom pune în aplicare. Avem un spital nou – și anume spitalul TBC – care chiar dacă la momentul construirii lui, nu era neapărat prioritatea numărul 1, ne-a ajutat extrem de mult în pandemie. Se lucrează la spitalul de oncologie, precum și la spitalul de psihiatrie de la Căpâlnaș – ambele finanțate din fonduri guvernamentale. De asemenea, lucrăm la documentațiile tehnice pentru spitalul matern, care se va construi în incinta spitalului județean, va avea cinci etaje și va cuprinde secțiile de obstetrică-ginecologie, neonatologie, chirurgie infantilă, pediatrie. Acest proiect se va derula prin Compania Națională de Investiții, la fel ca și investiția de la Spitalul de Psihiatrie Arad, unde clădirea a fost achiziționată de Consiliul Județean – și cea de la Serviciul Județean de Medicină Legală, de pe strada Vicențiu Babeș”, precizează președintele CJ Arad.
Deși, de cele mai multe ori, proiectele finanțate de către Compania Națională de Investiții se mișcă foarte încet, s-a ales această linie de finanțare pentru că, odată intrate pe lista sinteză, există acoperire pentru întocmirea documentației necesare demarării lucrărilor, fără să fie nevoie să ai deja disponibilă suma cu care contribuie beneficiarul la realizarea proiectului.
Tot în cadrul masterplanului, este inclusă și secția de infecțioase adulți, care va beneficia de o clădire nouă, de 50 de paturi, dotată la standarde actuale. Investiția se ridică la 4 milioane de lei și este parțial finanțată din fonduri europene. Clădirea urmează a fi ridicată tot în curtea spitalului Județean Arad și va avea și o secție destinată pacienților infectați cu virusul HIV.
Investiții de 50 de milioane de euro
Iustin Cionca mai subliniază că, în ultimii ani, s-au adus peste 50 de milioane de euro care au fost investiți în sistemul de sănătate arădean. Printre dotările care, de altfel, au mai fost prezentate opiniei publice, se numără: o stație modernă de sterilizare, care dispune de sterilizator cu abur și sterilizator cu plasmă, reorganizarea serviciului clinic de anatomie patologică – care dispune de una dintre cele mai moderne linii automate din România, un computer tomograf pe oftalmologie pentru diagnosticarea afecțiunilor oculare, patru aparate de radiologie care nu mai folosesc film, se merge pe imagini digitale, dar reduc și timpii de expunere a pacienților la radiații. De asemenea, 7 milioane de euro au fost alocate și cheltuite pe aparatura necesară gestionării pandemiei.
Prioritățile: oncologia și radioterapia
Este de notorietate faptul că Aradul se află în topul județelor în ceea ce privește numărul bolnavilor de cancer, prin urmare este cumva normal ca una dintre prioritățile județului să fie spitalul de oncologie, la care se lucrează în acest moment. Ba mai mult, administrația județului consideră că este necesară investiția care să permită efectuarea radioterapiei la Arad, astfel încât pacienții deja aflați în suferință, să nu mai fie nevoiți să se deplaseze la Timișoara sau chiar la Cluj pentru această procedură.
„Vom continua să cofinanțăm vechile proiecte, dar în loc să mai cumpărăm aparatură, așa cum am făcut în primii patru ani, vom investi pentru creșterea confortului pacienților. Clădirile noi vor fi altfel compartimentate, instalațiile electrice vor fi proiectate conform noilor standarde. Vrem ca arădenii să se simtă în siguranță când vin la spital”, mai adaugă președintele CJA.
Au explodat cheltuielile
Cu peste 600% a crescut consumul de oxigen, față de prima etapă a pandemiei, pentru că, în momentul de față aproape toate paturile de ATI sunt dotate cu mască de oxigen. Același lucru se poate spune și despre cheltuielile cu energia electrică și alte utilități, care au ajuns să își dubleze, ba chiar să își tripleze cuantumul.
Trimite articolul
XSi in spitalul de la ineu de ce nu se fac investitii pentru a creste confortul pacientilor? A da, pentru ca la ineu nu mai interneaza pacienti. E mai bine sa stai degeaba pe salariu si sporuri.
e fb ca se investeste in spitale. Dar sa se investeasca de adevarat nu doar pe hartie.
deci…centura de sud est nu este prioritate. De fapt cred ca nu este deloc. A fost doar praf in ochi inainte de alegeri….
Nah taranoiule. Mai schimba si tu frizeria . Ca tot freza aia de chelner o ai . Fa si tu un breton frumos .