Conform noilor prevederi, grupele de grădiniță nu vor avea mai mult de 17 preșcolari, clasele din învățământul primar vor fi formate din cel mult 22 de elevi, iar cele din gimnaziu și liceu din cel mult 26 de elevi. Proiectul, care va ajunge la președintele țării pentru promulgare, prevede că, în anumite situații, grupele de la grădiniță și clasele de elevi de școală vor putea funcționa peste efectivul maxim, cu cel mult doi preșcolari sau elevi, după caz, peste numărul maxim.
Conform proiectului de lege votat luni de Senat, grupele de educație antepreșcolară – adică creșele – vor cuprinde, în medie, șase copii, dar nu mai puțin de trei și nu mai mult de opt copii. În momentul de față, legea prevede un număr de maximum nouă copii în aceste grupe. La grădinițe, clasele vor cuprinde în medie 12 elevi, dar nu mai puțin de 6 și nu mai mult de 17. Acum, legea prevede un număr maximum de 25 de copii. Învățământul primar – clasele I-IV – va avea clase ce vor cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de zece și nu mai mult de 22 de elevi.
Gimnaziu și liceu
Învățământul gimnazial va avea clase cu media de 22 de elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26. Acum, legea permite ca într-o clasă de gimnaziu – clasele V-VIII – să învețe 30 de elevi. Și în cazul învățământului liceal și profesional se schimbă cifrele: o clasă va cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26. Actualmente, situația este aceeași ca în cazul claselor de gimnaziu: maximum 30 de elevi pot învăța într-o clasă de liceu sau învățământ profesional. În cazul învățământului dual, clasele vor cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26.
Legea recent adoptată de Senat prevede și că la solicitarea părinților, în învățământul preșcolar vor putea fi înscriși și copiii cu vârsta minimă de doi ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!