Deputatul arădean a dezbătut la Inspectoratul Teritorial de Muncă impactul aplicării legislaţiei muncii.
În cadrul „caravanei” dezbaterilor, pe care o efectuaţi în perioada concediului, aţi avut discuţii cu conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad. Care a fost tema abordată?
Boghicevici: Împreună cu directorul instituţiei, Ovidiu Jugu, am studiat, la modul concret, impactul aplicării Codului Muncii, concretizat şi în rezultatele controlului comun efectuat de inspectorii de muncă din ITM ,în colaborare cu Garda Financiară, Poliţia şi Jandarmeria, din luna mai până acum. Au trecut, iată, trei luni de la intrarea în vigoare a prevederilor Codului Muncii, iar rezultatele din Arad confirmă câteva îmbunătăţiri: angajatorii sunt mai deschişi la a încheia noi contracte cu muncitorii. S-a observat şi un interes mare pentru soluţiile alternative de angajare, cum ar fi regimul de lucru pentru zilieri.Activitatea zilierilor este reglementată în aşa fel încât să fie prevenite abuzurile – legate de plată sau de numărul orelor de lucru contorizate. Muncitorii sunt protejaţi prin acte de eventuale “neînţelegeri” pe care le-ar putea invoca angajatorii la sfârşitul zilei, când se face plata pentru orele de lucru.
Din câte am înţeles, sunt doar o sută şi ceva de zilieri cu patalama, ca să zic aşa. Ce lipseşte?
Boghicevici: Deşi legislaţia aduce acum echilibru în relaţiile dintre angajat şi angajator, faţă de perioada anterioară reformei în domeniul muncii, e loc de îmbunătăţiri. Una dintre propunerile rezultate după discuţiile cu reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad este ca domeniile prevăzute în lege, pentru care se poate utiliza munca necalificată a zilierilor, să fie clasificate conform nomenclatorului CAEN. Aceasta va asigura o mai mare rigurozitate a încadrării lucrătorilor necalificaţi în domeniile lor. Cei care lucrează în construcţii ar urma să fie încadraţi în acest domeniu, este dreptul lor.
Se poate schiţa un bilanţ al rezultatelor concrete ale aplicării legislaţiei?
Boghicevici: După trei luni de la intrarea în vigoare a prevederior Codului Muncii, datele din Arad sunt pe un trend pozitiv: 3762 de noi contracte de muncă, peste 100 de forme legale au fost încheiate pentru zilieri, munca la negru a fost pedepsită în 137 de cazuri. Au fost aplicate amenzi în valoare de 445.000 lei, din care în cadrul unor acţiuni comune, 174000 lei şi au fost întocmite patru dosare penale. Au fost identificate 668 firme care au obligaţia de a avea contracte colective (cu peste 21 salariati), dintre care 119 cu capital de stat, 27 cu capital mixt şi 522 cu capital privat. Numărul de astfel de contracte, noi şi adiţionale, care au fost încheiate de la începutul anului se apropie de 100. Sigur, poate cifrele seci nu spun mare lucru pentru un neavizat, însă, ca o concluzie, putem să îi asigurăm pe oameni că noul Cod al Muncii aduce numeroase beneficii, atât pentru angajaţi cât şi pentru angajatori, oferind raporturi corecte între cele două părţi, însă şi între fiecare dintre ele şi stat.
La Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad 15.000 de cărţi de muncă aşteaptă să fie ridicate de către posesorii lor, anunţă reprezentanţii instituţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!