Își finalizează studiile la București, în cadrul Universității Carol Davila, iar apoi devine pentru șase ani doctorand al Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, Iuliu Hațieganu.Imediat după absolvirea facultății se întoarce la Timișoara, unde la invitația profesorului Handrea își începe cariera universitară. Timp de zece ani a fost pe rând: preparator universitar, asistent universitar, șef de lucrări, conferențiar universitar.
“A fost o perioadă exraordinar de bună din viața mea, pentru că atunci am obținut bursa la Marsilia și am reușit să mă specializez în etno-farmacologie.” ne spune Claudia Toma.
După un deceniu în orașul de pe Bega, se întoarce acasă la Arad și începe colaborarea cu Universitatea de Vest Vasie Goldiș.
„Am venit la invitația rectorului fondator, Aurel Ardelean, cu care mă cunoșteam și aveam o relație bună încă din timpul liceului. Eu eram olimpică la biologie, iar dânsul conducea delegația olimpicilor arădeni la faza națională a competiției. Facultatea de Farmacie de aici era în curs de acreditare, dar umăr la umăr, până la urmă am reușit. Nu a fost deloc ușor, deoarece eram în competiție cu alte facultăți de stat, însă noi am venit cu ceva nou, cu ceva unic, am venit cu această frumoasă ramură a farmaciei, care se numește Gemmae-terapie.” își amintește Claudia Toma.
După obținerea acreditării, rectorul Coralia Cotoraci, la sugestia acreditatorilor, separă Facultatea de Farmacie de Facultatea de Medicină, Claudia Toma devenind primul decan al acestei facultăți și despre această perioadă ne spune în continuare:
„Pentru mine a însemnat o creștere semnificativă, iar pentru asta trebuie să mulțumesc conducerii Universității. Eu sunt farmacistă, dar sunt mai boemă, mai aeriană, însă perioada aceasta în care am fost silită, prin natura funcței, să fiu extrem de pragmatică, constat acum, după câțiva ani, că a fost perioada de cea mai mare creștere profesională pentru mine. A fost provocator, a trebuit să ies din zona mea de confort, trebuia să țin documentele în ordine, să fiu mai disciplinată, să am grijă de studenți și toate acestea pe lângă predat, dar vorba fiului meu, creșterile se întâmplă doar atunci când nu te simți confortabil.”
Gemmae-terapia, sau terapia cu muguri de plante, este terapia cu țesuturi tinere. Nu doar oamenii au celule stem, ci și plantele, care au în mijlocul mugurelui niște celule care se divid foarte repede, țesuturi aflate la capacitatea maximă de diviziune. Doar din informația genetică a acestor celule se poate reconstitui întreaga plantă.
„E așa ca un soi de minune, e ca un fel diamant care se găsește în interiorul unui mugure și este foarte bine copertat. Am avut șansa, ca prin intermediul unui colaborator, să-l întâlnesc pe cel care este numărul unu în lume în această disciplină, profesorul Fernando Pitera di Clima, în cadrul unei conferințe unde eu prezentam semințele de chimen negru, la limita dintre știință și cultural, pentru că aceste semințe cu o putere terapeutică absolut fantastică, sunt prezentate și în Biblie și în Coran. A fost impresionat și mi-a propus o colaborare, deoarece mi-a spus că este pentru prima oară când aude ca o plantă să fie descrisă ca un om. Din această colaborare a apărut la Arad prima școală de gemmae-terapie din România, iar la sugestia domnului Aurel Ardelean, biolog de profesie și a doamnei Coralia Cotoraci, medic de profesie, a constituit fundamentul acreditării Facultății de Farmacie a Universității de Vest Vasile Goldiș, deși, vă spun sincer nu se prea dorea, la nivel național, acreditarea unei facultăți private de farmacie.” declară profesoara Claudia Toma.
Această terapie, cu muguri este deosebită în a preveni, înainte de a vindeca. Țesuturile aflate în continuă stare de multiplicare sunt formate din elemente chimice cu masă moleculară foarte mică.
„Fără să fiu foarte scolastică, e vorba de proteine, enzime, factori de creștere, care luate sub formă de suplimente, pot să reechilibreze organismul, să-l detoxifice, astfel încât boala cu care ai fost la medic nici nu ar mai fi apărut. Drenajul, golirea de toxine, este prioritatea gemmae-terapiei și foarte multe din problemele noastre, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, sindromul cardio-metabolic în sine, remit în urma acestei terapii. Aceste substanțe cu masă moleculară mică sunt capabile să dialogheze cu organismul nostru și să meargă până în intimitatea celulei, de unde să elimine toxinele.” ne explică Claudia Toma.
Știința farmaciei a început cu plantele, iar acum redescoperim puterea terapeutică miraculoasă a acestora. Dacă ar fi să facă un top al plantelor benefice, lângă chimenul negru, despre care a scris o carte și care a constituit tema tezei sale de doctorat, Claudia Toma ar pune mesteacănul:
„Mestecenii sunt copaci în halate albe, copaci medici. Popoarele antice, incluzând aici dacii de pe aceste meleaguri, făceau primăvara, la începutul lunii martie adevărate cure cu seva de mesteacăn, o sevă extrasă din mineralele pământului și care poartă fitonutrienți până la ultima frunzuliță. Seva de mesteacăn este campioană în domeniul terapiei cu țesuturi tinere. Diluată cu apă și administrată zi de zi, dimineața, este cel mai grozav drenor de toxine, scade tensiunea arterială, elimină cearcănele, curăță pielea, este o adevărată terapie.”
Terapia cu plante poate fi într-adevăr miraculoasă, dar ea trebuie făcută doar sub supravegherea unui specialist.
„De reținut, că orice specie vegetală, orice plantă, într-o anumită doză poate să creeze un efect terapeutic benefic, însă depășind doza, sau omițând-o, poate fi toxică sau veninoasă, velenoasă. De aici termenul de venena din farmacie, adică dulapul în care sunt reținute substanțele absolut toxice, la care doar farmacistul are acces.” încheie farmacista Claudia Toma, profesoara care își începe de fiecare dată prima oră a cursului pe care-l predă studenților cu: „Dragii mei, am să vă predau cea mai frumoasă materie a acestei facultăți.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!