ARAD. Cătălin R. este tânărul care acuză că a fost sechestrat în incinta unui magazin din zona Podgoria. El spune că totul s-a petrecut în incinta magazinului Profi din zona Podgoria, acolo unde s-a dus în seara de 1 februarie pentru a cumpăra trei săpunuri, trei cutii de griș și un suc. Arădeanul nu a luat un coș de cumpărături, spunându-și că poate duce în mână produsele. I-a luat ceva timp să găsească produsele în magazin, spune tânărul, iar acest fapt a ridicat suspiciunea agentului de pază. După ce și-a plătit puținele cumpărături, arădeanul a dat să iasă din magazin, însă agentul de pază nu i-a permis acestu lucru, ne-a mărturisit tânărul. Povestea sechestrării, spusă de Cătălin R., sună astfel:
„Am fost să-mi cumpăr trei săpunuri, trei pachete de griș și un suc și l-am văzut pe paznic, că e tot după mine, că numai eu eram în magazin. Ideea e că m-am tot învârtit că n-am găsit produsele. M-am dus apoi și am plătit, și după ce am plătit s-a pus paznicul în ușă cu o angajată și au blocat ușa și mi-a spus: <<Tu nu pleci de aici!>>. Am întrebat: <<De ce?>> și mi-a spus <<Că așa vreau eu>>. Și după aceea a venit la mine, a tras de buzunarul de la haină și a spus să scot tot ce am în buzunar. Eu am spus că nu scot. Paznicul a spus că am băgat în buzunar trei săpunuri. Și m-au închis acolo, iar când am întrebat de ce, a spus că așa vrea el. Erau două fete acolo și se uitau la mine, râdeau și nu înțelegeau nimic. Şi nici eu n-am înțeles nimic, ăsta e adevărul”.
Tânărul continuă:
„A spus că va chema Poliția, iar eu am scos telefonul să sun la Poliție. După aceea a deschis ușa. Și atât. Eu i-am spus că nu scot nimic din buzunar. Că prima dată m-a întrebat ce am acolo (n.r. în buzunar) și i-am spus că bani, că bani și aveam acolo. I-am spus că n-are voie să mă atingă și a spus că sună la Poliție. Eu am scos telefonul să sun la 112 și după aceea paznicul a deschis ușa. Femeia care a fost cu el a spus că „dacă nu aveți nimic acolo (n.r. în buzunar) atunci îmi cer scuze. Am fost la Poliție a doua zi și am depus plângere”, ne-a mai spus tânărul.
Contactați telefonic, reprezentanții Profi România au explicat care este procedura internă a societății atunci când există suspiciuni că s-au comis nereguli într-un magazin de-al lor:
„Procedura noastră internă prevede că atunci când există suspiciuni de nereguli, persoana vizată să fie invitată să prezinte produsele pe care le are asupra sa pentru a putea fi comparate cu bonul de casă. În cazul în care persoana refuză să prezinte produsele, este chemată Poliția, singura în drept să efectueze control corporal”.
Modul în care a făcut cumpărăturileSuspiciunea agentului de pază și al angajatului Profi a fost ridicată de modul în care tânărul și-ar fi făcut cumpărăturile, spun reprezentanții societății comerciale, și nu numai. Reprezentanții Profi România au mai precizat faptul că arădeanul nu a avut asupra sa bonul fiscal, astfel că nu l-a putut prezenta la control atunci când i s-a solicitat acest lucru:
„Felul în care reclamantul și-a făcut cumpărăturile a trezit suspiciunea agentului de pază și, totodată, neavându-l asupra sa, acesta nu a putut prezenta la control bonul fiscal, așa cum prevede legislația în vigoare. Acesta a fost însă invitat să rămână pe loc până când șefa de tură a mers la casă și a găsit bonul nepreluat de reclamant. Până la clarificarea situației, agentul de pază a blocat ușa magazinului, evitând astfel eventuala plecare a clientului. În tot acest timp, nu a existat contact fizic între reclamant și personalul magazinului, iar după încheierea controlului, când s-a constatat că suspiciunea fusese neîntemeiată, reclamantul a putut să își reia drumul fără nicio obstrucție. Regretăm această întâmplare nedorită de nimeni și, pe această cale, îi invităm pe toți cititorii dumneavoastră să aibă asupra lor bonurile de cumpărături, măcar până la ieșirea din magazine, pentru a evita situațiile de acest gen”.
Nu pot efectua percheziție corporalăDe asemenea, reprezentanții firmei de pază WGS Grand Security, al cărui angajat este agentul de pază spre care tânărul arată cu degetul, ne-au spus că „clientul a avut un comportament suspect pe toată durata prezenței acestuia în incinta magazinului” și că „în baza procedurilor interne ale societății, un angajat al acestei societăți sau agenții de pază pot solicita prezentarea bonului fiscal împreună cu bunurile pe care le are asupra sa în vederea comparării cu bonul fiscal (aspect de altfel menționat în OUG 28/199, privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale)”. În privința percheziției corporale, au punctat că „nici angajații societății și nici cei ai firmei de pază nu pot efectua percheziție corporală, așa cum este definită aceasta de codul de procedură penală, ci este anunțată poliția, care în conformitate cu prevederile legale în vigoare este singura îndreptățită să procedeze la o percheziție corporală” și explică obligațiile ce îi revin agentului de pază în asemenea cazuri:
„Agentul din locația respectivă aplică prevederile legii 333 din 2003, privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, mai exact articolul 48 litera d: În timpul serviciului, personalul de pază este obligat să oprească și să legitimeze persoanele despre care există date sau indicii că au săvârșit infracțiuni sau alte fapte ilicite în obiectivul păzit, pe cele care încală normele interne prin regulamentele proprii, iar în cazul infracțiunilor flagrante, să oprească și să predea poliției pe făptuitor, bunurile sau valorile care fac obiectul infracțiunii sau al altor fapte ilicite, luând măsuri pentru conservarea ori paza lor, întocmind totodată un proces-verbal pentru luarea acestor măsuri. Prin urmare, activitatea de pază a obiectivelor, bunurilor și valorilor este strict definită în articolul de lege, agentul de pază precum și personalul magazinului respectând întru totul aceste prevederi legale”.
Trimite articolul
Xinteresant!
Legea mai prevede ca daca a fost retinut pentru control legea prevede ca trebuie întocmit un proces verbal in 3 exemplarele in care se menționează cele costatata! In lipsa procesului verbal agentul poate fi cercetat penal!
Adevarul este ca atunci cand vezi privirea de multe ori tampa a agentului de paza care a primit niste puteri si se crede SRI-ist si mai si vorbeste cu tine ca si cand ai fi infractor dovedit, iti vin dracii si trebuie sa te abtii bine sa nu-i arzi o scatoalca. Indiferent ca a furat sau nu, are obligatia sa vorbeasac civilizat pana ce se dovedeste contrariul, iar apoi nu mai e treaba lui, ci a politiei.
Nu știu dacă este acest paznicul dar în acest Profi este un paznic mai în vârstă foarte ciudat, o data mi a refuzat accesul cu rucsac chiar dacă eu fac cumpărăturile des în acest Profi… cel probabil el este prea leneș și nu folosesc camera de supraveghere cum fac alți… unde ai voie sa întru cu rucsac, inclusiv alți Profi…
Cel probabil acest paznicul trebuie înlocuit cu cineva mai puțin în vârstă și cu cap…
-
Pai daca cei in varsta nu fac fata de ce s-a marit varsta de pensionare. Si cand trebuie sa li se dea pensiile “progresistii” ne spun ca nu sunt bani si de aceea trebuie sa stam mai mult in campul muncii. Atunci ce sa facem cu ei? Poate un loc unde sa-i institutionalizam, ca sa nu ne mai deranjeze. Dar ppoate Cineva are noroc si nu mai apuca sa vada cum e la varsta mai inaintata.
Nu înțeleg de ce nu s-au respectat procedurile, trebuiau să cheme poliția și lămurită situația!
A depus plângere că ce? fiind suspect nu văd nicio problemă cu verificarea, trebuia chemată poliția!
Dacă agentul a spus ”că așa vrea el”, atunci trebuie să-și caute de lucru.
Iar ăștia cu ”nu ai voie să mă atingi” – hai sictir!
-
Dar nu e legal sa retii pe cineva pana vine politia… se numeste sechestrare. Trebuie sa il lasi sa plece, ca e om liber, nea SWAT nu are nici un drept legat de clienti, poate doar sa beleasca ochii sau altceva. Toate suspiciunile de furt trebuie raportate politiei, iar politistii cand vor veni, pot verifica camerele, si il pot cauta pe individ daca vad o dovada de furt sau orice ilegalitate, in rest… frectie. Daca nu e vazut pe camere, individul poate scapa legal cu furtul vazul de nea SWAT, ca declaratia lu ala e cam 0. Se cer DOVEZI!!! Ar trebui putin schimbata legea, ca papagalii aia stau degeaba la usi la supermarketuri.
-
Nu este adevărat ce spuneți. Am găsit asta la un avocat:
”Nu au dreptul sa va perchezitioneze.
Pot sa să oprească şi să legitimeze persoanele despre care există date sau indicii că au săvârşit infracţiuni ori alte fapte ilicite în obiectivul păzit, pe cele care încalcă normele interne stabilite prin regulamentele proprii, iar în cazul infracţiunilor flagrante, să prindă şi să prezinte poliţiei pe făptuitor, să oprească şi să predea poliţiei bunurile ori valorile care fac obiectul infracţiunii sau al altor fapte ilicite, luând măsuri pentru conservarea ori paza lor, întocmind totodată un proces-verbal pentru luarea acestor măsuri.”Agentul trebuia să rețină persoana și să cheme poliția.
-
Cretinel,a opri nu e totuna cu a retine. A retine pe cineva impotriva vointei sale e sechestrare!
-
constitutia spune ca esti nevinovat pana esti condamnat …vorbesti prostii
-
-
-
Da cine-i dă lui puterea să atingă oameni?
Să fim serioși, nu cred că degeaba l-au oprit. Nu înțeleg de ce n-au continuat verificările… l-au crezut pe cuvânt?!
-
Da !
La acel profi, de la Podgoria, au mai avut de-a face si alti clienti, cu nesimtirea unei angajate( casiere)..Eu,evit categoric, acel magazin ,mai bine merg pana la marginea orasului si cumpar de unde nu iti face nimeni neplaceri!
Am patit si eu ceva similar acolo, personalul e ceva de groaza acolo, niste copii de clasa a 4-a
“Reprezentanții Profi România au mai precizat faptul că arădeanul nu a avut asupra sa bonul fiscal, astfel că nu l-a putut prezenta la control atunci când i s-a solicitat acest lucru” Si unde-i problema ? Trebuia ca individul sa sune la 112, sa reclame faptul ca a fost sechestrat, iar in legatura cu bonul fiscal, se putea verifica la casa ceea ce a platit acel client cu ceea ce avea asupra lui. Apoi, plangere penala impotriva angatatei si a “ofiterului de secutitate” pentru afirmatii calomnioase si intigare la ura. Niste banuti in plus nu strica.
-
Din păcate nu am fost luat în serios de poliția română cu plângerea
-
Sa inteleg ca esti cel in cauza ?Daca da, de ce nu ai apelat la 112 sa chemi Politia sau Jandarmeria ? Exista si cai civile de a ataca comportamentul celor in cauza. Daca veneau la apelul de la 112, erau obligati sa ia cazul in serios. Chiar si daca ai fost a doua zi sa reclami, un numar de inregistrare a plangerii tot trebuia sa-ti dea.
-
fa plangere direct la tribunal ignora militia si asa sunt degeaba
-
Daca asta este cazul,fa o plangere si agentilor care nu te-ai luat in serios. E penibil ce se intpla. Orice plangere trebuie luata in serios. E jenant ca trebuie sa tragi de ei sau sa le faci plangeri ca sa isi faca treaba.
-
daca paznicul l a atins si a blocat usa e hartuire si sechestrare magazinul nu are voie sa blocheze usa lasa omul in pace e identificat de politie si apoi raspunde apucaturile celor de la profi trebuie sanctionate nu e normal sa agasezi clientii o sa evit sa mai cumpar de la profi hamburgerul de vita e zgarci ar trebui zilnic controale si amenzi!!
Acel agent de paza este unul tanar! Intr o zi am fost in magazin si au intrat trei Indieni la cumparaturi. A inceput sa le zica ca au desfacut o punga de peste congelat si l au bagat in geaca. Clientii straini s au speriat de apucaturile lui, a inceput sa urle in magazin , sa ceara probele video..
Angajații din acel Profi sunt de groază. Evit sa fac cumpărăturile in acel magazin. Vînzătoarele in loc sa vorbeasca frumos cu clienții, ele cauta motiv de cearta. Adopta un ton care se dorește a te pune la punct. Urâtă stigma pe magazinele Profi !