ARAD. O nouă lovitură de imagine dată de Opoziţia din Consiliul Local Municipal, la ultima şedinţă ordinară. După ce în lunile trecute i-au dat şah-mat primarului în chestiunea restructurărilor din Primărie şi a reţelei şcolare, după ce au reuşit înlăturarea unor liberali din consiliile de administraţie de la Filarmonică şi Teatru, după ce au anulat intenţia Primăriei de a achiziţiona un brad artificial de 100.000 de euro, Opoziţa formată în jurul USR PLUS (prin alăturarea PSD şi PMP) a întregistrat un nou succes. Iar „subiectul” acestui succes este pe cât de sensibil pe atât de important pentru Arad şi pentru arădeni, pentru viaţa culturală a oraşului: achiziţia Teatrului Vechi de către municipalitate.
Dacă până acum Primăria doar a mimat intenţia de cumpărare a clădirii monument istoric şi a lansat diverse tertipuri pentru a închide gura gălăgioşilor nemulţumiţi de tergiversările sine die, CLM a găsit în sfârşit calea de a pune în practică achiziţia Teatrului Vechi. Mai exact, a identificat fondurile necesare investiţiei. Iar când spunem CLM, nu ne referim – din păcate – la întreg Consiliul Local, ci doar la grupurile USR PLUS, PSD şi PMP. Aşa cum (nu) le şade bine, PNL şi UDMR au încercat să zădărnicească (abţinându-se de la vot) iniţiativa/ soluţia propusă de Opoziţie.
De unde se face rost de bani?
Proiectul de hotărâre privind rectificarea Bugetului General de venituri şi cheltuieli al municipiului Arad pe anul 2021 este documentul care a readus Teatrul Vechi pe masa aleşilor. Înainte de a se trece la votarea proiectului, preşedintele de şedinţă Ilie Cheşa a anunţat că USR PLUS are un amendament. Iar PSD şi PMP au anunţat că vor să se alăture, ca iniţiatori, acestui amendament.
Detaliile le-a oferit liderul Grupului USR PLUS din CLM, Florin Stana:
„A fost în discuţie în cadrul Comisiei de buget care a evaluat sumele suplimentare pe care administraţia le propune având în vedere suplimentarea veniturilor bugetului local cu 24 de milioane de lei şi între aceste sume am reuşit să identificăm o sumă pe care noi o considerăm suficientă pentru a o aloca achiziţiei Teatrului Vechi. Şi anume: 500.000 de lei care au fost alocaţi pentru pomul de Crăciun şi o parte – jumătate – din suplimentarea sumei alocate pentru cheltuieli deszăpezire, adică 750.000 de lei din cele 1,5 milioane care au fost propuse suplimentar. Aşadar, amendamentul prevede diminuarea celor două sume – 0,5 milioane pomul de Crăciun şi 0,75 milioane de la deszăpezire (rămânând în continuare 0,75 milioane pentru deszăpezire pe fracţia din 2021 a acestei ierni) –, urmând ca 1,25 milioane lei să fie mutaţi pentru <achiziţii monumente istroice>, în speţă clădirea Teatrului Vechi, în contextul în care, eventual, Consiliul Local va decide în acest sens” – a precizat Florin Stana.
Fără precizare explicită „Teatrul Vechi”
Secretarul municipiului Arad, Lilioara Stepănescu, a intervenit pentru a preciza că Executivul Primăriei propune respingerea amendamentului.
„În ceea ce priveşte destinaţia pe care doriţi să o atribuiţi achiziţiei de imobile, vă rugăm să limitaţi amendamentul, fără a face precizarea <Teatrul Vechi>. De ce? Pentru că pentru o astfel de hotărâre este nevoie de o hotărâre consacrată, cu destinaţie specială, care se adoptă cu două treimi – 16 voturi <pentru>. Deci, în cazul în care doriţi să treacă acest amendament, trebuie să se limiteze la <majorarea Capitolului Achiziţie imobile>. Şi atât.”
Grupul USR PLUS şi-a manifestat imediat acordul privind această recomandare, subliniind:
„Intenţia noastră este de a aloca aceşti bani pentru achiziţia clădirii Teatrului Vechi. Chiar dacă, aşa cum a spus doamna secretar, nu putem deocamdată să prevedem în hotărâre explicit lucrul acesta.”
Argumentaţia PNL
Desigur, Puterea din CLM nu a ratat ocazia de a-şi exprima punctul de vedere pe această temă. A luat cuvântul viceprimarul Lazăr Faur:
„Să ştiţi că atenţia noastră şi a grupului de consilieri PNL este pe acest subiect şi ne dorim o rezolvare. Însă astăzi ne vom abţine de la votarea amendamentului pe care dumneavoastră îl propuneţi din următoarele considerente. În primul rând, dacă ne uităm la cheltuielile pe care municipalitatea le-a avut cu deszăpezirea de-a lungul anilor, vom vedea că sunt ani în care suma necesară pentru a executa acele lucrări a fost de peste 1,5 milioane. Acum noi am redus la 1,5 milioane în urma rectificării pozitive de astăzi – pentru că am primit nişte bani în plus – ca să acoperim o nevoie a oraşului, cu care nu ne putem juca. Dacă ninge timp de două săptămâni – îmi spuneau colegii – trebuie să avem în mod obligatoriu această sumă la dispoziţie. Deci, noi considerăm că este riscant să luăm banii de la deszăpezire şi să-i folosim pentru acest obiectiv. Doi la mână, vreau să vă spun că astăzi în România se întâmplă următorul eveniment: se semnează PNRR-ul. În cadrul PNRR există un capitol care se numeşte <Valul renovărilor>. Pe acest capitol, astfel de clădiri pot să fie renovate. Noi, în Arad, pe acelaşi capitol, avem de făcut multe lucruri: interiorul Teatrului Clasic – un teatru viu, un teatru funcţional pe care avem obligaţia să îl întreţinem –, Cetatea şi altele. Aceste obiective o să creeze pentru Primăria Municipiului Arad o nevoie de fonduri indiscutabilă. În acelaşi timp, există o discuţie şi o interpelare a deputatului Sergiu Bîlcea la Ministerul Culturii despre Teatrul Vechi. Ministerul Culturii este interesat – din ce cunoaştem noi – să finanţeze pe un proiect şi această lucrare. Noi considerăm că o soluţie pentru Teatrul Vechi se poate găsi în acest fel, fără să fie o sarcină în plus la Primărie care are de făcut lucrurile despre care vă spuneam şi altele. Şi vă mai dau un exemplu şi închei: Uitaţi-vă la Cazinoul Vechi cum a fost renovat de frumos de către privaţi! În acest moment, Teatrul Vechi are şi această soluţie” – a conchis Lazăr Faur.
Replica USR PLUS
În replică la spusele viceprimarului, Florin Stana a precizat:
„După cum am spus, nu se iau toţi banii de la deszăpezire. Rămân bani alocaţi pentru deszăpezire exact cât a fost alocat pe prima parte a acestui an, partea din iarna 2020-2021 din anul curent. Vorbim de bani alocaţi până în luna decembrie. Deci rămân bani alocaţi cât am avut pe prima parte de iarnă din acest an şi pentru cea de a doua parte. Legat de povestea cu Cazinoul, trebuie să înţelegem cu toţii că Cazinoul, la fel ca Hotel Ardealul, sunt unităţi cu scop de alimentaţie publică. Acolo se pot obţine de către un privat venituri. Teatrul Vechi, fiind o instituţie culturală, nu poate desfăşura şi nu poate obţine venituri decât din cultură. Or, se ştie că nu ai cum – cel puţin nu în România, poate în Bucureşti, dar cu atât mai puţin în Arad – să obţii profit şi un privat să susţină activitate culturală undeva. Deci, în opinia mea, singura şansă a Teatrului Vechi este să fie achiziţionat de Municipiul Arad. Legat de posibilităţile de finanţare, faptul că noi acum alocăm bani are scopul de a elimina acel pretext că nu sunt bani prinşi în buget. Dacă doriţi, vă mai spun sume care sunt prinse în rectificare de unde putem să luăm bani, care nu sunt atât de urgente şi poate nu ar trebui să fie acolo” – a spus Florin Stana.
Votul
Acestea fiind zise, s-a trecut la vot. Amendamentul a fost aprobat la limită, graţie voturilor USR PLUS, PSD şi PMP. Aleşii PNL şi UDMR s-au abţinut. Întregul proiect de hotărâre privind rectificarea bugetară a fost aprobat în unanimitate. Aşadar, banii pentru achiziţia Teatrului Vechi de către municipalitate au fost puşi deoparte. Să vedem ce (mai) urmează.
11 voturi pentru majoritate
Secretarul municipiului Arad, Lilioara Stepănescu, a anunţat că la proiectul privind rectificarea bugetară, nu pot participa la vot Florin Mariş (PNL) şi Codrin Vlad (USR PLUS), justificând:
„Potrivit Codului Administrativ, consilierul local nu mai este luat în calcul pentru cvorumul necesar adoptării hotărârii Consiliului cu privire la care s-a anunţat interesul şi nu are drept de vot la adoptarea acestei hotărâri.” În consecinţă, din 22 de consilieri prezenţi, se scad doi consilieri care nu participă la vot, iar majoritatea necesară pentru adoptarea hotărârii este 11 voturi „pentru”.
Trimite articolul
XDe ce nu au alocat aceasta suma pentru cumpararea unor tramvaie noi, de productie romaneasca ? E mai importanta cladirea aia in conditiile in care sala treatrului de Stat arareori e plina in ultimii zece ani ? Pe cine sponsorizati din banii ce ar putea fi folositi pentru repararea trotuarelor din oras, pentru crearea de parcuri decente in cartiere, pentru reanjfiintarea scolilor, creselor si gradinitelor inchise de voi, democratii de carton si rumegus ?
-
Pentru ca avem un contract in desfasurare iar tramvaiele urmeaza sa fie livrate de Astra. Or sa fie in culorile alb-rosu si vor avea si ceva printuri cu jucatori legendari ai clubului UTA.
-
Stimate anonim nu ai citit in articolul anterior ca se achizitioneaza, se modernizeaza tramvaie la greu (facute toate probabil la arad)? Si ca se vor achizitiona si autobuze electrice? Acuma pentru tovarasul Faur: Lazare lasa gargara si cumparati odata cladirea teatrului vechi si apoi vedeti pe ce fonduri il reabilitati ca la carte (cel putin cum s-a facut casinoul): din PNRR, din fonduri de la ministerul culturii, etc.!!! Pricepit tovarase Lazar Faur???! Ca tot asa ne-a ametit tovarasul Gita 20 de ani cu ansamblul de la subcetate si nu a facut nimic, dar absolut nimic! A dat doar vina pe PSD!! Bine ca la Oradea , cu PESEDEII in coaste, Bolojan a defilat si defileaza in atragerea de fonduri europene si de modernizare si dezvoltare a orasului (si acuma si ajudetului) Oradea-Bihor!!!!! Felicitari USR, tot asa si mai departe ! Luptati cu comunistii de liberali din urbea noastra !!!! (mi-e jena ca trebuie sa le spun liberalilor -de fapt multi dintre ei sunt niste jeguri de portocalii pedelisti gretosi-si nu pesedeilor- care nu stiu din ce interese-numai sa fie contra PNL, nu conteaza-fac un “joc’ corect alaturi de USR si PMP!!!!!!!