Arad. Şcoala e baza societăţii. Una dintre ele. Şi dacă nu credeţi că e aşa, vă spunem că cel puţin aşa a părut ieri în şedinţa de consiliu local municipal. Aprobarea reţelei şcolare pentru anul viitor şcolar a fost subiectul discutat timp de aproape o oră în CLM. Un record greu de egalat în zilele noastre, când temele de discuţie sunt scurte, fie că sunt la obiect, fie că nu. De reţeaua şcolară şi de războiul dintre propunerea de reţea şcolară a Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad şi cea a Primăriei Arad (instituţii care nu au ajuns să-şi cupleze dorinţele pentru că nu au reuşit să ajungă niciodată la masa discuţiilor) s-a mai vorbit, însă, şi se va mai vorbi.
Ieri, totuşi, din acest război al şcolilor a ieşit câştigător primarul Gheorghe Falcă, care încă înainte de şedinţă, în conferinţa ce a prefaţat-o, era convins că reţeaua şcolară a IŞJ va fi respinsă cu… unanimitate de voturi. Şi nu au fost doar voturile în favoarea sa, ci a părut că aleşii îi dau edilului dreptate întru-totul în privinţa chestiunii şcolilor din oraş.
Cireaşa de pe tort a fost, probabil, absenţa de la şedinţa CLM a însuşi inspectorului şef al IŞJ, Claudius Mladin, un argument invocat de Falcă de mai multe ori şi care şi-a atins ţinta: i-a nemulţumit pe consilieri şi audienţa numeroasă formată din profesori. Mladin nu a fost invitat, ce-i drept, la şedinţă şi nici nu a venit să-şi susţină reţeaua şcolară care nu avea prea mulţi adepţi prin consiliu. În lipsa susţinătorilor, dorinţele primarului – să rămână actuala reţea şcolară – până la crearea unei strategii în domenii – au devenit literă de lege.
S-a discutat, totuşi, mult pe subiect, intervenţiile lui Gheorghe Falcă fiind cele mai numeroase. Acesta a vorbit de faptul că IŞJ a refuzat să se consulte cu Primăria şi CLM pentru a contura, în baza datelor din teren şi a mediului economic arădean, reţeaua şcolară pentru anul 2013-2014, de faptul că Primăria este obligată să pună pe ordinea de zi reţeaua propusă de IŞJ, dar că el le cere aleşilor să voteze în unanimitate împotriva unei structuri creată doar din interese politice şi pentru a satisface unele orgolii, o reţea pe care nimeni din IŞJ nu a venit să o susţină. Falcă a enumerat şi în cadrul conferinţei, dar şi în CLM memoriile şi plângerile venite de la profesori şi de la părinţii şi elevii unor şcoli din municipiu, referitoare la reţeaua şcolară, iar nemulţumirile păreau a fi susţinute cât de cât de cei vreo 20 de profesori care aşteptau în sala de şedinţă rezultatul votului pe acest proiect (şi care au plecat pe jumătate lămuriţi).
„Aceste plângeri te duc la concluzia că reţeaua e una politizată şi că inspectorul şcolar vrea să politizeze şcoala”, a precizat Falcă, care le-a spus aleşilor pe ton de destăinuire că, la întâlnirea cu comisia de învăţământ, inspectorul şcolar general adjunct prezent a spus că, dacă se ia în serios treaba, pentru ciclul 2015-2016, dezbaterea ar trebui începută de acum. Tot edilul a precizat că a dorit să poarte discuţii pe tema reţelei şcolare încă din august 2013, dar că nimeni din IŞJ nu a dorit să vorbească cu Primăria Arad până în noiembrie, când instituţia a primit noua reţea.
Opoziţia refuză IŞJ
Dar, dincolo de poziţia lui Falcă, deja cunoscută, şi în opoziţie cu cea a IŞJ, marţi, la şedinţă, a surprins poziţia aleşilor Opoziţiei care au vrut dezbatere şi discuţii pe tema structurii de învăţământ din Arad înainte de votul oricărei alte reţele decât a celei existente deja. Florin Galiş a precizat din start că trebuie creată o strategie, că trebuie reunite punctele de vedere ale IŞJ, CLM şi Primăriei Arad şi doar apoi decisă reţeaua şcolară. Dar, pentru acest lucru, potrivit consilierului liberal, trebuie realizată o comisie mixtă care să stabilească strategia pe învăţământ. O comisie din care să facă parte şi consilieri locali. „Tocmai de aceea am căzut de acord să mergem pe actuala reţea şcolară. Această comisie trebuie să fucţioneze şi să bată strategia în cuie până în vară, ca să nu ne prindă un nou an şcolar tot nepregătiţi”. Cu propunerea lui Galiş de creare a unei comisii care să stabilească o strategie pe învăţământ s-au arătat de acord şi consilierii Puterii şi cei ai Opoziţiei. Aproape că nu a mai rămas nimeni să susţină varianta IŞJ şi noua reţea şcolară propusă.
Fără susţinere
Şi cum concluzia a fost – „degeaba s-au făcut atâtea propuneri în reţea, dacă nimeni nu a venit să le susţină”- consilierii au trecut în cele din urmă la vot şi au votat în unanimitate propunerea edilului: de respingere a reţelei propuse de IȘJ. Fapt care va face ca actuala reţea să rămână în vigoare. Cel puţin în viziunea Primăriei.
Înapoi la dispute?
Viceprimarul Levente Bognar a avut şi el un amendament care ar fi modificat niţel actuala reţea şcolară, prin introducerea câtorva instituţii de învăţământ nou intrate în sistem, amendament la care a renunţat. Nu a renunţat însă să indice faptul că şi IȘJ ar putea accepta fără mari proteste varianta actualei reţele, fapt care rezultă din răspunsurile inspectoratului cuprinse în anexele la documentul aflat ieri pe masa aleşilor. Adică că IȘJ ar fi de acord ca, în cazul în care reţeaua propusă de inspectorat nu se aprobă, să rămână în vigoare actuala rețea. Cu costuri suplimentare suportate de Primărie, spune IȘJ. De Guvern, spune Falcă. Războiul, în acest caz,…. poate fi reluat. Şi se va relua, cel mai probabil, căci e greu de crezut că există împăcare între Primărie şi Inspectoratul școlar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!