ARAD. Lidia Leahu, preşedintă a Asociaţiei Abilidy şi una din cele mai reprezentative voci ale persoanelor cu dizabilităţi din Arad, a luat atitudine în privinţa deciziei Consiliului Local Municipal de a schimba regulamentul parcărilor pentru persoanele cu handicap. Preluând informaţii din articolul „Revoluţie în parcările destinate persoanelor cu dizabilităţi”, publicat în 25 aprilie 2024 pe www.aradon.ro, Lidia Leahu combate punctual, argumentat, declaraţiile edililor municipiului Arad. Începe dur – „Grav în Arad!!!” – şi încheie cu o rugăminte către autorităţi – „Nu ne încălcaţi abuziv un drept pe care îl avem oriunde în Uniunea Europeană!”.
Vă prezentăm mai jos punctul de vedere al Lidiei Leahu, aşa cum acesta a fost publicat luni, 29 aprilie, pe Facebook.
Decizie lipsită de etică şi de profesionalism
„Cei care ar trebui să ne apere drepturile ni le încalcă şi cel mai grav este că ei cred că ne fac un bine. Din 20 mai 2024 Consiliul Local Municipal Arad vrea să ne ia unul dintre puţinele drepturi pe care le avem ca persoane cu dizabilităţi, dreptul de a parca gratuit în Arad. Singura gratuitate aplicându-se doar pentru locurile marcate cu albastru. Mă întristează să aud asta pentru că stimez mulţi oameni din PNL Arad şi din CLM Arad şi îmi pare rău să văd că de data aceasta au luat o decizie lipsită de etică şi de profesionalism.
Acum câteva săptămâni, viceprimarul Aradului, Lazăr Faur, alături de echipa lui, filmau maşinile din centrul oraşului care aveau legitimaţii pentru persoane cu dizabilităţi. Practic, mulţi oameni fără probleme de sănătate parcau pe centru câte 8 ore, timp în care ei stăteau la muncă. Era supărat că oamenii aceştia se folosesc de legitimaţii de handicap ilegal pentru a nu plăti parcarea” – relatează Lidia Leahu.
Adevărata problemă: parcarea ilegală
Şi continuă, opinând:
„S-a pornit greşit, pentru că problema autorităţilor nu era că de ani de zile abia mai găseşti un loc liber de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi, cele albastre fiind ocupate ilegal, ci problema autorităţilor este că aceşti oameni care stau la muncă, cu nişte carduri de parcare de împrumut, nu plătesc bilete de parcare şi nu intră bani la bugetul local, probabil. De ce s-a ajuns la situatia aceasta? S-a ajuns aici pentru că cineva nu şi-a făcut treaba bine până acum şi se pare că din exces de zel se vrea acum o schimbare, însă una greşită şi abuzivă.
Spunea primarul Aradului, Călin Bibarţ: <În acordarea certificatelor de handicap Primăria nu are nici o implicare. Nu suntem nici într-o comisie, nu ne întreabă nimeni, nu avem niciun cuvânt de spus. Unele nici nu sunt din Arad, sunt din alte localităţi…>. Din fericire, nici nu trebuie să spună nimic Primăria în legătură cu asta, ci Primăria ar trebui să aplice şi să respecte o lege internaţională.
Chiar dacă nu aveam card de parcare românesc, aveam dreptul să parchez cu cardul meu de parcare eliberat în Germania şi care este pe termen nelimitat (permanent). La fel de bine poate parca oricine din orice alt oraş din România sau din orice ţară din Uniunea Europeană.
Nu loviţi în medici şi comisii, nu ei sunt problema aici. De vină sunt persoanele cu dizabilităţi care îşi împrumută cardurile de parcare şi cei care le folosesc, fără să le aparţină” – consideră Lidia Leahu.
Voi, autorităţi, ce faceţi?!?
„Ar trebui să luăm exemplu de la vecinii noştri din Timişoara care de ani de zile aplică amenzi usturătoare. Nu vreau să greşesc, dar parca 2.000 de lei a primit amendă o persoană cunoscută care a parcat în Timişoara pe loc marcat cu albastru, fără să aibă o legitimaţie pe numele ei. Sunt vecinii noştri, cereţi-le un sfat. Garantat, cine plăteşte o asemenea amendă nu va mai parca a doua oară pe loc de dizabilitate.
Într-adevăr, sunt mulţi oameni care nu au nici măcar puţină etică, oameni care ne-au luat abuziv locurile de parcare, dar voi, voi ce faceţi? Ei ne-au luat abuziv un loc de parcare, pe când voi, CLM Arad, sunteţi pe cale să ne luaţi abuziv un drept pe care îl avem oricunde în ţară şi oriunde în Uniunea Europeană. Sigur, scopul vi-l veţi realiza aruncând toţi aceşti oameni care parchează cu legitimaţii care nu le aparţin pe locurile de parcare albastre şi voi v-aţi spălat pe mâini, banii vor veni de la celalalte locuri de parcare… obligându-ne pe noi să plătim dacă parcăm acolo.
Adică, dacă vor fi 2 locuri de parcare albastre ocupate, eu nu am voie să parchez în imediata apropiere unde găsesc un alt loc liber, că mă veţi amenda şi îmi veţi ridica maşina, ci va trebui să merg alte sute de metri ca să caut un alt loc de parcare pentru dizabilităţi şi dacă nu găsesc nici acolo liber, să merg alte sute de metri şi tot aşa” – menţionează Lidia Leahu.
De exemplu…
Apoi, ea exemplifică cu o situaţie cu care s-a confruntat chiar recent:
„Dacă eu am treabă pe str. Nicolae Bălcescu (strada care duce de la <Slavici> la Piaţa Avram Iancu) şi nu găsesc loc albastru liber acolo, cum nu am găsit nici vineri, de altfel, trebuie să caut un alt loc, adică cele de pe colţ la Bălcescu, care – ce să vezi? – au fost şi acele 2 locuri ocupate, ca întotdeauna. Apoi în Piaţa Avram Iancu, la cafenea (în spate la Teatru), au fost şi acele 2 ocupate (aici găsesc mereu cam aceleaşi maşini parcate). Şi cea de la Teatru a fost ocupată şi cea din staţia de tramvai, pe partea cu bijutieria, şi cea de la Meţianu şi nu m-am dus mai departe că oricum cea de la Finanţe e mereu ocupată (cu aceleaşi maşini) şi când e liberă se pune suport de metal cu <rezervat>, la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad e mereu ocupată parcarea albastră, aşa că aş fi ajuns în cel mai fericit caz să parchez la Biserica Roşie sau la Ziridava… Dar am parcat lângă Hotel Continental, într-o pacare normala, şi voi mă obligaţi să îmi cumpăr bilet sau îmi spuneţi că îmi ridicaţi maşina dacă voi parca în viitor aici?
E logic şi normal să vin bolnavă, cu scaunul cu rotile + însoţitor, de la Ziridava până pe Nicolae Bălcescu pe jos, uneori prin arşiţă, alteori prin frig, uneori prin zăpadă, alteori prin ploaie, alteori prin vânt?
E logic ca eu, care am gratuitate şi un handicap grav, să fac kilometri pe jos până ajung de la parcare la locul de destinaţie? E normal să fiu obligată să parchez numai pe loc albastru sau să trebuiască să plătesc parcarea?” – întreabă Lidia Leahu.
Mai mulţi pe locuri mai puţine
Apoi continuă cu prezentarea unor alte situaţii:
„Sau ce facem dacă este un eveniment organizat la Teatru, de exemplu, au voie să parcheze maxim 6 maşini prin zonă iar restul să plătească parcarea?
De ce veteranii de război (n-am nimic cu ei, dar facem parte din aceeaşi categorie vulnerabilă) au dreptul să parcheze gratuit pe 96% din parcările din Arad, iar noi, cei cu dizabilităţi, care suntem mult mai mulţi, avem voie să parcăm gratuit doar pe 4%, iar pentru celalalte locuri va trebui să plătim?
Lazăr Faur a venit cu menţiunea că pot parca pe locurile albastre gratuit, doar cei care au legitimaţii eliberate de o anumită instituţie/autoritate. Păi până acuma aveţi impresia că am desenat noi legitimaţiile de mână sau le-am tras la xerox? Toate legitimaţiile sunt eliberate de organele competente, chiar şi cele care se folosesc ilegal. Problema e că titularii legitimaţiilor/cardurilor de parcare, le-au înstrăinat altor persoane, poate prieteni, poate membri din familie… Menţiunea adusă nu ajută cu nimic…” – crede Lidia Leahu.
Soluţia
Ea are şi soluţia:
„SINGURA menţiune care ajută şi care este aplicabilă cu efecte imediate este <Cardul de parcare este valabil doar în prezenţa titularului/ beneficiarului.>!!! Vezi în poze, pe spatele fiecărei legitimaţii este poza, numele şi semnătura titularului, pe lângă ştampila instituţiei care a eliberat legitimaţia.
Lazăr Faur a mai spus că a <dispus> ca din 20 mai 2024 să se facă controale în parcări. Aţi putea dispune să se facă controale chiar de mâine, să se verifice numele titularului legitimaţiei şi să se vadă dacă în autoturism există persoana respectivă. Eu voi arăta mereu buletinul pentru a confirma veridicitatea datelor.
Vă garantez că aplicând menţiunea de mai sus, până în 20 mai 2024 vor mai rămâne cu legitimaţiile expuse doar cei care trebuie să rămână, adică noi, cei reali, noi, care în mod normal parcăm pe albastru, că ne este mai uşor să coborâm, fiind parcarea mai spaţioasă, doar când e chiar musai parcăm pe un loc normal de parcare.
Nu ne încălcaţi abuziv un drept pe care îl avem oriunde în Uniunea Europeană!” – conchide Lidia Leahu.
Şi încheie cu un PS: „Nu este nevoie de locuri albastre în plus, cum s-a propus, că şi aşa sunt puţine locuri normale disponibile în Arad. Acele locuri trebuie folosite de populaţia de rând, iar dacă va fi nevoie din când în când vom parca şi noi pe ele, verificaţi fiind de organele competente, care sper că nu îşi vor face treaba doar 2 săptămâni şi apoi vom reveni la acelaşi fenomen.”
Citește și:
Reacţie la acuzaţiile Lidiei Leahu: viceprimarul Faur revine asupra parcărilor albastre
Trimite articolul
XLumea vorbeste in continuare de imprumutul certificatelor sau a placutelor albastre, dar nu asta e problema. Cat persoane cu dizabilitati si masina pot exista in Arad, daca te uiti putin, una din trei masini are placuta albastra in parbriz. Situatia e asa: lucrezi intr-o institutie publica (vedeti protectia copilului de exemplu), te doar unghia putin, pac, primesti certificatul. Nu trebuie sa verifice nimeni certificate imprumutate, trebuie sa se verifice cate certificate sunt reale si cate sunt date pe spaga sau prietenie. Certificatele se acorda de multe ori pentru nimic. Pana si unei persoane din familie i s-a oferit pentru o boala ce nu avea nimic de-a face cu posibilitatea de a merge pe jos 50 de m, astfel incat sa poti parca unde gasesti loc, dar a refuzat. Tot sistemul e corupt si nu are nimic de-a face cu persoane cu dizabilitati adevarate, ca si doamna din articol, ci pe faptul ca poti primi un certificat pentru nimic doar ca sa nu platesti parcare. parcare care nici macar nu e atat de scumpa. Dar ce sa faci, lumea sanatoasa nu poate sa mearga pe jos, nici 30 de secunde.
-
Asta spun și eu de ani de zile !
Inca o ,,dovada,, ca ….. stam bine la capitolul coruptie !! Se aude dom primar ???
Dincolo de corupţie sau de moralitate există o lege în România care trebuie respectată: Ordonanţa de urgenţă 120/1999
ce prevede:
Art. 42. –
(1) Societăţile comerciale, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale şi alţi agenţi economici, care au un număr de cel puţin 100 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap cu contract individual de muncă într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.
(2) Persoanelor cu handicap angajate cu contract individual de muncă li se asigură toate adaptările şi înlesnirile necesare pentru înlăturarea oricăror impedimente în activitatea pe care o desfăşoară.
Deci, persoanele cu handicap, locomotor sau nu, pot să conducă maşini şi să parcheze peste 8 ore pe zi într-un loc de parcare.
avem multi ce vor spor sau ajutor de handicap fara sa aibe nimic, la astia le-ar trebui anulate permisele si am rezolvat problema
Deși susțin drepturile persoanelor cu dizabilități am niste nelămuriri. Ce “voce (una din cele mai) reprezentativă e doamna? Nu a auzit nimeni de ea, nu am văzut în presa scrisă sau audiovizuală nimic despre dansa până azi. Eu reprezentativă pe Facebook? Aia e apa de ploaie. Acolo poți să vorbești și câinii sa latre degeaba. Îi înțeleg nemulțumirile și frustrarea, dar nu e cazul sa scrii o drama de nșpe pagini de se satură lumea să citească aceleași și aceleași idei. In loc să își piardă timpul pe Facebook (care e învechit i nu tocmai ce trebuie) putea să își canalizeze energia altfel, bunăoară cu ajutorul presei scrise sau audiovizuală. Pe Facebook toți îi dau dreptate, însă daca el sa ii cheme că susținători, dispar cu toții. Vorba multa, fapte puține.
-
Lucrezi la Primarie, Decebalus? Ai card imprumutat? Ai ceva personal cu d-na Lidia Leahu? Nu e nevoie sa raspunzi. Stim. Au fost intrebari retorice pentru cei interesati de neschimbare.
-
Paradoxul e ca…a ajuns in ziar.
E mai cunoscuta (nu stiu cum nu tie…) decat tine – o postare a ta nu ar fi ajuns la…ziar :).
NOI PARCAM
Are dreptate d-na Lidia Leahu, amenda de 2000 lei (ca la Timisoara) pentru cei care nu au in masina persoana din poza de pe card. Sa fie supraveghiate cateva masini, cu card, parcate 8 ore, pe la 16:30, cand se termina programul de lucru. Sa fie amendati cei in neregula si se va duce vestea cu cei 2000 de lei, iar in cateva zile vor mai fi foarte putini.
Abonamente si-ar lua in primul rand angajatii, cei mai interesati sa stea 8 ore, asa ca nu-i o solutie buna.
-
sunt persoane cu handicap care nu se pot deplasa (imobilizate) iar tutorele care de obicei este tata, mama un frate sau o sora se deplaseaza in favoarea lor si mi se pare normal să beneficieze de gratuitate la parcare ( nu cred ca aceasta categorie de oameno sint problema, Poate ar trebui mai multe parcări, daca nu sunteti capabili sa le faceti lasati pe alti, nu mai cereti votul oamemilor si da trebuie verificati cei cu legitimatii false sau obinute ilegal pe baza unor diagnostice nereale, dar aici e o munca imensaa care nu tine de Primarie si acest cowboy cu palaria lui vrea sa o rezolve pe spatele famililor amarate batute de soarta cu o lpersoana cu handicap