Aleșii locali municipali au aprobat, în ultima ședință de consiliu, cu unanimitate de voturi, două proiecte de hotărâre vizând Stadionul UTA. E vorba de documentaţia tehnico-economică faza DALI şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie „Modernizare instalaţie de nocturnă şi alimentare cu energie electrică la Stadionul UTA” şi documentaţia Studiului de Fezabilitate revizuit pentru obiectivul de investiţie „Lucrări de amenajare gazon, instalaţie de încălzire şi instalaţie irigare Stadionul UTA”. Sunt tocmai lucrările pe care Compania Naţională de Investiţii s-a angajat să le finanţeze…
În locul CNI…
Imediat după momentul votului, primarul Gheorghe Falcă le-a mulţumit tuturor consilierilor, arătând că votul lor „confirmă neîncrederea faţă de Compania Naţională de Investiţii care trebuia să realizeze acest obiectiv. Şi, dacă până la acest moment, dânşii nu au aceste studii aprobate, e greu de crezut că în vară o să avem gazon de la Compania Naţională de Investiţii. Totuşi, paşii pe care îi facem noi ca să nu rămânem de căruţă din cauza nepunerii în practică a proiectului de 2,5 milioane de euro semnat de Primărie şi CNI, arată de fapt că în România nu contează că ai un contract. Dacă ai un guvern care nu vrea să îl pună în practică, nu îl pune. De aceea noi am făcut aceste documentaţii, să dăm drumul la lucrări pe banii noştri, pentru că nu avem încredere în Guvernul României. Mă bucur că şi consilierii PSD nu au această încredere” – a punctat primarul Gheorghe Falcă în plenul CLM.
Contre
Social-democratul Beniamin Vărcuş a intervenit, şi el, pe subiect, subliniind că „cei de la CNI ne-au spus clar: Primăria trebuie să termine lucrările, să predea către CNI acest lucru, după care CNI va face demersurile necesare. Sunt două lucruri diferite” – a opinat Vărcuş, acuzându-l pe primar că „aruncă pisica moartă” în curtea PSD „deşi această pisică nu este a noastră”.
„Daţi-mi, vă rog, articolul din legea achiziţiilor care să susţină afirmaţia dumneavoastră!” – i-a cerut primarul lui Beniamin Vărcuş, sugerând de fapt că acest articol de lege nu există. „Nu este adevărat ce v-au spus cei de la CNI. V-au minţit. Şi nu ne finanţează…” – a conchis Gheorghe Falcă.
Nocturna: 6,5 milioane lei
Potrivit Municipalităţii, investiţia în modernizarea instalaţiei de nocturnă şi alimentare cu energie electrică la Stadionul UTA se ridică la 6.576.448 de lei cu TVA, finanţarea urmând a fi asigurată din fonduri ale bugetului general şi alte surse atrase în condiţiile legii. Durata de realizare a investiţiei este de nouă luni.
„Instalaţia de iluminat nocturn a vechiului stadion fiind realizată în anul 2008 în
conformitate cu Regulamentul UEFA – ediţia 2006 este uzată tehnic şi moral şi nu mai corespunde cerinţelor actuale ale standardelor UEFA şi FRF. Deoarece construirea Stadionului UTA se desfăşoară pe vechiul amplasament al stadionului, instalaţia de nocturnă este scoasă din funcţiune iar instalatia electrică de alimentare a sistemului de iluminat nocturn existent este dezafectată în cea mai mare parte. Având în vedere că noua construcţie a stadionului UTA s-a grevat pe existenţa celor 4 stâlpi care au făcut parte din vechiul sistem de iluminat nocturn se impune utilizarea acestora şi în cadrul noului sistem de iluminat nocturn. Municipiul Arad doreşte modernizarea întregului Stadion UTA astfel încât să se asigure respectarea integrală a condiţiilor impuse de standardul UEFA 4 cu privire la omologarea stadioanelor pentru disputarea meciurilor naţionale şi internaţionale de fotbal, televizate. Din acest motiv, s-a propus și aprobat, finanțarea întocmirii unei documentații – faza D.A.L.I – Modernizare instalaţie de nocturnă şi alimentare cu energie electrică la Stadionul UTA” – se arată în expunerea de motive care a însoţit proiectul de hotărâre CLM.
Gazonul, în şase luni
Lucrările de amenajare a gazonului, instalaţia de încălzire şi instalaţia de irigare a Stadionului UTA ar urma să coste 4.675.988 lei (inclusiv TVA). Potrivit Municipalităţii, durata de realizare a investiţiei este de şase luni.
„În momentul de faţă gazonul terenului de fotbal nu mai corespunde exigenţelor prezente de desfăşurare a competiţiilor sportive. Prin prezentul studiu se propune amenajarea unei suprafeţe totale de 9.840 mp constând în suprafaţă de joc, suprafaţă tehnică pentru încălzirea jucătorilor şi spaţiu tehnic ce conţine dotările necesare sistemelor de irigare, încălzire şi drenaj sub terenul de joc. Lucrările propuse presupun: decopertare, platformă de fundare, drenaj, sistem de irigare, agregate drenante, platformă bănci de rezervă, rigole, jgheab betonat cablaje electrice, încălzire electrică, borduri, gazon artificial perimetral, mediu de creştere gazon, amendamente, montare covor de gazon de fotbal, marcaje, achiziţie echipamente. Prin realizarea acestei investiţii se va obţine un gazon care să poată găzdui competiţii de fotbal din divizia A şi meciuri internaţionale, normele de proiectare respecta instrucţiunile FIFA, UEFA şi FRF” – se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre CLM.
Citiți principiile noastre de moderare aici!