Consilierii locali au aprobat la finele săptămânii trecute “participarea Municipiului Arad la înfiinţarea Operatorului Regional, SC Compania de Apă Arad SA, în considerarea calităţii de membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă – Canalizare Judeţul Arad”. Mai exact, aleşii au votat pentru ca CLM să devină, în sfârşit, după ani de luptă, acţionar la compania care se ocupă de apa şi canalizarea municipiului.
Aleşii au votat, ca atare, pentru participarea municipiului cu un aport în numerar la capitalul social al SC Compania de Apă Arad SA în valoare de 200.000 lei, reprezentând un număr de 200 acţiuni, fiecare în valoare de 1.000 lei. Aportul CLM echivalează cu doar 2,07% din capitalul social al unităţii. Consiliul îşi va putea numi, ca urmare a deciziei de la finele săptămânii trecute, un reprezentant în Adunarea Generală a Acţionarilor la Compania de Apă. Banii cu care CLM a intrat în societate au fost luaţi din rezerva bugetară şi introduşi pentru început la capitolul ”Locuinţe, servicii şi dezvoltarea publică – Participare la capitalul social al societăţilor comerciale”.
Obligaţi din cauza creditelor
Totul a fost posibil ca urmare a proiectelor eruopene în care este implicată compania şi a hotărârii CLM, de la începutul anului 2008, de a se asocia ca membru activ în cadrul „ Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canalizare Judeţul Arad. În prezent, judeţul beneficiază de asistenţă tehnică în vederea pregătirii aplicaţiei de finanţare din Fonduri de coeziune, finanţare care se face din împrumuturi contractate de Ministerul Mediului, iar pentru includerea în program autorităţile locale au avut obligaţia de a se asocia şi de a asigura prestarea serviciilor de către un operator regional.
Operatorul asigură atât gestiunea propriu-zisă a serviciului (inclusiv administrarea, funcţionarea şi exploatarea sistemelor de utilităţi publice aferente acestora), cât şi implementarea programelor de investiţii publice destinate înfiinţării, modernizării, dezvoltării infrastructurii tehnico-edilitare.
Investiţii date peste cap
Primăria şi-a dorit însă, de mult, să fie acţionar la societatea de apă din Arad, pentru a putea determina societatea să facă anumite investiţii la momentul oportun. În prezent, investiţiile în infrastructura Aradului nu se potrivesc nicicum cu cele în reţele de apă ale Companiei, dovada clară reprezentând-o mega investiţia în canalizare a celor trei cartiere – Gai, Bujac şi Sânicolaul Mic – care nu a fost dublată de o investiţie în schimbarea reţelelor de apă ale companiei. Un caz similiar este cel de pe strada Decebal, acolo unde Primăria reface acum carosabilul, iar cei de la CET – reţelele termice, dar compania de apă are investiţii aici doar peste patru – cinci ani.
Este însă greu de crezut că Primăria va avea un cuvânt greu de spus în companie, în condiţiile în care numărul de acţiuni al instituţiei este extrem de mic. Totuşi, o coordonare a lucrărilor în municipiu ar fi bine venită.
Cât priveşte poziţia Primăriei Arad, viceprimarul Geanina Pistru susţine că se impunea ca CLM să devină acţionar la Compania de apă, pentru că “90% din ce deţine compania se află în municipiu”.
Date şi cifre
Capitalul iniţial al Companiei de Apă s-a constituit din patrimoniul privat al fostei regii autonome de apă – canal, în valoare de 8.974.000 lei , care constituie aportul în natură al Consiliului Judeţean Arad la capitalul social, iar diferenţa până la 9.274.000 lei aportul în numerar al celorlalţi şase acţionari (50.000 lei fiecare). Urmare a aportului în numerar al unităţilor administrativ teritoriale ce fac parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canal, capitalul social a crescut cu 385.000 lei, ajungând la 9.659.000 lei.
A.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!