ARAD. Consilierii locali municipiali au fost convocaţi, marţi dimineaţă, în şedinţă extraordinară pentru a aduce câteva modificări (solicitate de la Bucureşti) pentru proiectul „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență la CET Hidrocarburi SA”. La finalul lunii ianuarie, Primăria a anunţat că a obţinut o finanţare de 100 de milioane de euro pentru acest proiect, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Odată cu recentele modificări, municipalitatea informează că valoarea totală a proiectului este de peste 500.000.000 de lei, din care valoarea eligibilă prin PNRR este de peste 278.000.000 de lei.
Argumente
După ce în şedinţa comisiilor reunite s-au purtat discuţii furtunoase pe subiect, consilierul local USR Daniela Săbău solicitând o serie de explicaţii executivului Primăriei, în plenul CLM a luat cuvântul Codrin Vlad: „Am primit acest proiect de pe o zi pe alta, cu o rapiditate extremă, probabil datorită urgenţei subiectului. Am speranţa că executivul va trata cu aceeaşi urgenţă implementarea acestui proiect. Aradul şi Timişoara sunt în aceeaşi situaţie şi au avut aceeaşi administraţie, de aceeaşi culoare politică. Şi este, acum, cu această problemă pe masă. Ni s-a spus la comisii că o mare parte din cofinanţarea pe care noi ar trebui să o acoperim nu există. Să zicem că nu există. Totuşi, aş vrea să văd de unde vom găsi din bugetul local peste 100 de milioane de lei să cofinanţăm acest proiect. Este echivalentul creditului pe care l-am luat pentru podul de pe Şaguna. Sper că administraţia nu va veni din nou să ne ceară pentru acest proiect încă un credit. (…) Am ajuns să votăm ca grup politic acest proiect, cu toate că nu s-a discutat înainte cu noi, că am avut informaţii incomplete, că ajungem la un moment dat să cofinanţăm cu 47%, nu cu 5%, pentru că avem nevoie de acest proiect în Arad. Sper ca votul nostru de încredere de azi într-un proiect pe care dumneavoastră îl giraţi va fi unul de succes.”
Proiectul a fost aprobat cu 18 voturi „pentru”. 1 consilier nu a participat la vot (Florin Mariş). Primarul Călin Bibarţ a luat microfonul pentru a mulţumi tuturor pentru vot şi a-şi exprima bucuria că „se mai întâmplă şi minuni”.
La finalul şedinţei CLM, edilul a declarat: „Mă bucur că până la urmă, dincolo de micile sau marile discuţii pe tema finanţării şi cofinanţării CET-ului, am obţinut voturile consilierilor în unanimitate. Într-adevăr, nu sunt sume mici. Aici fiecare vede cum doreşte: vede partea plină din pahar, respectiv suma mare pe care o primim gratis, sau poate să vadă suma – şi ea destul de mare – pe care trebuie s-o punem noi. Una peste alta, este un proiect – aşa a fost negociat PNRR-ul, noi doar îl aplicăm: într-o proporţie de 60% gratis, 40% bani pe care trebuie să-i punem noi. Avem un împrumut de 22 de milioane de euro pe care l-am luat anul trecut, de care nu ne-am atins şi care, posibil şi cu mici ajustări de la Consiliul Local, în următorii trei ani de zile să ne fie suficient pentru a acoperi cofinanţarea noastră astfel încât să ducem cu bine la sfârşit acest proiect. Cel mult posibil să mai fie nevoie de mici sume de bani acolo, dar asta ne vom da seama probabil după ce se realizează efectiv licitaţia şi atunci sumele sunt clare – cele pe care trebuie să le plăteşti efectiv – pentru că faţă de studiul de fezabilitate, în urma licitaţiei sumele scad”.
Citește și:
Primăria Arad a obţinut 100 de milioane de euro pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi!
Trimite articolul
XDe ce nu era bun CET-ul pe gaz (fost pe lignit) ? Nu e pacat de a da bani pe o sursa majora de poluare, chiar in centrul municipiului ?
E important sa renunți la pod si clar proiectele se fac pe cinci ani. Extinzi apa canalizarea si electric fiind de o importantă ca exploatare.
Ce vot e acesta aștepți sa vina bani de la stat si tu susține sărăcia in care drumurile nu sunt finanțate si dai bani din excedentul saraciei in care se zbat romani sa aibe caldura si electricitate in oras.