ARAD. Primul şi cel mai important punct de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare de luni, 16 noiembrie, a Consiliului Lcoal Municipal l-a constituit proiectul referitor la „Învățământ on-line performant în Arad”. La mai puţin de o lună după ce a fost aprobat în CLM, subiectul a revenit în atenţia aleşilor din cauza faptului că indicatorii tehnico-economici s-au schimbat în contextul modificărilor apărute recent în Ghidul solicitantului. Astfel, în realizarea bugetului proiectului a trebuit să se țină cont de faptul că finanțarea achiziției tabletelor pentru uz școlar se acordă în limita unei valori nerambursabile de 250 de euro/ tabletă fără TVA, față de 238 de euro, cât fusese inițial. În consecință, valoarea totală a proiectului „Învățământ on-line performant în Arad” a fost stabilită la 35.582.149 lei, din care contribuția municipalității este de 711.642 lei. Numărul beneficiarilor acestui proiect a rămas neschimbat, respectiv 18.166 elevi din 798 de clase și 1.147 profesori.
„Mult prea târziu”
Votarea proiectului de hotărâre a fost precedată, însă, de îndelungi dezbateri pe temă. Startul a fost dat de consiliera PSD Csilla Aur (care este cadru didactic): „Aş dori să subliniez faptul că aceste tablete ar fi trebuit să ajungă în şcoli încă din luna septembrie, la începutul anului şcolar. Şi acum vorbim despre luna aprilie 2021? Este mult prea târziu. Vă rog să înţelegeţi că acei copii care nu au tablete, practic, pierd un an şcolar. Pentru ei, anul şcolar 2020-2021 este un an şcolar pierdut. Asta în condiţiile în care şi anul şcolar precedent, în semestrul II, a fost un an compromis, adică a mers pe sistem online. Ce facem cu aceşti copii? Desigur, ne dorim să mergem înapoi la şcoală, la clase, dar nu ştim cum va evolua pandemia şi eu zic că trebuie să ne pregătim pentru această variantă. Luna aprilie este un termen inadmisibil. Vă rog foarte mult să trataţi cu maximă seriozitate şi responsabilitate acest subiect şi să nu lăsăm ca aceste tablete să ajungă doar în luna aprilie. Dacă se putea să ajungă ieri ar fi fost bine, dacă ajungeau în septembrie ar fi fost şi mai bine” – a spus Csilla Aur.
În replică, primarul Călin Bibarţ a făcut următoarele precizări: „Nu puteam în septembrie, din bani europeni, cum este acest proiect, pentru că – aşa după cum probabil şi dumneavoastră ştiţi – Ghidul a apărut de-abia în luna noiembrie. Ultimul act normativ a apărut săptămâna trecută, care stabileşte la 250 de euro valoarea unei tablete. Nu puteai să scoţi în licitaţie ceva fără să ştii la ce valoare. Aş vrea să mai facem precizarea că în acest pachet nu e vorba doar de tablete – ele sunt imperios necesare şi urgențe –, ci sunt şi alte echipamente pe care Ghidul le-a prevăzut că pot fi achiziţionate din bani europeni şi ele sunt prinse toate la pachet. Ne dorim ca această investiţie pe care sperăm să reuşim să o finanţăm din bani europeni să rămână în dotarea şcolilor şi pe viitor, nu doar pentru situaţie de pandemie. Nu în ultimul rând, la începutul acestui an, în primăvară, Consiliul de atunci, arădenii au făcut un efort bugetar şi au aprobat aici alocări financiare către fiecare şcoală pentru achiziţionarea de tablete în situaţia de urgenţă de atunci. (…) Aia era urgenţa şi puteau fi luate pe urgenţă; şi sunt din banii bugetului local. Acum, fiind din bani europeni, sunt pe procedură europeană.”
Ce înseamnă sistem de managament la distanţă
Alesul USR PLUS Florin Stana a dorit să afle: „Cele 2 milioane de lei – care reprezintă costul unui sistem de management la distanţă – cum anume vor fi ei cheltuiţi? Şi aici mă refer tehnic, ce se va face cu acel 1 euro/ tabletă/ lună? Pentru că aş vrea să mă asigur că banii aceia nu vor merge la o firmă care va sta şi va aştepta să treacă timpul ca să încaseze banii, în timp ce profesorii de informatică din şcoală, diriginţii sau învăţătorii fac ceea ce ar trebui să facă ea.”
A răspuns directorul Direcţiei Tehnice a Primăriei, Elena Portaru: „Acest sistem de management la distanţă va fi furnizat odată cu tabletele şi cu acel abonament pe 24 de luni şi va permite, minim, instalarea sau dezinstalarea aplicaţiilor, restricţionarea accesului în anumite aplicaţii sau site-uri, configurarea aplicaţiilor instalate, localizarea dispozitivelor, blocarea acestora în cazul unor evenimente neprevăzute, posibilitatea blocării funcţiilor de sistem, conexiuni de date wi-fi, bluetooth, posibilitatea încărcării de documente pe tabletă de la distanţă. Acestea vor fi preinstalate şi preconfigurate.”
Florin Stana a continuat cu întrebările: „Aceste operaţiuni vor fi făcute de către o firmă şi vor fi menţionate în contractul pe care îl încheie Primăria? Vor fi controale, ca să ne asigurăm că aceste lucruri efectiv se întâmplă?” Elena Portaru a clarificat: „Acestea vor fi realizate de către firma care va fi desemnată câştigătoare a procedurii de furnizare a tabletelor.”
Soluţie urgentă pentru situaţii de urgenţă
„Termenul de achiziţie a tabletelor este estimat undeva, prin luna aprilie, urmând ca predarea lor efectivă, practic implementarea proiectului să se întâmple probabil după ce se va fi încheiat anul şcolar. Ce facem cu acei copii care şi la ora actuală nu au tablete? Pentru că, în general, şcolile s-au descurcat, au găsit părinţii soluţii… dar sunt încă copii care nu au acces la învăţământul online din cauză că nu deţin mijloacele tehnice. Aveţi cumva în vedere o soluţie pentru aceştia? Aveţi o situaţie de acum a celor care nu pot să participe în condiţii bune la învăţământul la distanţă? Colaboraţi cu Inspectoratul Şcolar pe tema asta?”
A răspuns Călin Bibarţ: „Noi colaborăm, după cum v-am spus, la începutul primăverii am şi pus la dispoziţie bani din bugetul local. Actualmente, nu cred că propuneţi să mai facem alocări directe din bugetul local către şcoli şi să renunţăm la finanţarea europenă.”
„Categoric, nu – a răspuns liderul Grupului USR PLUS. Acesta este un proiect bun. Trebuie să dotăm şcolile. Însă, în continuare eu cred că avem nevoie de o soluţie urgentă pentru cei care chiar şi acum nu deţin mijloace tehnice. Asta vă întreb: dacă aveţi în vedere o soluţie urgentă?” – a insistat Florin Stana. La solicitarea primarului de a veni cu o „propunere concretă”, consilierul s-a referit la achiziţionarea de către Primărie a unei cantităţi mai mici de tablete pentru cazurile cu adevărat disperate. „Sunt copii în anii terminali pe care îi afectează foarte mult faptul că lipsesc de la şcoala online, sunt copii din familii cu venituri reduse sau copii care au mai mulţi fraţi. Şi pentru aceştia mă gândesc că am putea să facem noi un efort, din bugetul local să cumpărăm câte tablete sunt necesare – sute, probabil – din banii oraşului.”
Fără amendament… la vot
Acesta a fost momentul când preşedintele de şedinţă Levente Bognar a intervenit pentru a întreba dacă USR PLUS doreşte să aducă vreun amendament proiectului de hotărâre. Cum nimeni nu a propus niciun amendament, s-a trecut la votarea documentului. Proiectul de hotărâre „pentru modificarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 461/2020 privind aprobarea proiectului, a indicatorilor tehnico – economici (financiari) ai proiectului și a cheltuielilor legate de proiectul <Învățământ on-line performant în Arad>” a fost aprobat în unanimitate.
Start licitaţiei!
La finalul şedinţei CLM, primarul Călin Bibarţ a declarat că „săptămâna aceasta sperăm să putem da drumul licitației și să putem achiziționa cât mai repede aceste echipamente absolut necesare atât elevilor, cât și profesorilor.”
Trimite articolul
XBai, deja sunt sătul de textele, conform cărora, din cauza procedurilor cu Fondurile Europene, LA NOI, TOATE SE IMPLEMENTEAZA CU INTÂRZIERE :
– tabletele si internetul – dupa ce se termina anul scolar, diguri si baraje de protectie – dupa ce apa a distrus tot, sistem de supraveghere a padurilor – dupa ce nu mai avem paduri, autostrazile se termina DUPA ce se depaseste termenul pt finantari nerambursabile, etc.
Dar cum mama-dracului , la restul tarilor europene TOATE INVESTITIILE SE FAC LA TIMP, atunci când e nevoie de ele …?!
Vai de mine,dragi consilieri ! Dar de ce atita graba ? Nu vedeti ca vin alegeri si pe unii ii preocupa ce loc vor avea pe buletine,iar tabletele pentru elevi,ce mare scofala,nu sunt importante.De altfel,pentru mizeriile politice este convenabil sa avem inca din primii ani de scoala,niste neinstruiti,needucati care pot fi prostiti la fiecare campanie electorala .
Hai sa-ti explic simplu: un “articol” notat cu P in cerculet, de fapt nu e un articol ci UN SPATIU PUBLICITAR , iar cel care a platit acel anunt, poate decide ca la “articolul” lui sa nu fie Comentarii (altfel ce valoare ar mai avea “articolul” cu dezinformări/minciuni electorale, daca cei care comenteaza le-ar demonta punct-cu-punct…?!).
Practic, partidele care platesc astfel de anunțuri, “și-ar trage singuri un glonț în picior” (cum au făcut, fraierii, ia început…😂).