E vorba de canalul care merge prin spatele IAS Mureș, ajunge dincolo de dig, pe lângă pădure, şi e plin cu nămol care miroase urât. „Cei de la Lunca Mureșului au venit și ne-au zis că ei ar putea accesa fonduri europene pentru curățare și ar trebui să li-l dăm în administrare. Dar pentru asta, trebuie să fie al nostru. Și atunci ne-au grăbit ei un pic în încercarea de a-l prelua noi. Şi încă nu e clar de cine ţine bucata aceea. ANIF zice că nu e al lor canalul, Apele Române zic că a fost al lor şi e casat…” – a explicat pentru Jurnal arădean/ Aradon viceprimarul Călin Bibarţ. Aşadar, până la obţinerea unor informaţii exacte, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi pentru a fi refăcut în cât mai scurt timp posibil.
În schimb, proiectul privind acordul de preluare a unei porţiuni din Canalul Mureșel în administrarea Consiliului Local al Municipiului Arad a trecut cu unanimitate de voturi. Dar asta numai după ce a fost amendat, la propunerea alesului PSD, Adrian Todor. Acesta a sesizat că în denumirea proiectului de hotărâre e specificat „acordul de preluare” în timp ce la primul articol din proiect se face referire la „intenţia de preluare”. „Acord sau intenţie?” – a întrebat, pe bună dreptate, Adrian Todor. După câteva bâlbâieli, Ioan Ignat, directorul Direcţiei Patrimoniu, a dat verdictul: varianta corectă este „intenţie”.
Capitală Verde 2019
Un alt subiect care a stârnit discuţii în şedinţa CLM de miercuri a fost „Arad, Capitală Verde a Europei”. Grupul PSD-ALDE a votat împotriva participării Aradului la competiţia pentru anul 2019 justificându-şi votul prin eşecul primei participări, dar şi prin faptul că între timp nu s-a făcut nimic în ceea ce priveşte spaţiile verzi din oraş. Adrian Todor a opinat că, înainte de a te înscrie în competiţie, trebuie să şi faci ceva pentru a avea o şansă să câştigi.
În replică, viceprimarul Levente Bognar a spus că „nici alţii nu au câştigat din prima”, iar viceprimarul Călin Bibarţ a subliniat că „prima condiţie ce trebuie îndeplinită pentru câştigarea unei competiţii este să participi”.
Reprezentanţii din CA-urile şcolilor
Chiar dacă a avut parte de vot secret, proiectul pentru desemnarea reprezentanţilor Consiliului Local în Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar din Municipiul Arad a fost criticat din două direcţii: grupul PSD-ALDE şi consilierul independent Marin Lupaş. Acesta din urmă a remarcat absenţa consilierilor locali din consiliile de administraţie ale grădiniţelor şi şcolilor arădene şi a catalogat ca „interesant” faptul că majoritatea celor propuşi a face parte din consiliile de administraţie sunt membri PNL. Viceprimarul Bibarţ a răspuns imediat: retragerea consilierilor locali din consiliile de administraţie s-a făcut la recomandarea juriştilor din Primărie, pentru evitarea eventualelor conflicte de interese. În ceea ce priveşte orientarea politică a nou-veniţilor, vicele a invocat libertatea de opţiune a fiecăruia.
Remarca lui Călin Bibarţ a fost taxată imediat de PSD-istul Adrian Todor. Acesta a punctat că „desemnările nu sunt ale CLM, ci ale domnului Falcă”, susţinând că grupul PSD-ALDE nu a făcut niciuna din numirile respective şi nici măcar nu au fost întrebaţi dacă au vreo propunere pentru aceste consilii de administraţie. Viceprimarul Bibarţ a spus că aleşii PSD-ALDE puteau face propuneri în comisii dar nu au făcut-o, iar reprezentanţii din consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ „vor fi ai Aradului pentru că se votează în CLM”. În cele din urmă, proiectul a fost aprobat, din cele 19 voturi exprimate, 12 fiind „pentru” şi 7 „împotrivă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!