Evenimentul a debutat sâmbătă, 25 iunie, cu o întâlnire, care s-a desfăşurat în Sala Senatului din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, unde a fost sărbătorită Ziua Iiei, iar doamnele au purtat tradiţionala ie.
La manifestare au participat Dana Sas, președinta Clubului BPW Arad, prof. univ. dr. Dorina Ardelean, din cadrul UVVG, doamna Doina Arghezi, directorul Centrului de Cercetare al Literaturii Argheziene, Elena Rodica Colta, etnolog la Centrul Cultural Județean Arad, numeroase femei de afaceri, invitata specială fiind prof. univ. Rosella Del Prete, past president al Clubului BPW Italia-Benevento.
Dana Sas, președintă în mandatul 2016-2018 al Clubului BPW Arad, a subliniat că Clubul BPW are peste 230.000 de membre, în 95 de țări, pe cinci continente: „Clubul nostru militează pentru egalitate de șanse între femei și bărbați, pentru a da mai multă forță femeii ca să-și ocupe locul pe care îl merită în societate, în viața civilă și în domeniul muncii. Avem foarte multe proiecte pe care le dezvoltăm urmând linia europeană și linia internațională. Anul acesta am ales să sărbătorim cei 25 de ani de activitate de Ziua Iei pe 24 iunie. Noi nu am putut în 24 iunie, dar am organizat această aniversare pe data de 25 iunie, considerând că prin aceasta vom sprijini acțiunea începută de Organizaţia La Blouse Roumaine, pentru promovarea iei românești și a costumului tradițional românesc și pentru a transforma ia românească într-un patrimoniu UNESCO. Sperăm ca astfel să ne aducem și noi contribuția, prin mijloacele noastre modeste, la acest demers cultural, care promovează femeia și arta tradiţională românească. La această manifestare am avut-o ca invitat pe doamna past president de la Clubul BPW Benevento din Italia care este și profesor universitar la Universitatea Sannio din Benevento. Ea a venit să sărbătorească alături de noi această aniversare și să deschidă o punte de legătură între Clubul nostru și Clubul din Benevento, care se va finaliza cu o înfrățire”, a declarat Dana Sas, președintele Clubului BPW Arad.
Elena Rodica Colta, etnolog la Centrul Cultural Județean Arad, a precizat: „Am avut o prezentare referitoare la costumul popular din Arad, un județ foarte generos în ceea ce privește îmbrăcămintea tradițională, alături de îmbrăcămintea tradițională a minorităților. Din acest punct de vedere putem spune că suntem un județ foarte bogat în ceea ce privește frumusețea acestor costume. Din păcate, despre noi se știe mai puțin, fiindcă județul Arad este între Banat și Crișana și tot timpul există tendința de a ne comprima. Tocmai acestea a fost și motivul pentru care am scris o carte. Nu am prezentat cu această ocazie cartea, ci am făcut o selecție de imagini cu costume și am decis să vorbesc direct pe imagini, pentru a vedea care sunt diferențele între noi și alte zone. Am vorbit și despre ia românească, dacă există sau nu ie în județul Arad, cum se numește la noi, cum au apărut aceste forme semnificative, ele fiind aduse de regină, deci toate intelectualele române din secolul XIX au urmat exemplul reginei și așa au ajuns chiar și în această zonă anumite ornamente și forme decorative diferite de cele tradiţionale”.
„Reprezint Clubul BPW Italia și am venit în România la invitația doamnei Dana Sas și a clubului BPW din Arad pentru a dezvolta relații de prietenie cu clubul nostru. Consider că acest lucru este foarte important”, a precizat prof. univ. Rosella Del Prete, past president al Clubului BPW Italia-Benevento.
Sărăbtoarea Clubului BPW a continuat duminică, 26 iunie, printr-o serbare câmpenească, pusă sub genericul Balul Sânzienelor, la Casteul Universitar din Macea.
„Balul Sânzienelor la Castelul de la Macea a fost o sărbătoare câmpenească în spatiu deschis, punând astfel în valoare tinere talente în domeniul muzicii populare românești. Este un proiect pe care noi l-am urmat pe parcursul anilor și îl urmăm și acum, ca la toate evenimentele noastre să promovăm tinere talent arădene”, a încheiat Dana Sas, președintele Clubului BPW Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!