Parlamentarul democrat-liberal e convins că reforma va reuşi, iar PDL va recâştiga încrederea populaţiei.
Domnule deputat, guvernul are un talent deosebit să-şi ridice lumea în cap. E firesc să ne întrebăm ce-i mână pe politicienii PDL în luptă?
CIONCA. Eu aş zice altfel: că guvernul are o dorinţă mărturisită de a pune nişte lucruri la punct în ţară. Şi sunt destule de pus la punct. Tocmai această dorinţă ne mână în luptă. E timpul ca în România să se facă ordine într-un sistem depăşit de vremuri şi care nu mai funcţionează. Altfel spus, ne mână în luptă dorinţa, dar mai ales necesitatea de a reforma statul român.
Şi v-aţi ales tocmai acum s-o faceţi, pe timp de criză!
CIONCA. Necesitatea despre care vorbeam nu te întreabă dacă e criză sau nu e criză. Toate guvernele de până acum n-au riscat nimic, au ţinut ţara la limita supravieţuirii şi n-au avut curajul să rişte o reformă a statului. Noi ne-am asumat acest risc.
Urmarea e că nu scăpaţi de o confruntare cu o categorie de cetăţeni şi începe altă confruntare. Ba profesorii, ba mamele, ba militarii… şi mă gândesc că urmează şi alţii.
CIONCA. V-am spus că ne-am asumat riscul. Este o luptă cu un sistem care nu mai poate funcţiona ca înainte, iar din acest sistem fac parte diverse categorii de oameni, iar unele categorii au privilegii care nu se justifică şi e firesc că nu le convine să le piardă. Să precizăm că privilegiile unora lovesc în drepturile altora, de aci necesitatea de ordine şi dreptate. Sau nu vor cetăţenii României să existe ordine şi dreptate? La acestea se adaugă nevoia de echilibrare a veniturilor de la buget cu cheltuielile, mai ales acum când e perioadă de criză. Aceasta presupune şi măsuri de austeritate care n-au cum să fie pe placul populaţiei, de aceea nemulţumirile generate de aceste măsuri sunt fireşti, dar lumea va ajunge treptat să înţeleagă că aceste măsuri au fost necesare.
La nemulţumirile populaţiei se adaugă şi critica adusă guvernului la televizor, critică la care guvernul şi PDL nu au replică.
CIONCA. Ce-i drept, replicile sunt destul de anemice, dar există explicaţii. Dacă vă uitaţi la o aşa-zisă dezbatere la Realitatea TV, de exemplu, veţi vedea că moderatorii invită un membru al guvernului sau al PDL şi şapte din opoziţie. Dacă colegul nostru începe să zică ceva, sar toţi şapte pe el, plus moderatorul. Pur şi simplu nu-l lasă să dea o replică. La aceasta se adaugă manipulările ordinare ale unor televiziuni, manipulări asortate cu minciuni şi imagini anume selectate şi repetate la infinit. Multă lume mi-a spus că te apucă lehamitea de asemenea imagini şi destui renunţă să mai privească aceste emisiuni.
Impresia generală – sugerată sau spusă direct de aceste posturi de televiziune – este că guvernul vrea cu orice preţ să facă rău oamenilor.
CIONCA. Există uneori un rău necesar care, în timp, va aduce binele. Şi este şi cazul de faţă. Vom trăi şi ne vom convinge de acest adevăr. Trebuie să recunosc însă că există şi sincope în activitatea guvernului. Ne-am înhămat la o treabă deosebit de dificilă şi de complexă. Rezistenţa sistemului e mare, iar la aceasta se adaugă piedicile pe care ni le pune opoziţia. Ştie şi opoziţia că reforma e necesară, dar se opune din motive politicianiste, care nu au nicio legătură cu interesele naţionale. Lovindu-ne de atâtea piedici, e normal ca uneori să facem greşeli. Toată lumea ştie că numai cine nu munceşte nu greşeşte. Dar cel mai important lucru este că suntem hotărâţi să punem ţara pe un drum bun. Şi o vom face.
Dar cu ce preţ?
CIONCA. Experţii în economie spun că ce a fost mai greu a trecut. Încă nu ne aşteaptă belşugul după colţ, dar perseverând şi punând în practică politici şi măsuri economice inteligente, vom ajunge şi la performanţă. Problema e ca guvernul să aibă o strategie şi o viziune atât pe termen scurt, dar şi pe termen mediu şi lung. Şi are o astfel de viziune, iar rezultatele au început deja să apară. Avem stabilitate financiară, au crescut exporturile, lucrurile încep să se îndrepte.
Dar lumea se frământă şi protestează în continuare. Militarii sunt deja pe baricade.
CIONCA. Militarii trebuie să înţeleagă că sunt o categorie socială ca oricare alta şi trebuie să uite că există caste privilegiate. Într-un fel sau altul, toată lumea luptă pe baricadele patriei. Ar trebui să facem o comparaţie de bun simţ între pensiile militarilor şi ale civililor. Nu de alta dar, aşa cum am mai spus, a da unora mai mult înseamnă a lua de la alţii. Şi la urma urmei, nu trebuie să facem dreptate? Trebuie să recunosc că există o problemă cu recalcularea pensiilor militarilor, datorită unei lipse de organizare şi a unui sistem birocratic care se manifestă printr-un dezinteres al angajaţilor care se ocupă de această recalculare. Normal era ca înainte să se recalculeze pensiile şi abia apoi să ieşim pe piaţă cu rezultatul recalculării. V-am spus că se fac şi greşeli. Oricum, nu este vina actualei guvernări că pensiile militarilor, dar şi ale altor categorii, au fost calculate preferenţial şi diferenţiat. În fond, noua lege a pensiilor vrea să elimine privilegiile şi să facă dreptate. Nu asta vor românii?
Până una alta, reforma a dus la o scădere drastică în sondaje a PDL. Veţi recupera?
CIONCA. V-am spus că ne-am asumat riscul şi facem reformă. Toţi analiştii politici, inclusiv cei din exterior, apreciază strădania guvernului şi rezultatele obţinute până acum. Mai devreme sau mai târziu, şi oamenii vor înţelege necesitatea reformei şi vor reveni alături de PDL. Când faci reformă nu stai să te uiţi la sondaje pentru că atunci nu mai faci reformă. Sunt convins că reforma va reuşi, iar PDL va recâştiga încrederea populaţiei.
Iustin Cionca: “Există uneori un rău necesar care, în timp, va aduce binele. Este şi cazul de faţă”
DIANA DUŢU
Citiți principiile noastre de moderare aici!