Vedeta acestui recensământ al populaţiei este fără îndoială Codul Numeric Personal care a eclipsat toată atenţia şi a devenit subiectul de discuţie al tuturor. E obligatoriu sau nu să trecem CNP-ul fiecărui membru din familie pe chestionarele de recensământ. O întrebare la care s-au dat răspunsuri contradictorii chiar din partea oficialităţilor, deşi potrivit legii obligativitatea trecerii CNP-ului este clar stipulată în O.U.34 /2011.
Pe teren, în judeţul Arad şi cu siguranţă şi în alte judeţe, aceste incoerenţe de la nivel central au dus la discuţii între recenzori şi persoanele recenzate, au sunat telefoanele Direcţiei Judeţene de Statistică pentru a fi solicitate lămuriri pe această temă şi evident a devenit unul din subiectele dezbătute cu patos de către vecini. Ultimele anunţuri făcute la nivel central vin să limpezească apele şi anunţă clar, ceea ce de altfel o puteau face de la început, că declararea CNP-ului este obligatorie. Singurele informaţii pe care fiecare are posibilitatea de a nu le declara sunt cele legate de etnie, limba maternă şi religie, refuz care nu va atrage şi amenda de rigoare. Anunţul vine însă la jumătatea perioadei dedicată recensământului şi, în consecinţă, a apărut o nouă problemă: ce se va întâmpla cu cei care au fost recenzaţi şi care nu au declarat codul numeric personal. În cazul lor sunt două soluţii: fie se întoarce recenzorul şi se complează ulterior, fie va fi luat de la Evidenţa Populaţiei. Oricum fiecare îl va avea trecut pe chestionar.
Alte întrebări puse la telefonul Statisticii arădene au fost legate de identitatea celui care le-a bătut la uşă din dorinţa de fi siguri că persoana ce i-a abordat este într-adevăr recenzor sau de ce încă nu au fost vizitaţi de un recenzor. Florica Grec, directorul statisticii arădene a revenit cu precizarea: „pe la fiecare casă va trece un recenzor de două ori şi dacă nu va găsi pe nimeni va lăsa un bilet cu un număr de telefon şi cu intervalul orar în care va reveni la acea adresă”, a subliniat directorul Grec. „Facem apel la toţi primarii, indiferent de culoarea politică, să susţină activitatea recenzorilor, să-i ajute acolo unde e nevoie pentru că recensământul populaţiei nu este un act politic” a declarat Levente Horvath, subprefectul judeţului.
La primărie, doar urgenţele
Deşi iniţial fusese anunţat că la nivelul fiecărei primării va fi un recenzor care va putea să ia datele celor care nu doresc să-i primească pe recenzori sau, din diferite motive nu sunt acasă în perioada 20-31 octombrie, la Primăria Arad nu este nici un recenzor care să se ocupe de aceste situaţii şi în consecinţă munca este efectuată de personalul din cadrul primăriei. În plus, angajaţii s-au trezit că vin zi de zi persoane în vârstă care doresc să fie recenzate şi care au ajuns să stea chiar la coadă pentru a fi luaţi în evidenţă. „Primăria este doar o opţiune pentru situaţii de urgenţă, îi rugăm pe arădeni să aştepte acasă sosirea recenzorului” a specificat Florica Grec.
Procentual stăm bine
Până ieri, procentul de recenzare era de peste 60% la nivelul judeţului Arad. Cele mai harnice localităţi au fost Hăşmaş, Apateu, Cărand şi Moneasa unde procentul a ajuns la peste 70% şi ceva mai puţin la Lipova (41%) sau Fântânele (38%).
Citiți principiile noastre de moderare aici!