5 lei consultaţia la medicul de familiei, 15 lei pentru vizitele acestuia la domiciliu. 10 lei vizita la medicul specialist, 20 de lei în afara programului său de lucru. 20 de lei atunci când chemăm ambulanţa şi 10 lei pentru o zi de spitalizare.Acestea sunt taxele pe care le avem de plătit începând de la 1 ianuarie 2011, pe lânga contribuţia de 5,5% din salariul brut lunar, la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).
Deşi introducerea sistemului de co-plată în Sănătate se află de mult timp în atenţia autorităţilor, de-abia acum, când a devenit parte a acordului cu FMI, avem motive să o privim cu seriozitate. Potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii, pacienţii vor plăti o sumă de bani, contra unei chitanţe, pentru fiecare consultaţie la spital, la medicul de familie sau la medicul din ambulatoriu, dar nu mai mult de 600 de lei pe an, adică în jur de 50 de lei pe lună.
Este normal să plătim aceste taxe suplimentare, chiar dacă suntem asiguraţi? „Este normal pentru că nu plăteşte toată lumea asigurarea de sănătate. Există nenumărate surse de venituri pe care nu se plăteşte asigurarea de sănătate şi sunt foarte mulţi scutiţi de la plată, precum co-asiguraţii (soţ, soţie, părinţi, dacă nu realizează venituri), pensionarii cu pensii de până la 1.000 de lei, cultele monahale etc. Toţi vor servicii medicale de nivel înalt, dar nu plătesc nimic. Cei care spun că «au plătit de o viaţă» nu au dreptate deoarece contribuţia se plăteşte doar de zece ani, de când există fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Să nu confundăm CAS (contribuţia la asigurările sociale-n.r.) cu CASS (contribuţia la asigurarea socială de sănătate-n.r.)” – precizează dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director al Casei de Asigurări de Sănătate Arad.
Serviciu plătit de trei ori?
Banii care se vor strânge din tichetele de sănătate vor rămâne la prestatorul de servicii, urmând a fi cheltuiţi pe infrastructură, dotări, tratamente, medicamente. Cum doctorii nu vor beneficia direct de niciun procent din aceste venituri suplimentare, pacienţii se întreabă pe bună dreptate dacă nu cumva vor fi nevoiţi să le lase şi lor ceva în buzunar… În acest fel, bolnavii ar ajunge să plătească de trei ori (contribuţia la FNUASS, tichetul de sănătate şi atenţia acordată medicului) pentru nişte servicii medicale care, nu de puţine ori, lasă de dorit.
Scutiţi de la plată
Vor fi scutite de la plata tichetelor de sănătate persoanele defavorizate: persoanele asistate social (conform legii 415/2001), pensionarii cu pensii sub 700 de lei, şomerii, tinerii sub 18 ani sau persoanele cu handicap.
JA-D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!