Cantgrip, vaccinul împotriva gripei „porcine”, a fost interzis copiilor sub 16 ani încă de când acesta a fost produs de Institutul Cantacuzino. Prin luna noiembrie conducătorii Ministerului Sănătăţii anunţau că pentru vaccinarea minorilor va fi conceput un alt antidot. Până la urmă, oficialii s-au răzgândit şi au început testarea Cantgrip pe copii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani. Din toate judeţele ţării numai două au fost alese pentru realizarea acestor teste: Arad şi Timiş. La începutul perioadei de testare reprezentanţii Ministerului Sănătăţii anunţau faptul că se va lucra în regim de voluntariat şi nu va fi oferită nicio recompensă familiilor care acceptau ideea că fiii şi fiicele lor vor fi transformaţi în cobai. Cu toate acestea, pe surse, se pare că părinţii care acceptă testarea copiilor lor primesc 550 de euro de la societatea desemnată să facă acest studiu. Părinţii care sunt de acord şi semnează actele pentru testarea vaccinului pe copiii lor primesc 350 de euro la 21 de zile după administrarea minorilor a dozei de Cantgrip. După alte şase luni, timp în care cei mici rămân sub supravegherea medicilor care realizează testele, părinţii mai primesc încă 200 de euro. Aproximativ 400 de copii sunt incluşi în acest studiu.
Deoarece nu se cunosc exact posibilele reacţii adverse care ar putea surveni în urma vaccinării, reprezentanţii firmei care se ocupă de testare îşi aleg cobaii, în mare parte, din familii sărace, dezorganizate, spun sursele. Părinţii în cauză sunt impasibili faţă de riscul la care îşi expun copiii, ţinând cont că nu există date sau alte studii care facă referire la posibile efecte secundare pe termen scurt, mediu sau lung apărute în urma vaccinării.
Confidenţialitate totală
Niciuna dintre părţile implicate în aceste proceduri nu doresc să comenteze aceste aspecte. Oficial, testele se fac în continuare voluntar, neoficial, părinţii primesc „la negru” 550 de euro pentru a-şi transforma copiii în cobai. Nici Ministerul Sănătăţii şi nici Direcţia de Sănătate Publică Arad (DSP) nu vor să comenteze situaţia. „E o procedură internă a firmei care realizează testarea. Nu ţine de noi”, spun reprezentanţi ai ministerului. Dana Negru, director adjunct al DSP Arad, a declarat că societatea care realizează studiul a avut unele probleme în urmă cu doi ani, când făceau o altă testare. Deşi, la momentul respectiv, documentaţia firmei în privinţa studiului era completă, reprezentanţii nu au anunţat DSP-ul despre derularea propriu-zisă a testelor. Acum, din spusele Danei Negru, la nivelul DSP nu s-a sesizat faptul că au fost acordate sume de bani părinţilor pentru ca aceştia să accepte transformarea copiilor lor în cobai umani.
Protecţia Copilului, pe fir
În urma acestor informaţii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Familiei şi a Drepturilor Copilului s-a autosesizat şi caută răspunsuri. În acest sens, a fost depusă o cerere la Ministerul Sănătăţii, dar de aici cei de la Protecţia Copilului au fost „expediaţi” către Agenţia Naţională a Medicamentului şi către Institutul Cantacuzino, acestea fiind autorităţile care au demarat testarea vaccinului pe copii. Reprezentanţii Protecţiei Copilului doresc să afle care sunt procedurile legale de testare a vaccinului împotriva gripei AH1N1 pe copii şi cum se face selecţia minorilor. Angelica Stana, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad, a anunţat faptul că instituţia pe care o reprezintă a demarat deja o anchetă în ceea ce priveşte testarea vaccinului pe copiii între 6 şi 16 ani.
A.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!