ARAD. Suntem bolnavi. Şi dacă nu suntem bolnavi, suntem foarte dispuşi să ne îmbolnăvim. Acestea sunt concluziile trase în urma studiului de la Ghioroc, acolo unde s-a avut în vedere depistarea gradului de populaţie care suferă sau este predispusă să sufere de afecţiuni cardio-vasculare. Rezultatele studiului sunt îngrozitoare, după cum au spus chiar cei care l-au realizat. Dar să le luăm pe rând.
În perioada 17 noiembrie – 5 decembrie 2014 au fost testate 549 de persoane, reprezentând 20,9 la sută din totalul populaţiei comunei Ghioroc. 63 la sută dintre participanţii la studiu au fost femei, iar 37 la sută au fost bărbaţi. „Pe perioada campaniei au fost efectuate măsurători clinice la 488 de persoane, adică greutate, tensiune arterială, înălţime şi circumferinţă abdominală, analize de sânge la 507 persoane, EKG la 454 de persoane, ecografii abdominale la 97 de persoane şi consultaţii cardiologice la 394 de persoane”, ne-a spus Maria Szerac, de la compania Houston, organizatorul studiului.
Rezultate adunate în urma analizelor şi consultaţiilor efectuate arată că suntem un judeţ de oameni bolnavi: 74 la sută dintre cei prezenţi sunt supraponderali, dintre care 4 la sută au obezitate morbidă, 48,6 la sută prezintă risc crescut de diabet, iar 72 la sută dintre cei prezenţi la studiu au hipertensiune arterială de diferite grade.
Trebuie menţionat că oamenii care au fost admişi la studiu au peste 30 de ani, marea majoritate fiind în câmpul muncii. Concluziile specialiştilor care au participat la studiu nu lasă loc de interpretări: „Rezultatele ne fac să ne îngrozim. Afecţiunile cardiovasculare sunt pe locul 1 la Arad în ceea ce priveşte populaţia afectată. Oamenii nu ştiu că marea majoritate a bolilor de inimă pot fi prevenite. În plus, doar 8 la sută dintre locuitorii din Ghioroc care au participat la studiu ştiu că au diabet, în condiţiile în care media naţională este de 15-20 la sută din populaţie afectată de diabet. Rezultă faptul că 8-12 la sută dintre cei din Ghioroc nici nu ştiu că suferă de diabet”, a spus doctorul Cristian Dina.
În ceea ce priveşte situaţia pe sexe a afecţiunilor cardiovasculare, bărbaţii sunt mult mai predispuşi la aceste boli decât femeile. „Bolile cardiovasculare afectează, în primul rând, bărbaţii, mai puţin femeile. Acest lucru se vede şi în rezultatele studiului: 62 la sută dintre bărbaţii consultaţi riscă să dezvolte accidente vasculare coronariene în următorii zece ani, faţă de numai 12 la sută, care este riscul în rândul femeilor”, a mai spus doctorul Dina.
Prevenţia, singura soluţie
Toţi medicii care au participat la acest studiu au ajuns la o concluzie comună: este nevoie de foarte multă muncă de prevenţie pentru a îmbunătăţi sănătatea arădenilor. „Educaţia şi prevenţia trebuie începută încă de pe băncile şcolii. Dacă se ajunge la tratament, cazul este depăşit, afecţiunea cardiovasculară a afectat deja pacientul. Trebuie să reducem factorii de risc”, a spus şi doctorul Adina Pop-Moldovan, şeful secţiei Cardiologie din cadrul Spitalului Judeţean Arad.
„Populaţia trebuie să se prezinte la medic la analize cel puţin o dată pe an. Bolile cardiovasculare sunt asimptomatice, la fel ca şi afecţiunile neoplazice. Tocmai de aceea cazurile care ajung la spital sunt în stare avansată şi, de obicei, netratabilă. Arădenii trebuie să se prezinte cât de repede la medic, imediat ce observă primele simptome, chiar înainte de a observa simptomele”, a ţinut să precizeze doctorul Teodora Olariu, directorul Spitalului Judeţean Arad.
Obezitatea, o problemă
Una dintre concluziile larg dezbătute ale acestui studiu a fost obezitatea şi influenţa ei asupra stării de sănătate. Mai ales că studiul a arătat că 74 la sută dintre cei analizaţi suferă de o formă sau alta de obezitate. „Avem factorii de risc: lipsa mişcării, a sportului, o alimentaţie neconformă, cu multe grăsimi, dar şi fumatul. Toate acestea duc spre obezitate, o afecţiune care este în legătură strânsă cu afecţiunile cardiovasculare şi cu diabetul. Trebuie să fim foarte atenţi cât mâncăm, cum mâncăm. Arădenii trebuie să se axeze pe un consum tot mai mare de fructe şi legume în detrimentul cărnii”, a spus Teodora Olariu. Aceasta a mai declarat că, în urmă cu 30 de ani, Aradul avea un procentaj de obezitate de 25 la sută din populaţie, iar acum peste 60-70 la sută dintre locuitori au probleme cu greutatea.
Moment de reflecţie
Rezultatele acestui studiu sunt grăitoare: nu avem grijă de sănătatea noastră, iar acest lucru se vede în miile de arădeni care suferă de afecţiuni cardiovasculare. Statisticile arată că aproximativ 11.000 de locuitori ai judeţului nostru au astfel de probleme de sănătate, dar numai sub 1.000 de oameni ştiu acest lucru şi se şi tratează. „Este un moment de reflecţie pentru toate autorităţile, inclusiv pentru medicii de familie. Aceştia sunt primii care ar trebui să se ocupe de prevenţie, abia apoi specialiştii care, în mare măsură, trebuie să trateze bolile apărute deja”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, instituţie care a demarat acest studiu.
Rezultatele au fost prezentate deja tuturor instituţiilor avizate, inclusiv către Direcţia de Sănătate Publică Arad, iar acum se caută o modalitate pentru demararea unui program pentru prevenirea afecţiunilor cardiace. Ministerul Sănătăţii ar fi în măsură să demareze un astfel de program, dar aşteptările dinspre capitală sunt mici. Aşa că, cel mai probabil, se va încerca o astfel de campanie la nivel local.
Un nou studiu
Comisia consultativă iniţiată la nivelul judeţului Arad, din care fac parte CJA, medici din cadrul Spitalului Judeţean Arad, medici din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad, Patronatul Medicilor de Familie Arad, dar şi firme private care s-au alăturat acţiunii care s-a încheiat, are o nouă ţintă: efectuarea unui nou studiu. „Comisia consultativă va hotărî unde va avea loc viitorul studiu, dar şi segmentul pe care se va desfăşura acesta. Pentru moment, trebuie să analizăm rezultatele acestui studiu şi să ne gândim la măsuri pentru contracararea procentelor dezastruoase descoperite”, a mai spus Nicolae Ioţcu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!