ARAD. Numărul total al cazurilor de coronavirus confirmate în rândul copiilor se ridică la aproape 60, potrivit statisticii primite de la Direcția de Sănătate Publică Arad. Pe categorii de vârstă, situația se prezintă după cum urmează: de la 0 la 6 ani – 12 pozitivi, între 7-13 ani – 21 de cazuri, iar la categoria 14-18 ani s-au constatat 25 de cazuri. Cei mai mulți se încadrează în categoria 14-18 ani și provin din comunitățile în care, la nivelul județului, au fost constatate focare de infecție cu noul coronavirus. Cel mai mare număr de cazuri în rândul copiilor s-a înregistrat în cursul lunii iulie – 25 confirmați pozitivi, însă trebuie specificat faptul că în această perioadă numărul testelor efectuate a crescut simțitor. Luna aprilie figurează cu 21 de cazuri, în timp ce în luna mai au fost identificați doar 2 copii pozitivi. De la începutul lunii august și până în data de 11, s-au înregistrat 10 noi cazuri în rândul minorilor, opt în localitățile județului și două cazuri la nivelul municipiului.
Numărul copiilor pozitivi poate fi mult mai mare, având în vedere că această categorie pare mai puțin afectată și în foarte multe cazuri nu prezintă niciun fel de simptome. Chiar dacă ei nu au de suferit în urma contractării virusului, acesta poate fi cu ușurință răspândit la persoane cu grad ridicat de risc: părinți, bunici, profesori.
Comparativ însă cu numărul adulților confirmați pozitivi de la începerea pandemiei și până astăzi, în Arad cazurile înregistrate la copii reprezintă în jur de 4% din total. Aradul figurează la nivel național cu 1.1378 de cazuri, dintre care doar 60 constatate în rândul copiilor.
Studii contradictorii
Deși s-au efectuat mai multe studii referitoare la aportul copiilor, pe grupe de vârstă, la răspândirea virsului în comunitate, rezultatele sunt de foarte multe ori contradictorii. În cadrul unui studiu al Institutului francez Pasteur, efectuat pe 1.340 de subiecți, dintre care 510 elevi de școală primară, s-a constatat că acei copii infectați cu coronavirus nu au contribuit la răspândirea virusului între colegi și profesori. Cercetătorii au constatat că 61% dintre părinții copiilor infectați aveau la rândul lor virusul, în timp ce doar 7% dintre părinții copiilor sănătoși au fost testați pozitiv, sugerând că transmiterea s-a făcut mai degrabă de la părinte către copil și nu invers. (sursa Bloomberg).
Cel mai recent studiu trage un semnal de alarmă cu privire la potențialul crescut în răspândirea coronavirusului pe care-l au copii în vârstă de până la cinci ani. Concentraţia de material genetic provenit de la noul coronavirus şi detectată în nasurile copiilor cu vârste mai mici de cinci ani este de 10 până la 100 de ori mai mare decât aceea detectată în rândul copiilor cu vârste mai mari şi în rândul adulţilor, potrivit unui studiu american publicat joi, după cum informează AFP, citat de Agerpres.
Copiii cu vârste de peste zece ani pot transmite coronavirusul într-o măsură la fel de mare ca adulţii, arată un alt studiu amplu efectuat în Coreea de Sud pe un eșantion de 65.000 de persoane, ale cărui rezultate par să indice că redeschiderea școlilor este periculoasă, după cum punctează cotidianul „The New York Times”, citat de Mediafax.
Județul Aradul – pe verde
În acest moment, județul Aradul se află, per total, sub cod verde în ceea ce privește întrunirea condițiilor pentru începerea școlilor. Cu toate acestea, în comunitățile cu număr mare de cazuri măsura începerii școlii, va rămâne la latitudinea administrațiilor locale.
Inspectoratul Școlar Județean Arad a anunțat deja că școala începe în data de 14 septembrie. Decizia deschiderii fizice a școlilor se va lua, însă, de către consiliul de administrație al fiecărei unități de învățământ, împreună cu autorități locale, Inspectoratul Școlar Județean, Direcția de Sănătate Publică și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în funcție de situația epidemiologică de la acea vreme, după mai multe scenarii (verde, galben, roșu), preciza în urmă cu o săptămână conducerea instituției.
Cele trei scenarii prevăd următoarele: verde (cu risc scăzut sau inexistent, sub un caz nou cu Covid-19, detectat din media ultimelor 14 zile în raport cu mia de locuitori) – când toți elevii merg la școală; galben (risc mediu, între 1 și 3 cazuri noi cu Covid-19, detectate din media ultimelor 14 zile în raport cu mia de locuitori) – când o parte dintre cursuri se vor desfășura în școli, o parte în mediul online; roșu (când la mai mult de trei cazuri noi cu Covid-19, detectate din media ultimelor 14 zile în raport cu mia de locuitori) – când școala se închide și învățământul continuă online. Aceste scenarii se vor implementa în funcție de situația epidemiologică din fiecare localitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!