Noul Cod Civil modifică prezumţia de paternitate. Codul Civil a stabilit clar: copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei, chiar dacă acesta nu este tatăl biologic. Până la noul Cod Civil, tatăl biologic al copilului nu a putut contesta paternitatea în instanţă. De aceea, articolul 426 din noul Cod Civil prevede că „paternitatea se prezumă dacă se dovedeşte că pretinsul tată a convieţuit cu mama copilului în perioada timpului legal al concepţiunii. Prezumţia legală relativă instituită de lege poate fi înlăturată de instanţă numai dacă pretinsul tată dovedeşte că este exclus ca el să îl fi conceput pe copil (cu orice mijloc de probă, dar mai ales cu probe ştiinţifice).
Paternitatea, tăgăduită
De asemenea, noul Cod Civil prevede că paternitatea poate fi tăgăduită, dacă este cu neputinţă ca soţul mamei să fie tatăl copilului. Acţiunea în tăgada paternităţii se poate introduce în termen de 3 ani care curge de la data la care soţul a cunoscut că este tatăl copilului, fie de la data la care a aflat că prezumţia de paternitate nu corespunde adevărului. Pot introduce acţiune în tăgada paternităţii: mama, prezumtivul tată care neagă paternitatea sau prezumtivul tată biologic.”
Recunoaşterea copilului
Alte noutăţi introduse în noul Cod Civil prevăd recunoaşterea copilului. Aceasta poate fi făcută dacă naşterea nu a fost înregistrată în registrul de stare civilă sau copilul a fost trecut în registrul de stare civilă ca născut din părinţi necunoscuţi. Recunoaşterea mai poate fi făcută şi după moartea copilului, însă numai dacă a lăsat descendenţi fireşti. De asemenea, minorul necăsătorit îl poate recunoaşte singur pe copilul său, dacă are discernământ la momentul recunoaşterii. Orice persoană interesată poate contesta oricând, prin acţiune în justiţie, filiaţia (legătură de rudenie între copii ş părinţi, descendenţă) , a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Arad, Diana Dărăban.
Reproducerea umană asistată
În ceea ce priveşte reproducerea umană asistată medical cu terţ donator, noul Cod Civil prevede clar că aceasta nu determină nicio legătură de filiaţie între copil şi donator şi că în acest caz, nicio acţiune în răspundere nu poate fi pornită împotriva donatorului. De asemenea, părinţii unui copil conceput prin asistare medicală cu un terţ donator nu pot fi decât un bărbat şi o femeie sau o femeie singură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!