Renumitul cofetar arădean Ioan Gui, cel care a fost ucenic în laboratorul de cofetărie al maestrului Suciu (de la care a reușit să „fure” o serie de rețete și secrete ale meseriei), a primit vineri, 22 iunie, în fața invitaților și a presei arădene și timișorene, o diplomă de excelență care i-a fost înmânată de prof.dr. arhitect Radu Radoslav (fostul arhitect șef al Timișoarei) din partea Registrului Urbaniştilor din România – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest, din Timișoara. Este prima diplomă de excelență pentru județul nostru și a treia acordată de urbaniştii timişoreni în acest an.
Casa muzeu din Sânicolau Mic
Totul s-a întâmplat la casa cofetarului, situată în cartierul Sânicolau Mic, casă în care este amenajat și muzeul cofetăriei. Muzeul, unic în România – și, după spusele proprietarului, chiar în Europa – a fost amenajat în două încăperi ale casei lui Ioan Gui.
Povestea muzeului începe în anul 2006, când Ioan Gui – după ce, timp de două decenii, a condus cofetarii din Arad –, odată pensionat, a decis să deschidă în casa proprie un muzeu dedicat cofetăriei. Mai presus de aceasta, muzeul le este dedicat maeștrilor cofetăriei arădene, Ioan Gui declarând că prin micul muzeu dorește să aducă „un omagiu meșterilor cofetari arădeni care, prin strădania lor, și-au ridicat meseria la rang de artă”.
Regretul
Marele regret al fostului maestru cofetar este acela că nu are cui lăsa muzeul, Ioan Gui declarând că niciunul dintre copiii lui nu sunt dornici să-i ducă mai departe pasiunea, însă spune că ar fi dispus să cedeze colecția cuiva în schimbul sumei pe care a investit-o dumnealui în achiziționarea exponatelor și amenajarea expoziției.
Citiți principiile noastre de moderare aici!