INEU. Primăria orașului Ineu a intrat în rândul administrațiilor locale care vor să educe populația în scopul colectării selective a deșeurilor. Primele module de colectare selectivă a deșeurilor din plastic, metal, sticlă și deșeuri biodegradabile au fost deja amplasate în zona blocurilor de pe strada Dunării.
În total, administrația locală a achiziționat 47 de astfel de module de colectare, care vor fi furnizate pe rând, urmând ca în decurs de două luni toate modulele să fie montate în mai multe zone ale orașului.
„Investiția este finanțată în totalitate din bugetul local, iar prețul de achiziție a unui modul a fost de 500 de euro plus TVA. Rampele de acest gen ne ajută și la păstrarea igienei în zonele în care sunt ele amplasate. Rezultatul se vede deja la modulul de colectare de pe strada Dunării, unde înainte zona nu era deloc salubră, iar de la montarea containerelor e mult mai multă ordine”, precizează Călin Abrudan, primarul orașului Ineu.
Cum se face colectarea deșeurilor
Colectarea deșeurilor nu este însă floare la ureche și se face după niște reguli bine stabilite. În privința deșeurilor reziduale, primăria Ineu face următoarele precizări:
„Deșeurile reziduale reprezintă orice deșeu care nu a putut fi colectat nici la deșeuri reciclabile și nici la deșeuri biodegradabile. Deoarece nu conțin materiale care pot fi reciclate, aceste deșeuri ajung, în principal, să fie depozitate. Ele se pot colecta într-un recipient pus undeva în bucătărie (să fie la îndemână),
Ca deșeuri reziduale se pot colecta deșeurile care nu pot fi reciclate sau valorificate, scutece de unică folosință/tampoane, reziduurile de la animalele de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite și ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică (de la veselă spartă), veselă de unică folosință foarte murdară.”
De asemenea, există o categorie întreagă de deșeuri care nu pot face obiectul colectării lor ca deșeuri reziduale. Este vorba despre orice fel de deșeu care poate fi reciclat sau valorificat, pământ și pietre, ambalaje contaminate cu substanțe periculoase, ace de seringă și alte deșeuri medicale.
Scopul colectării
“Deșeurile reziduale colectate separat vor ajunge la depozit. Cu cât se colectează mai riguros separat fracțiile reciclabile și cele ce pot fi valorificate, cu atât cantitatea de deșeuri reziduale ce va ajunge la locul de depozitare, va scădea. Se va contribui astfel la reducerea cantităților de deșeuri depozitate și, implicit, la creșterea duratei de viață a depozitelor existente, la reducerea cantității de gaz de depozit și scăderea gradului de impurificare a levigatului și implicit, la scăderea riscului de poluare a mediului, la valorificarea unei cantități cât mai mari de deșeuri colectate separat”, mai spune primarul Ineului.
Firmă de colectare
Momentan, colectarea se face de către o firmă căreia i-a fost atribuit contractul pe perioadă de un an, prin procedură de urgență, urmând ca anul viitor să se organizeze o licitație pentru preluarea activității de colectare.
Trimite articolul
XFoarte bine,Bravo.
La noi la Pancota primarul Pocriser inca se lauda ca tragem linii albe pe drum si ca personalul de la primarie tunde iarba,aduna gunoiul etc……de parca nu de asta ar fi platiti!!!
Investitori la Pancota adusi = 0
-
Eu vin la Pancota sa investesc .
Vreau sa ridic o fabrica de ambalat fum.
Caut asociati.
si ? cine garanteaza nu arunca unii gunoi amestecat in pubelele alea?