Arad. În urmă cu mai bine de o săptămână am primit pe adresa redacției www.aradon.ro/ Jurnal arădean o sesizare din cartierul Grădiște cu referire la administrarea noilor containere pentru colectarea sticlei, amplasate recent în mai multe zone din municipiu. Imaginile primite de la un cititor au surprins două astfel de containere pline până la refuz, atât cu sticle, dar mai ales cu altfel de deșeuri, cel mai probabil reziduale. Pentru că evident containerele erau deja pline, sacii și plasele cu gunoaie au fost pur și simplu abandonate în jurul containerelor.
„O parte dintre cei care locuim aici încercăm, pe cât posibil, să colectăm selectiv deșeurile. Chiar ne-am bucurat când au fost amplasate cele două containere dar, din păcate, acestea sunt mai mereu pline și nu avem cum și unde să mai aruncăm sticlele și borcanele. Înțeleg că de vină sunt și unii cetățeni care nu respectă destinația containerelor, dar firma care se ocupă de colectarea deșeurilor ar trebui să le golească mai des”, ne-a transmis cititorul nostru.
Pentru că subiectul colectării sticlelor ne-a mai fost supus atenției de către alți cititori care nu au astfel de cotainere în proximitate și nici nu știu unde sunt amplasate acestea, am adresat mai multe întrebări celor de la RETIM, care gestionează activitatea de colectare a deșeurilor, în zona I – din care face parte şi Municipiul Arad.
Le-au pus lacăt, după vandalizare
Potrivit RETIM, în municipiul Arad au fost amplasate 220 de containere de colectare a sticlei, în general în zonele de blocuri, iar 16 sunt destinate exclusiv zonelor rezidențiale din cartiere. „Numărul de containere pe zona de amplasare este de 2 containere per locație, cu o colectare la două săptămâni. Toate containerele verzi amplasate în municipiul Arad sunt destinate exclusiv colectării recipientelor de sticlă, iar din fotografiile primite de la dumneavoastră, cât și de la echipajul trimis pentru colectare, se poate observa cum că deșeurile depuse în containere sunt deșeuri menajere. Pentru a se evita situațiile precum umplerea containerelor cu alte deșeuri decât cele de sticlă sau abandonarea lor lângă zona destinată depozitării, pe lângă mecanismul de închidere cu care toate containerele verzi sunt dotate din fabricație, am amplasat încă un sistem de închidere, după cum se poate observa și din imagini. La locația meționată de dumneavoastră au fost amplasate 2 containere de colectare, iar unul dintre ele, cel cu capacul desfăcut și plin până la refuz, a fost vandalizat la aproximativ 7 zile de la data amplasării”, explică RETIM.
Nevoia de informare
Cu toate că am solicitat să ni se pună la dispoziție locațiile în care sunt amplasate aceste containere, pentru ca arădenii care doresc să se debaraseze de sticle să știe care este cea mai apropiată pubelă, cei de la RETIM nu ne-au comunicat acest lucru. Au promis, în schimb, că vor reveni cu această informație cât de curând. Dan Pascu, directorul RETIM, a făcut câteva precizări în speță: „În momentul de față, avem amplasate la Arad 220 de pubele, iar în Timișoara, cu o populație mult mai mare, avem 500 de containere. Prin urmare, consider că, proporțional, acoperirea este cam aceeași. Evident, e loc de mai bine, dar cel mai probabil se va întâmpla pe viitor. Cât privește amplasarea acestor containere, cred că, într-adevăr, există aici o lacună în comunicare, drept pentru care vom reveni cu această informație.”
Reprezentanții RETIM mai recomandă arădenilor ca „în cazul în care se găsesc sau există o situație în care containerele sunt pline, aceștia să ne comunice toate detaliile printr-un mail la adresa: contractarearad@retim.ro.”
Cererile, la Primărie
Mai mulți arădeni care locuiesc pe centru și care n-au prea văzut astfel de containere destinate reciclării sticlelor și borcanelor au dorit să știe ce demersuri trebuie să facă pentru amplsarea acestora și în apropierea Bulevardului Revoluției. „Menționăm că toate amplasările de recipiente destinate colectării deșeurilor sunt realizate după ce se primește o aprobare din partea autoritățile locale, cât si a unității administrativ teritoriale a zonei respective, în acest caz primăria Municipiului Arad. Amplasarea sau relocarea recipientelor se face cu o hotărâre sau solicitare din partea primăriei. Pentru acest lucru, recomandăm arădenilor să ia legătura cu primăria pentru mai multe informații”, precizează RETIM.
Trimite articolul
XPoate daca ar colecta mai des retimul gunoiul menajer nu s-ar mai ajunge la asa ceva. Cel putin in Vlaicu nu o data sa intamplat ca containarele de gunoi menajer sa fie pline cu varf si sa nu ai unde sa iti arunci gunoiul decat in containarele de sticla sau cartoane. Ba s-a intamplat ca toate sa fie cu varf si retimul sa uite sa colecteze.
au pus lacate, bun!
si acum cum poti depune acolo cartoane mari ( ambalaje) obiecte din plastic, sticle de geam borcane mai mari din sticla etc ? ha?
Asa in veci nu veti aduna selectiv nimic sa fie clar domnilor de la Retim
Lipsa de educatia/bun simt….
Păi dacă se umple așa de repede pubela cu sticle să se colecteze la 2 zile nu la două săptămâni. Dacă tot puneți camere ar fi bine de urmărit în cât timp se umple pubela. Degeaba arădenii aruncă selectiv dacă gunoierii nu eliberează la timp pubelele.
Daca ati ridica gunoiul o data la 2 zile nu 2 saptamani nu ati avea “problemele” astea.