DUBLIN. O discuţie cât se poate de aplicată despre cum facem ca satul să fie mai atractiv, ca oamenii să înceapă să se mute cu tot cu afaceri aici. Despre cum facem ca să putem trăi decent în mediul rural. Despre cum salvăm mediul rural de la depopulare, de la moarte.
Invitaţia a aparţinut celor de la CAP – Common Agricultural Policy (nr. -în română PAC – Politici Agricole Comune), iar evenimentul cu sute de invitați de peste tot din Europa a avut loc la final de noiembrie și început de decembrie în capitala Irlandei, Dublin. EU CAP Network workshop „Young entrepreneurs – Engines of innovation in rural areas” a adunat la masa discuțiilor antreprenori din mediul rural, fermieri, agricultori, tineri care vor să dezvolte afaceri acolo, grupuri de acțiune locală, reprezentați ai instituțiilor publice, finanțatori europeni, dezvoltatori de politici publice, universitari, statisticieni, consilieri, cercetători, reprezentanți ai start-up-urilor și ai altor asociații, camere de agricultură, industrie, procesatori, alte entități/organisme publice și de management și presa.
Două zile de exemple
Au fost aproape două zile pline ochi de prezentări, de exemple de succes, de vizite pe teren, de discuții în grupuri. Iar concluzia finală a fost, în viziunea noastră, ca participanți, faptul că șansa mediului rural stă în comunitate și colectivitate. Că în absența acestora, în absența sprijinului reciproc, mediul rural va rămâne în continuare neatractiv, fie că vorbim aici de tineri, fie de cei mai în vârstă. Și că, încet, încet, satele se vor transforma cel mult în locuri numai bune de dormit, dar fără capacitatea de a crea viaţă în jurul lor.
Excepţiile, singurele excepţii, par a fi doar locurile devenite turistice şi cele în care mai toţi cei mutaţi aici lucrează împreună cu cei care au rezistat depopulării. În fapt, un astfel de exemplu a fost inclus în vizitele pe teren organizate la Dublin, acolo unde un CAP a adunat peste 100 de întreprinzători/producători/ cultivatori locali, iar fiecare afacere de aici se sprijină pe cea a vecinului. Împreună, fiecare a contribuit la dezvoltarea afacerii celuilalt, împreună merg la târguri, împreună își atrag turiștii, exemplu producătorilor de bere Wicklow Wolf fiind cel mai grăitor în acest sens.
Intențiile organizatorilor
Reuniunea de la Dublin și-a propus să ofere celor prezenți exemple de afaceri inovatoare și start-up-uri conduse de tineri antreprenori din zonele rurale, oportunitățile oferite în cadrul PAC și HE pentru a sprijini tinerii antreprenori și start-up-uri, dar și să analizeze împreună cu invitații nevoile și barierele pe care tinerii antreprenori le întâmpină de a dezvolta noi afaceri în zonele rurale. S-a insistat pe promovarea ecosistemelor antreprenoriale tinere în cadrul comunităților rurale locale, pe crearea de rețele, colectivități, între părțile interesate pentru a sprijini inovarea.
Au fost analizate cu mult atenţie de către toţi cei implicaţi, în formulele cu totul noi și spectaculoase propuse de organizatori, problemele pe care mediul rural din Europa le are pe mai departe.
Depopularea și celelalte probleme
O primă problemă, generatoare de alte probleme, este îmbătrânirea populației și migrarea tinerilor spre mediul urban. În prezent, potrivit rapoartelor prezentate, în jur de doar 30% din populația Europei locuiește în mediul rural dintre care foarte puțini în zone izolate. Ba mai mult, potrivit analiștilor se așteaptă ca acest procent să scadă tot mai mult în viitorul apropiat. Situația e mult mai dramatică în unele țări, însă. În Irlanda de pildă, din cei 5.000 de locuitori, 1.5 milioane trăiesc în Dublin. Depopularea regiunilor rurale vine însă cu venituri mult mai mici pentru cei care locuiesc aici şi cu tot mai puţine oportunităţi de angajare. Impactul acestor tendințe demografice negative poate împiedica schimbarea, dezvoltarea, crearea de noi oportunități, a unui viitor al zonelor rurale.
„Farmecele” mediului rural
Şi tocmai pe oportunităţi în mediul rural s-a insistat cel mai mult în cele două zile de discuţii. S-a pus accent pe faptul că, cu toate că zonele rurale oferă resurse și servicii semnificative, atât tangibile, cât și intangibile (cum ar fi capitalul natural, serviciile de mediu, calitatea vieții, cultura, tradiția și know-how), acestea sunt adesea subevaluate, prost înțelese și neexplorate suficient.
Luând în considerare toți acești factori, atelierele au analizat instrumentele și oportunitățile existente în cadrul politicii agricole comune (PAC) a UE și în cadrul programului de cercetare și inovare Orizont Europa (HE), pentru a sprijini și promova tinerii inovatori/antreprenori și start-up-uri din mediul rural. Scopul final al evenimentului a fost acela de a contribui la furnizarea și implementarea de noi soluții în zonele rurale, care să genereze un interes sporit și oportunități de angajare, la care să se adauge şi îmbogăţirea calităţii vieții în aceste zone.
Scopul general al întrevederilor de la Dublin a fost de a sprijini ecosistemele tinere de antreprenoriat și inovare și actorii acestora din zonele rurale. Au fost, ca atare, prezentate exemple ale bunelor practici din grupurile operaționale EIP-AGRI, proiectele Orizont și alte programe finanțate de UE și au fost evidenţuate exemplele de leadership din comunitățile locale și inovatorii din comunitățile rurale.
Au fost prezentate, pe grupuri de lucru, exemple de start-up-uri în care baza e colaborarea dintre cercetători, tineri antreprenori şi fermieri, pentru a găsi soluţii atât pentru nevoile fermierilor, cât şi pentru protecția mediului. Câțiva tineri din Irlanda, Olanda, Croația etc., invitați pentru munca lor de succes în mediul rural, au demonstrat că zonele și comunitățile rurale pot fi un loc atractiv pentru inovatori și start-up-urile interne și externe, că practicile inovatoare și integrate de gestionare a terenurilor și diversificarea afacerilor rurale, talentul și curajul pot schimba fața satelor din Europa și pot face rural și „farmers more sexy”.
Cu accent pe tineri, considerați pionieri în consolidarea ecosistemelor de inovare din zonele rurale, s-a tras concluzia că aceștia pot contribui din plin la abordarea unora dintre provocările generate de declinul demografic. Iar de aici, se poate ajunge la o imagine mai pozitivă a zonelor rurale, făcându-le mai atractive, stimulând economiile rurale și creând noi oportunități.
Fondurile disponibile
Dezvoltarea mediului rural depinde însă, în mare parte, de fondurile disponibile la nivel de UE, de regiune şi ţară, aşa că atelierele au pus accent şi pe o abordare mai largă a problemei. S-a insistat mult pe ce fonduri publice și private de dezvoltare stau la îndemâna celor care vor să înceapă sau să dezvolte afaceri aici.
„Contextele culturale se schimbă. Prin urmare, consolidarea capacității de inovare în zonele rurale ar trebui să fie considerată o strategie pe termen lung, nu numai pentru agricultură, ci și pentru alte afaceri care adaugă valoare și motivează tinerii antreprenori care se stabilesc în zonele rurale”, au indicat organizatorii în prezentarea evenimentului.
Deoarece câțiva mici fermieri au sublinat faptul că informațiile privind accesul la liniile de finanțare în domeniu ajung cu greu la ei, indiferent din ce parte a Europei sunt, organizatorii au prezentat și liniile accesibile pe moment și site-urile instituțiilor care finanțează în acest moment mediul rural cu bani europeni. Aceste date vor face obicetul unui viitor articol pe temă. S-a insistat de asemenea pe nevoie de a schimba mentalitatea de a privi mediul rural și afacerile de aici, dar și pe faptul că fermierii nu mai trebuie priviți ca parte a problemelor de mediu și poluare cu care Europa se confruntă, ci ca parte din soluţiile propuse, pentru că altfel nu există succes nici de parte militanților pentru mediu, nici de partea agricultorilor.