Una dintre clădirile-monument istoric reprezentative pentru Arad se pregăteşte de reabilitare. E vorba de clădirea în care funcţionează Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta”, care va fi pusă la punct graţie eforturilor Municipalităţii şi a sprijinului financiar oferit prin PNDL. Primăria a depus la Ministerul Dezvoltării documentaţia pentru obţinerea finanţării prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Lucrarea fost acceptată şi finanţarea aprobată.
Valoarea integrală a proiectului de reabilitare a Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta” din Arad este de 14.901.559 de lei. 14,3 milioane sunt asiguraţi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, iar 600.000 de lei din bugetul local. Primarul Gheorghe Falcă a semnat, vineri, contractul de finanţare a acestui obiectiv de investiţii. Acum se lucrează la proiectul tehnic, după care urmează iniţierea licitaţiei pentru găsirea unui constructor, autorităţile sperând ca în vara anului viitor lucrarea să fie atribuită astfel încât să poată începe lucrările. De la acest moment, reabilitarea ar urma să dureze 24 de luni.
Ce se face?
Lucrările propuse a se realiza prin acest proiect vizează atât rezistenţa clădirii (consolidarea elementelor de şarpantă a corpului A; executarea unor cadre de beton, cadre cu stâlpi de beton la subsol, în zona cantinei; consolidări pereţi portanţi), cât şi arhitectura (înlocuirea totală a învelitorii de ţiglă şi refacerea terasei la corpul B; reabilitarea faţadelor şi a tinichigeriei, inclusiv e ferestrelor; reparaţii interioare la sălile de clasă, cu refacerea pardoselilor; reabilitarea instalaţiilor sanitare şi electrice; reabilitarea cantinei, cu refacerea circuitelor de funcţionare; reabilitarea sălii festive şi a sălii de sport; refacerea curţii şi a terenului de sport; montarea unui lift exterior pentru persoane cu dizabilităţi; refacerea circuitelor corespunzător normelor PSI în vigoare; reabilitarea instalaţiei termice şi montarea unui modul termic de încălzire cu schimbător de căldură în plăci). În privinţa instalaţiilor PSI, trebuie asigurat un rezervor metalic de apă cu o capacitate de 4.000 de litri, dar şi un grup de pompare şi stingătoare.
Prin proiectul de reabilitare este acoperit şi segmentul dotărilor, atât în cazul sălii festive (videoproiector, instalaţii sonorizare, scaune ignifugate tip fotoliu, ecran proiecţie, cortină ignifugată, draperii, perdele, garnişe, ştangă scenă), cât şi în cazul cantinei (frigider, congelator, maşină de spălat vase, mese cantină) şi al sălilor de clasă (table magnetice, draperii, garnişe).
Fără aer condiţionat
Din păcate, reabilitarea nu va aduce şi aer condiţionat la „Ghiba Birta”. Unul dintre membrii Consiliului de Administraţie al Colegiului a ridicat această problemă în contextul în care multe dintre sălile de clasă sunt „pe soare” iar începând din luna aprilie, temperaturile din interior sunt deranjant de ridicate. Şefa Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei a precizat că nu vor fi montate aparate de aer condiţionat pentru că… la nicio şcoală nu este aer condiţionat. Interpelată de Jurnal arădean/ Aradon, aceasta a precizat că nu ştie să existe vreo prevedere legislativă care să interzică aerul condiţionat în unităţile de învăţământ. Pur şi simplu, se urmează modelul şcolilor actuale, fie ele nereabilitate recent…
Mulţumiri
Eugenia Groşan, directorul Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta”Arad, a mulţumit Primăriei pentru iniţierea proiectului reabilitării şi pentru contribuţia financiară la realizarea acestuia, subliniind că nu e vorba doar de o investiţie în pereţi, ci de o investiţie în viitorul copiilor.
Scurt istoric
Construcţia imobilului din centrul municipiului a început în 1888, când s-a ridicat aripa de pe Bulevardul Dragalina. În anii 1912-1913 este construită aripa de pe strada 1 Decembrie 1918, iar în 1970 se construieşte cel de-al doilea corp de clădire. Astăzi, Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta” are o suprafaţă construită de 1.492 mp, în timp ce suprafaţa desfăşurată este de 5.794,95 mp. Ultima intervenţie asupra corpului construit acum mai bine de 130 de ani a avut loc în 2004. Atunci s-au executat preponderent consolidări și doar finisajele spațiilor afectate, fără a interveni la tâmplărie, finisaje extinse și instalații. Prin actualul proiect de reabilitare, corpurile de clădire vor fi adaptate noilor cerințe de autorizare a funcționării, dar se are în vedere şi reducerea consumului de energie electrică și termică.
Primarul Gheorghe Falcă a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a semnat contractul de finanţare FOTO: JA
Citiți principiile noastre de moderare aici!