ARAD. Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Arad a câştigat un proiect european pentru „dezvoltarea unei reţele profesionale de aplicare a legii în România, Ungaria, Serbia şi Bulgaria, implicată în lupta împotriva contrabandei şi contrafacerii de ţigări”, cu o valoare de peste 70.000 de euro. Un lucru pentru care merită felicitaţi cei implicaţi în accesarea proiectului. Prezentarea proiectului a avut loc luni la Hotel Continental în prezenţa directorilor de la Antifraudă Bucureşti, de la IGPR, a comisarilor şefi de la IPJ Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş şi ofiţeri de la Poliţiile din Ungaria, Serbia şi Bulgaria.
Proiect cu multe întâlniri
Cum va funcţiona acest proiect? Conform celor prezentate, acest proiect se va întinde pe perioada 01.10.2013-01.08.2014, iar din „descrierea activităţilor”, în luna ianuarie 2014 se va organiza un seminar internaţional de 2 zile la Arad în care vor avea loc „prezentări specifice susţinute de experţi naţionali din fiecare ţară, studii de caz şi grupuri de lucru, evaluarea seminarului şi întocmirea unui Plan de Acţiune pentru cele 4 verificări comune (intervalul orar de desfăşurare, forţe participante, modalităţi şi mijloace tehnice pentru efectuarea controalelor etc.), în luna 5 va avea loc „întocmirea raportului de evaluare a seminarului şi diseminarea raportului pe secţiunile web create”, iar în lunile 6-7 (martie-aprilie), va avea loc pregătirea practică (4 verificări comune de câteva ore/zi) în punctele de trecere a frontierei: ziua 1 – Nădlac, ziua 2 – Jimbolia, ziua 3 – Porţile de Fier I, ziua 4 – Calafat, în timp ce în lunile 8,9,10 (mai, iunie, iulie 2014) va avea loc realizarea şi printarea Manualului final, diseminarea pe secţiunile web create şi conferinţa de închidere a proiectului la Arad.
Comisarul şef Nicolae Bătrîn, adjunctul IPJ Arad, cel care este şi managerul proiectului, a declarat că acesta a putut fi accesat doar „printr-o muncă asiduă”.
Despre ţigări de contrabandă
„În acest moment în judeţul Arad, fiind un judeţ de graniţă cu UE, există un trafic privind contrabanda şi contrafacerea de ţigări înspre zonele UE deoarece avem 3 puncte terestre şi un punct feroviar unde pot fi ascunse în orice moment acest tip de ţigări”, a declarat luni comisar şef Nicolae Bătrîn. Iar un proiect european se impunea, fără doar şi poate.
Iar un proiect european se impunea, fără doar şi poate.
Proiectul Inspectoratului de Poliție Județean Arad se înscrie în preocupările constante şi tradiţionale ale instituţiei, în ceea ce privesc activităţile specifice transfrontaliere, şi dorește să reunească agenții de aplicare a legii și alte instituții implicate în prevenirea și combaterea contrabandei şi contrafacerii de ţigări, la granița de sud-vest a României cu două State Membre: Ungaria și Bulgaria și o țară candidată: Serbia.
Afectează interesele financiare ale UE
În acest context, proiectul abordează fenomenul extrem de complex al contrabandei şi contrafacerii de ţigări, ca infracțiuni specifice care afectează interesele financiare ale UE, și se concentrează pe modalitățile de a depăși lipsa sau o insuficientă comunicare între agențiile de aplicare a legii la nivel național și internațional, în zona de referință. Obiectivul general al proiectului este crearea unei reţele profesionale de aplicare a legii implicată în lupta împotriva contrabandei cu ţigări şi a contrafacerii într-o zonă de risc la graniţa de Sud-Vest a României.
Scopurile acestui proiect sunt: facilitarea schimbului de informații, experiență și bune practici în prevenirea fraudei în detrimentul intereselor financiare ale Uniunii; creșterea expertizei celor implicați în lupta împotriva contrabandei cu ţigări şi a contrafacerii; facilitarea contactelor directe și a unei cooperări transfrontaliere îmbunătățită la nivelul experților din cadrul instituțiilor cu competențe în domeniu din zona țintă şi cartogafierea tendinţei actuale în lupta împotriva contrabandei cu ţigări şi a contrafacerii în cele patru ţări.
Prioritate pentru Poliţia Română
„Pentru Poliţia Română atragerea de fonduri europene este o prioritate având în vedere acest important segment al infracţionalităţii. Protecţia bugetului general consolidat rămâne în continuare o prioritate a poliţiei de investigare a fraudelor”, a declarat comisarul şef Claudiu Scarlatache, director adjunct al Direcţiei de Investigare a Fraudelor din IGPR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!