ARAD. Dacă gripa nu prea te omoară, dacă de COVID mai scapi… de ai ghinionul să le faci pe amândouă deodată, sorta ţi-e pecetluită: te poţi pregăti de marea trecere spre lumea cealaltă. Şi poţi fi cât vrei de fericit că nu te-ai vaccinat nici de una, nici de alta. Oricum nu va mai avea nicio importanţă.
Acesta este, în esenţă, mesajul pe care autorităţile medicale arădene l-au transmis, joi, într-o conferinţă de presă. E un semnal de alarmă menit să încurajeze oamenii să se vaccineze atât împotriva COVID, cât şi împotriva gripei. Cu precizarea că „cele două vaccinuri se pot administra concomitent, în zone anatomice diferite” – după cum a precizat dr. Mihaela Cîtu, medic epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad.
„Şi sezonul trecut, şi acum, numărul de cazuri de gripă este mai mic din cauză că purtăm mască, a fost distanţarea, au fost toate măsurile acestea de siguranţă… Dar virusul, totuşi, circulă. Şi ne temem să nu fie o simultaneitate, adică un om să facă şi COVID şi gripă, că aia îi pune capăt. De aceea recomandăm în continuare vaccinarea antigripală ca măsură de precauţie, ca o <centură de siguranţă> suplimentară. (…) Vaccinul gripal poate să fie făcut împreună, înainte sau după vaccinul împotriva COVID, indiferent că e prima sau a doua doză” – a explicat dr. Dorica Sănduţiu, medic de familie.
Foarte puţine solicitări
Campania de vaccinare antigripală a debutat în luna octombrie, în judeţul Arad. Medicii recomandă vaccinarea antigripală în special bolnavilor cu boli cronice în antecedente, persoanelor din centrele rezidenţiale, dar şi celor din unităţile sanitare.
Încă din luna ianuarie a acestui an, pe baza solicitărilor medicilor de familie, Direcţia de Sănătate Publică Arad a solicitat Ministerului Sănătăţii 33.000 de doze de vaccin antigripal, din care s-au primit până acum 16.800. Cea mai mare parte dintre acestea (13.636 de doze) au fost distribuite cabinetelor de medicină de familie şi 2.864 către unităţile sanitare. Până în prezent au fost vaccinate 4.177 de persoane.
„Trebuie să tragem un semnal de alarmă: noi avem vaccinuri iar persoanele – în special cele vulnerabile – trebuie să se îndrepte spre cabinetele medicilor de familie pentru adiministrare” – a precizat dr. Horea Timiş, director al DSP Arad.
Atenţionarea vine în contextul în care, spre deosebire de anii anteriori, oamenii sunt mult mai reticenţi faţă de vaccinarea antigripală.
„La ora actuală, comparativ cu ceilalţi ani, se vaccinează enorm de puţin antigripal. Şi e primul an în care vaccinul antigripal a venit mai devreme, cât de cât la timp, corect. Şi nu avem pe cine să vaccinăm. Toată lumea este focusată pe COVID” – a spus medicul de familie Adrian Dărăbanţiu, menţionând că anul acesta s-au prezentat la cabinet pentru vaccinare antigripală mai puţin de jumătate din câţi pacienţi au fost anul trecut.
Responsabilitate personală şi publică
„La ora actuală, unica armă care există în domeniul sanitar în lupta împotriva virusurilor sunt vaccinurile” – a subliniat dr. Adrian Dărăbanţiu.
„Oamenii trebuie să aibă încredere şi să înţeleagă că vaccinarea este, de fapt, singurul mod de protecţie a vieţii lor. Şi e atât de simplu să te vaccinezi!” – a insistat Angela Cosma, director al Casei de Asigurări de Sănătate Arad. „Până la urmă, vaccinarea nu e un act personal, ci trebuie avut în vedere şi aspectul de sănătate publică. Este o responsabilitate socială” – a punctat Bianca Găicean, director contractări în cadrul CAS Arad.
„Faptul că te vaccinezi nu înseamnă în mod obligatoriu că nu te mai infectezi. De infectat tot te infectezi fiindcă virusurile circulă prin aer. Dar şansele de a face o boală sunt mult, mult mai mici decât la cei care sunt nevaccinaţi. Niciun vaccin nu dă protecţie 100%. Dar o protecţie de peste 90% este semnificativă” – a explicat dr. Adrian Dărăbanţiu.
Mituri greu de demontat
În ceea ce priveşte reacţiile adverse ale vaccinurilor, în spaţiul public circulă multe poveşti care mai de care mai înspăimântătoare. Sunt mituri care se rostogolesc cu viteză, alimentând curentul antivaccinist. Recomandarea specialiştilor prezenţi la conferinţa de presă de ieri este să-i întrebăm pe medici în legătură cu efectele adverse ale vaccinurilor, să nu dăm crezare tuturor grozăviilor ce ne ajung la urechi.
„Pacienţii au impresia că sunt foarte multe efecte secundare şi că noi nu le raportăm sau că le ascundem. Problema este că cei care comunică aceste efecte secundare sunt <cineva>, <de undeva>…Noi avem peste 2.000 de pacienţi vaccinaţi, sunt oameni cu CNP, cu nume şi prenume. Întrebaţi-ne pe noi despre efectele adverse pe care le-au avut ei, despre efectele secundare pe care le-am avut eu sau familia mea de la vaccin. Nu <cineva>, <de undeva> care ne vorbesc despre nişte lucruri extraordinare…” – a spus dr. Rodica Balica, medic de familie.
Potrivit DSP Arad, trimestrul trecut, de pildă, au fost raportate doar trei reacţii adverse, din centrele de vaccinare anti-COVID, iar de la medicii de familie, două.
Indicaţie de vaccinare antigripală
„Indicaţia de vaccinare antigripală este începând cu vârsta de şase luni, până la peste 100 de ani. Oricine poate fi vaccinat antigripal, cu focus pe bolnavii cronici, dar şi pe vârstnici. Indicaţia este clară pentru femeile însărcinate şi cele care alăptează. Vaccinarea antigripală poate fi făcută în orice trimestru de sarcină” – a ţinut să precizeze dr. Dorica Sănduţiu.
Oricine doreşte să se vaccineze împotriva gripei trebuie să telefoneze la cabinetul medicului de familie pentru programare.
Trimite articolul
XResponsabilitate sociala? Hai pe bune….cum asa? Dar statul de ce nu raspunde pentru efecte adverse? Dar producatorii? Astia ce vorbesc despre responsabilitate nu-s medici,sunt doar agenti de vanzari….
Na aia e, sa ne incredem in Cristos si vom merge la viata vesnica!
Uitati acolo ce lume traim:
politicieni corupti
saracie
crime
accidente
numa ne enervam
Dar daca nu ne incredem, ne asteapta tortura vesnica
Sola Fide (1517) – Numai prin credinta! 🙂
-
Dar “credinta fara fapte este moarta”
Asa ca nu stai ca momaia, mai cu viata – “Action baby!”
Ce se intampla dupa combinatia, vaccin antigripal cu serul experimental ” pt covid “?
-
Iti spun eu! Am facut 2 doze anticovid covid si vaccinul antigripal. Si vreau sa iti spun ca era sa… nimic! Nu s-a intamplat nimic!
-
NIMIC! Tatăl meu a făcut antigripalul în octombrie,doza booster la începutul lui noiembrie! Și are 72 de ani ! Putea ambele împreună! Plus că mai are cu cardiopatia ischemica de ani de zile și reumatism!
inca un fotbalist cade subit pe teren tinandu-se de piept, de ce oare…
https://www.youtube.com/watch?v=HcMNTIWTEEM
-
Mai întrebi? De la vaccin🤣🤣🤣🤣
E letala da “combinatia” ca daca faci gripa si te testezi de covid te da pozitiv la PCR apoi te trateaza cu remdesivir tu avand gripa si ai pus-o. Nu-s americanii desteptii lumii dar macar au intezis testarea cu PCR ca era prea evidenta ineficienta, de-ar fi la fel de scrupulosi si cu vaccinurile bine ar fi.
-
Combinația fatală e la tine: nebunie, aroganta, agresivitate, grandomanie la care mai adaugi hidoșenia, Quasimodo🤣
-
Proastă plua a fost la mă-ta-n anus de ai ieșit tu !
Combinația asta e frecție cu Aracola. Ia luați d-acilea în calcul elementar combinația ultra-fatală: foamea, bolile, neputințele de tot felul, adicălea, sărăcia extremă, dusă până la paroxism.