Va fi comemorat ostașul slovac Ladislav Skultéty-Gabriš, unul dintre cei mai longevivi soldați din istorie, port drapel al Regimentului prințul Szasz-Coburg Gotha, în serviciu 81 de ani. În perioada 31 iulie-19 august, conducerea localității slovace Mojtin, locul în care s-a născut ostașul, împreună cu Clubul de Istorie al Armatei din Slovacia și cu sprijinul d-lui Jaroslav NAĎ, Ministru al Apărării Republicii Slovace, organizează un remember călare pe ruta Mojtín – Arad, cu ocazia împlinirii a 190 de ani de la moartea ostașului.
La Arad, acesta va fi comemorat pe 19 august, de la ora 10, în cimitirul romano-catolic din cartierul Aradul Nou, unde a fost înmormântat ostașul. Cu această ocazie vor fi depuse coroane și va fi prezentată o placă comemorativă, de către delegația din Slovacia. Născut pe 27 iunie 1738, Ladislav Škultéty-Gabriš a murit pe 19 august 1831, la vârsta de 93 de ani, fiind înmormântat în cartierul din Aradul Nou. În 2013, rămășițele pământenești ale soldatului au fost mutate în cimitirul din localitatea sa natală, Mojtin, Slovacia.
Povestea lui Ladislav Škultéty-Gabriš
„Și-a petrecut cea mai mare parte a vieții într-un regiment de husari. Cariera sa militară a început în timpul războiului de șapte ani. Prima bătălie la care a luat parte a fost în Lovosice. El a fost rănit de trei ori în timpul vieții sale, pentru prima dată fiind rănit în bătălia de la Köln. În 1768, regimentul său a fost desființat și s-a alăturat regimentului husar al contelui Baranya, unde a lucrat până la sfârșitul vieții sale. În 1775 a devenit vice-caporal, în 1778 caporal. În 1790 a fost avansat la funcția de gardian. În anii 1787-1791, Gabriš a luat parte la războiul împotriva turcilor. La vârsta de 77 de ani, a luat parte la o expediție militară în Rusia. Ladislav Škultéty-Gabriš a fost în armată timp de 81 de ani și a participat la 22 de campanii militare în această perioadă. A fost distins în timpul cuceririi Berlinului în războiul de șapte ani (1756-1763) și în timpul asediului Belgradului (1789-1790). El a fost titularul a două decorații militare importante: Medalia de argint pentru eroism și Crucea de tun.
„Soldatul etern”
Prin acțiunile sale și prin vechimea enormă în armată, el a devenit cunoscut ca „soldatul etern” în toată armata austriacă. În toți acești ani în care a fost în armată, a renunțat la soldă, și din acești bani a fost construită o mare parte a bisericii și școala din Mojtín – Slovacia, care există și astăzi”, spune Adrian-Miroslav Merka, președinte al Uniunii Democrate a Slovacilor și Cehilor din România, deputat în Parlamentul României.
Trimite articolul
XInteresant, pe mormant scria Skulthéty László, nicidecum Ladislau, si niciunde nu pomenea ca era slovac. Ma rog, saracul oricum nu poate protesta…