Comisia se va reuni la a 50-a ediție, la Arad, unde timp de trei zile se vor discuta teme de actualitate și de interes, în cadrul unei conferințe științifice ce poartă titlul „Cinci decenii de relații istoriografice. 50 de ani de la înființarea comisiei mixte de istorie româno-maghiare“.
Comisia mixtă de istorie româno-maghiară a fost înființată în 1972 și este formată din 6 istorici membri sau colaboratori ai Academiei Române și 6 istorici membri sau colaboratori ai Academiei Maghiare de Științe. Aceștia se reunesc anual sau la fiecare doi ani, cu scopul de a promova atât relațiile diplomatice în domeniul istoriei și culturii româno-maghiare, cât și de a discuta noutățile din aceste domenii.
„Indiferent de ceea ce fac autoritățile și politicienii, la nivelul celor două țări există relații de prietenie, de respect care stau la baza celor cinci decenii de relații istoriografice între membrii celor două Academii. La fiecare întâlnire, încercăm să fim mai mult decât un forum de dezbateri științifice“, a transmis prof.univ.dr. Ioan Bolovan, istoric, membru corespondent al Academiei Române, director al Institutului de Istorie „George Barițiu“ al Academiei Române, președintele părții române a Comisiei mixte de istorie româno-maghiare.
Acesta a mai informat că în urma întâlnirilor istoricilor se tipăresc volume bilingve și cu rezumate într-o limbă de circulație internațională, astfel încât să fie accesibile atât cercetătorilor din România și Ungaria cât și celor din alte țări. Manifestarea științifică de la Arad va fi organizată cu sprijinul Academiei Române, Prefecturii Județului Arad, Consiliului Județean Arad, Primăriei Municipiului Arad, Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, Complexului Muzeal Arad, Centrului Cultural Județean Arad, Centrului Municipal de Cultură Arad.
Deschiderea oficială a lucrărilor Comisiei va avea loc pe 27 octombrie, de la ora 9:30, în Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad. Vor susține alocuțiuni oficialitățile locale. De la ora 10 vor începe comunicările istorice, care vor fi susținute de către Dr. Tringli István, Dr. Nagy Levente, Dr. Csákó Judit, Dr. Cornel Sigmirean, Dr. Ábrahám Barna, Dr. Mádly Loránd şi Dr. Remus Câmpeanu. Seria de comunicări şi distincţii va continua şi pe 28 octombrie, de la ora 9:30, în Sala „Regina Maria” a Primăriei, cu lucrări susținute de Dr. Corneliu Pădurean, Dr. Ioan Bolovan, Dr. Miskolczy Ambrus, Dr. Marin Balog, Dr. Florin Abraham și Dr. Zahorán Csaba.
Citiți principiile noastre de moderare aici!