România întruneşte toate condiţiile de aderare în spaţiul Schengen, iar apropierea alegerilor municipale din Franţa nu poate constitui un motiv pentru un dublu discurs – unul de consum intern şi altul în plan extern – în care se regăsesc stereotipuri care contravin principiilor şi normelor europene şi care încalcă grav „pactul republican” pe care este fondată cea de a V-a Republică. Acestea contravin şi afectează spiritul de prietenie şi solidaritate specific relaţiilor româno-franceze, inclusiv anunţurilor făcute de primul ministru Ayrault la Bucureşti, care a propus ca măsură imediată deschiderea frontierelor aeriene Schengen pentru România şi Bulgaria şi a apreciat eforturile extraordinare care au fost făcute de către România: “Franţa a acordat mereu o atenţie sporită intenţiei României, a guvernului român de a adera la spaţiul Schengen, însă, după cum ştiţi, apartenenţa la acest spaţiu presupune atât drepturi, cât şi obligaţii. Prin urmare, dacă se vrea avansarea negocierilor şi nu aşteptarea unei etape următoare, este nevoie de pragmatism. De aceea, Franţa a propus ca măsură imediată permiterea deschiderii frontierelor aeriene”.
Oficial
„Comisia Pro-Schengen îşi va exprima oficial punctul de vedere cu privire la declaraţiile oficialilor francezi, în cadrul întâlnirii pe care o va avea miercuri, 2 octombrie, ora 11.00, la Senat cu Jean-Pierre Dufau, Preşedintele grupului de prietenie Franţa – România, Membru al Comisiei pentru Politică Externă şi raportor pentru imigraţie şi integrare la bugetul francez din cadrul Assemblee Nationale.
Comisia Pro-Schengen constată cu aceeaşi preocupare tentaţia de politizare a acestui subiect şi în plan intern. Consensul naţional de care s-au bucurat toate marile proiecte de politică externă – aderarea la NATO şi Uniunea Europeană, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite- trebuie păstrat şi în cazul aderarării României la Spaţiul Schengen. În acest sens, Comisia Schengen solicită reconfirmarea solemnă a acestui consens între toţi liderii şi formaţiunile politice parlamentare printr-o declaraţie comună a Parlamentului României. O astfel de declaraţie ar permite extragerea marilor teme de politica externă, inclusiv Schengen şi MCV, din tumultul electoral care deja se face simţit şi în România”, a adăugat Igaş. Totodată, senatorul reaminteşte că în timpul mandatului său de ministru al Internelor„ poziţionarea Franţei era pentru aderarea României la spaţiul Schengen”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!