Arad. Suspiciunile ridicate în privința modului în care a fost administrată morfina, dar și alte analgezice, pe secțiile Covid ale Spitalului Clinic Județean de Urgență au dus la constituirea unei comisii medicale care se va ocupa de verificarea tuturor aspectelor.
Comisia este formată din medici specialiști, doar că acești specialiști sunt, de fapt, tot medici care lucrează pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean. Un număr de cinci medici de ATI au fost selectați pentru a face parte din comisia medicală și au fost aleși dintre cei care nu au lucrat efectiv și nu au efectuat nici gărzi pe secțiile în discuție. Aceștia vor confrunta toate datele: fișe de observație, patologia fiecărui pacient în parte pentru a verifica dacă au fost respectate protocoalele.
De asemenea, se va confrunta numărul dozelor scoase din farmacie cu numărul dozelor administrate și trecute în fișele pacienților. Acesta este, practic, primul pas obligatoriu, și anume ancheta internă. În funcție de rezultatele acesteia, se va merge mai departe conform procedurilor.
Haosul pandemiei, speculat?
După cum menționam și în articolul nostru de ieri, există două posibilități: fie unii pacienți au fost supra-sedați, fie dozele de morfină și alte analgezice au fost doar scoase din farmacie și au luat alte căi… Destul de greu de făcut dovada în privința supra-sedării, deoarece pentru tratarea cazurilor de Covid nu există un protocol de administrare a stupefiantelor, care să traseze niște parametri clari.
Există, în schimb, un protocol pentru secțiile ATI, încă din 2019, dar cum infecția cu virusul SARS-CoV-2 a fost o noutate pentru toată lumea, nimic din ce se știa până atunci nu a mai fost neapărat valabil, iar schema de tratament a fost ajustată periodic.
Cu toate acestea, pare totuși suspect faptul că tocmai acum au găsit medicii arădeni toate resursele necesare, când – în nenumărate cazuri – pacienții sunt trimiși să își achiziționeze singuri medicamentele. Pandemia i-a făcut, însă, mai „darnici”, probabil și pentru că noua boală a venit cu alte reguli sau, mai bine zis, cu lipsa acestora, fapt care a deschis și ușa unui număr infinit de oportunități…
DSP așteaptă rezultate
Cazul de la Județean a ajuns și în atenția Direcției de Sănătate Publică Arad:
„Aveam cunoștință, la nivelul DSP Arad, despre faptul că Spitalul Clinic Județean de Urgență s-a autosesizat în urma unor analize interne ce a evidențiat un posibil consum nejustificat de stupefiante. Totul a pornit de la două comparații între două secții de ATI – una cu 12 paturi unde s-au administrat 6.000 de doze de morfină și cealaltă cu 27 de paturi unde s-au administrat doar 2.000 de doze. Știm că s-a făcut o comisie medicală, s-au cerut și se află în analiză foile de observații. Așteptăm cu toții primele concluzii ale specialiștilor, singurii în măsură să compare și să coreleze consumul cu patologia. Și să ne spună, la final, dacă există sau nu există o problemă în acest sens”, a declarat dr. Horea Timiș, directorul DSP Arad.
De unde au pornit suspiciunile
La ATI I – secție cu 27 de paturi – s-au folosit, în intervalul 1 aprilie 2020-1 mai 2021, aproape 3.000 de doze de morfină, la ATI II – secție cu 15 de paturi – s-au folosit în jur de 2.000 de doze de morfină, în timp ce pe secția ATI IV – o secție cu doar 12 paturi – s-ar fi folosit, în același interval, peste 6.000 de doze de morfină – adică aproape triplu decât consumul înregistrat la secția ATI II, de exemplu.
Trimite articolul
X” Lupul verifică stâna? “. HA HA HA. Nu ne mai satură dumnezeu de prosteală.
-
Păi cine ai vrea să verifice? O comisie formată din femei de servici sau o comisie formată din medici de aceeași specialitate?