ARAD. Statisticile privind afecţiunile cardiovasculare în judeţul Arad sunt îngrijorătoare: aproximativ 60 la sută din populaţie suferă sau moare datorită unei astfel de boli, iar 80 la sută din cheltuielile de sănătate sunt utilizate pentru tratamentul acestor afecţiuni. Judeţul nostru se află în fruntea clasamentului naţional în ceea ce priveşte mortalitatea şi morbiditatea cardiovasculară. Consiliul Judeţean Arad (CJA) a venit, însă, cu o iniţiativă pentru a stabili, în limita posibilităţilor, cauzele care duc la îmbolnăvirea arădenilor. În acest sens, va fi înfiinţată o comisie consultativă „în vederea identificării soluţiilor viabile şi a resurselor pentru reducerea incidenţei afecţiunilor cardiovasculare asupra cetăţenilor judeţului Arad”, după cum se arată în documentele CJA.
Din această comisie va face parte CJA, Direcţia de Sănătate Publică Arad, Casa Judeţeană de Asigurări Sociale de Sănătate, Colegiul Medicilor, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, secţiile de Cardiologie, Neurologie şi Diabet zaharat din cadrul Spitalului Judeţean, dar şi Asociaţia Medicilor de Familie Arad şi parteneriatul Cardiolife-Medtronic.
S-a ales Ghiorocul
În primă fază, această comisie va demara un screening (o analiză cât mai completă) în comuna Ghioroc. „Localitatea în care va fi realizat screening-ul a fost aleasă aleatoriu. Vom încerca să vedem care sunt cauzele care duc la afecţiunile cardiovasculare: munca grea, stresul, alimentaţia sau altele. Vom încerca să consultăm toată populaţia Ghiorocului care numără aproximativ 3.000 de persoane”, a anunţat Teodora Olariu, managerul Spitalului Judeţean Arad.
Potrivit declaraţiilor acesteia, vor fi realizate atât analize clinice, cât şi paraclinice pentru a se stabili cât mai exact cauzele bolilor de inimă. În comuna din Podgorie se vor deplasa echipe de medici specialişti, dar şi aparaturi necesare pentru realizarea analizelor, urmând ca această acţiune să fie una cât se poate de profesionistă.
Organizare rapidă
Comisia consultativă va fi organizată repede pentru ca analizele să demareze într-un timp cât mai scurt. „În acest moment se face organizarea comisiei, organizare pe care sperăm să o finalizăm până luna viitoare. Apoi vrem să demarăm screening-ul cât mai repede posibil”, a specificat Teodora Olariu. Potrivit informaţiilor venite dinspre CJA, comisia îşi propune ca, la finalul proiectului, să se realizeze „identificarea tuturor pacienţilor care prezintă potenţial de îmbolnăvire de nivel clinic şi creearea unei baze de date pentru a evidenţia evoluţia stării de sănătate a acestora, ţinând seama de vârstă, sex, mediu socio-economic în care trăiesc şi îşi desfăşoară activitatea profesională; identificarea factorilor de risc specifici pacienţilor judeţului Arad, în funcţie de statusul socio-economic al populaţiei; identificarea instrumentelor si mijloacelor necesare pentru tratamentul pacienţilor”.
Se poate extinde
Pentru moment, s-a decis ca analizele să fie realizate doar la Ghioroc. Însă screening-ul s-ar putea extinde şi la alte localităţi din judeţ. „Vrem ca, pentru început, să finalizăm screening-ul la Ghioroc şi să vedem rezultatele. În funcţie de aceste rezultate, vom stabili care va fi următoarea mişcare”, a spus managerul Spitalului Judeţean Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!