ARAD. Miroase urât pe străzile Aradului. Şi nici nu te poţi uita spre cer sau măcar la clădirile frumoase (dar degradate) ale oraşului ca să nu calci cumva în dejecţiile lăsate de câinii cu sau fără stăpân. O situaţie ce ne face de ruşine şi care creşte în gravitate pe zi ce trece. Fără ca cineva să pară atât de disperat încât să tragă nu semnal serios de alarmă. Situaţia s-ar putea schimba, însă, pentru că fecalele au ajuns să-i supere chiar şi pe aleşii locali. Gheorghe Săplăcan, ales local PSD, a deschis (şi închis, ce-i drept, cam repede) acest subiect în ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal. Alesul a luat cuvântul la finalul şedinţei şi a precizat că trebuie făcut ceva în această problemă locală, că ar trebui intervenit pentru că „nu există persoană care să nu fi botezat, cu pantoful, vreo fecală de câine”. Aici a încheiat consilierul subiectul. Ideea a fost, însă, prinsă din zbor de un alt ales local, Marcela Nicşanu. Consilierul PNL a precizat că această problemă a intrat deja în atenţia CLM şi că pe subiect se vor întruni comisiile şi se va realiza o alta care, alături de Poliţia Locală, va iniţia o campanie de sensibilizare, informare şi conştientizare a problemei (cel mai probabil a obligaţiilor care revin proprietarilor de câini care îşi plimbă animalele prin oraş). Ce va urma după campanie, cât de sensibili vor fi arădenii la mesaje şi dacă nu se impune cumva să se facă mai mult decât atât, vom vedea.
Un lucru e cert: o lege locală există pe acest subiect, dar nimeni nu pare grăbit să o respecte. E vorba de hotărârea CLM nr. 208 din 2011, adică de regulamentul privind prevenirea apariţiei şi proliferării animalelor fără stăpân pe domeniul public al municipiului Arad. Un regulament care stabileşte reguli mai mult sau mai puţin clare privind obligaţiile pe care le au proprietarii de câini. Fixează chiar şi sancţiuni în cazul nerespectării lor. Mai nimeni nu pare, însă, speriat de amenzile promise în hotărâre, o situaţie atât de des întâlnită la noi şi atât de tipică nouă. Aşa că regulamentul Primăriei, cu bune şi rele (are multe articole interpretabile care ar necesita reformulări şi precizări), e încălcat în fiecare zi de mai toţi proprietarii de câini pentru că, nu-i aşa, la ce-i bună legea dacă nu ca să fie încălcată. Din miile de proprietari care uită să strângă, de pildă, dejecţiile după animalele lor de companie, în speranţa probabil că alţii o vor face, pentru binele oraşului, câţiva au fost sancţionaţi pentru neglijenţa lor. În ultima perioadă, Poliţia Locală, cea care împarte şi aceste amenzi, a dat câteva sancţiuni proprietarilor de câini. Mult prea puţine ca procentul să fie de speriat sau întâmplarea să ajungă şi la urechile celorlalţi.
Trei cu trei
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Locale, Eugenia Crainic, în ultima perioadă au fost încheiate trei procese verbale cu avertisment, pentru încălcarea atricolului 30 din regulanentul cu pricina (cel care vorbeşte de obligaţia stăpânilor de animale de companie de a avea asupra lor o pungă şi un recipient de un litru cu apă, pentru a îndepărta efectele nedorite ale plimbării patrupedelor prin oraş). Alte trei procese verbale, de această dată încheiate cu amenzi de câte 1.000 de lei fiecare, au fost completate tot de poliţiştii locali pentru încălcarea unui alt articol din acelaşi regulament (articolul 26 care face referire la accesul animalelor de companie în locuri nepermise precum parcuri, locuri de joacă etc.). Amenzile au fost achitate de cei vinovaţi, semn că legea le e clară şi acestora. Dar cele 6 sancţiuni s-au pierdut rapid prin mulţimea contravenţiilor zilnice ale arădenilor posesori de patrupede.
Un poliţist la un proprietar
Şi aşa şi vor rămâne, pierdute şi uitate, dacă nu se va schimba ceva. O campanie de sensibilizare va schimba cu greu mentalităţile arădene şi convingerea că alţii trebuie să vină să facă curat după noi.
Nici ameninţarea nu este soluţia, nu pentru că nu ar ţine (amenzile bagă frica în mai toţi) ci pentru că pentru a le împărţi e nevoie de mult personal. În situaţia dată, mai că îţi vine să zici că e nevoie de un poliţişt local la fiecare proprietar de câine. Or, situaţia de la Poliţia Locală, pe operativ, e mai gravă decât ne-am putea imagina: deficitul de personal este de peste 53%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!